Πώς ντυνόταν η Marlene Dietrich;

Style Icon: Μarlene Dietrich. Το Απόλυτο Ανδρόγυνο Στυλ. 

“Τι σημαίνει glamour; Κανείς δεν έχει ορίσει αυτή τη λέξη. Σημαίνει προσωπικότητα, κάποιες φορές ομορφιά, αλλά σε κάθε περίπτωση, σημαίνει κύρος.”

Από τη Στέλλα Καμπανού. 

Όταν το 1929, ο σκηνοθέτης Joseph Von Sternberg έψαχνε ηθοποιούς για το ρόλο της τραγουδίστριας Λόλα Λόλα στην ταινία Blue Angel, έπεσε πάνω στην τριαντάχρονη, άγνωστη τότε, βερολινέζα ηθοποιό Marlene Dietrich.

Αμέσως ενθουσιάστηκε με την προκλητικά αρρενωπή αλλά απείρως ερωτική της αύρα.

Ο Sternberg βάλθηκε να μεταμορφώσει το ακατέργαστο διαμάντι που είχε βρει στη μοιραία γυναίκα που χρειαζόταν.

Μετά από δική του απαίτηση, η Dietrich έχασε είκοσι κιλά, έβγαλε τα πίσω δόντια της για να τονίσει ακόμα περισσότερο τα ήδη καλοσχηματισμένα ζυγωματικά της, και τραγούδησε το Falling in Love Again καθισμένη σε ένα βαρέλι κρασιού, φορώντας καλτσοδέτες, τακούνια και ένα ψηλό καπέλο στο ξανθό της κεφάλι.

Η ταινία ήταν παγκόσμια επιτυχία και η Marlene Dietrich έγινε αμέσως διεθνής σταρ- μια σταρ που θα κατάφερνε να κάνει τις δικές της επιλογές για την εικόνα της.

Ο νεοχρισμένη σταρ του Χόλυγουντ, ακολούθησε μια αυστηρή στρατηγική στην επιλογή των ρούχων της. Έδωσε έμφαση στα δυνατά της σημεία φορώντας πάντα ρούχα που να αναδείκνυαν τα φημισμένα, καλλίγραμμα πόδια της. 

Πρόσεχε πάρα πολύ να  καλύπτει τα μέρη του σώματός της που θεωρούσε λιγότερα ελκυστικά. Στην ίδια  δεν άρεσε ποτέ ιδιαίτερα το, κατά τα άλλα, γοητευτικό της ντεκολτέ.Και, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες συναδέλφους της, δεν επέτρεψε στα στούντιο να την καλουπώσουν. Η γνώμη της είχε δύναμη όχι μόνο όταν επρόκειτο για τα ρούχα και τα αξεσουάρ που φορούσε στη μεγάλη οθόνη, αλλά μέχρι και για το φωτισμό.

Φυσικά, το μεγαλύτερο της ατού, ήταν ότι κατάλαβε πως ήταν αρκετά γυναίκα για να φορέσει και να υποστηρίξει τα αντρικά ρούχα.  Τα σμόκιν, τα κουστούμια, τα σακάκια και τα παντελόνια που φορούσε ήταν αντρικά, όμως στην Dietrich ξεπερνούσαν σε αισθησιασμό και γκλάμουρ οποιοδήποτε φόρεμα. Πολλές φορές, επιχειρούσε να δώσει ιδιαίτερη λάμψη συνδυάζοντάς τα με μεταξωτές μπλούζες και λαμπερά κοσμήματα μιας και υπήρξε μεγάλη λάτρης του glamour. Kαι δε ξεχνούσε ποτέ, το αγαπημένο της αξεσουάρ, τα καπέλα.

Χάρη σε αυτή, τη δεκαετία του 30 τα παντελόνια έγιναν αποδεκτά και για τις γυναίκες. Το ανδρόγυνο στυλ της Marlene Dietrich, που εκείνα τα χρόνια ή ήταν εντελώς άγνωστο ή θεωρούνταν απρεπές, άνοιξε το δρόμο για τη σύγχρονη γυναικεία μόδα και εκατομμύρια γυναίκες την ακολούθησαν στις δεκαετίες που ακολούθησαν. Πολλά σημερινά καθημερινά στυλ είναι εμπνευσμένα από το ντύσιμό της. Δες μερικά outfit που θα μπορούσες και εσύ να δοκιμάσεις!

 

 

 

Και η στάση της ίδιας απέναντι στον εαυτό της ήταν το ίδιο αυστηρή και ριψοκίνδυνη όσο το στυλ της. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 αποσύρθηκε εντελώς από τα φώτα και πέρασε το υπόλοιπο της ζωής της στο διαμέρισμά της στο Παρίσι. Έτσι, ο κόσμος έμεινε να τη θυμάται όπως εκείνη προτιμούσε να την βλέπουν- δυνατή, γοητευτική και μυστηριώδης.

 

Σχετικά άρθρα