Σεισμός 5,1 Ρίχτερ από δοκιμή βόμβας υδρογόνου της Β. Κορέας

6 Ιανουαρίου 2016

Την πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου ανακοίνωσε τα ξημερώματα η Βόρεια Κορέα, μία δοκιμή η οποία συνδέεται με σεισμό 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

«Η πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 10:00 (τοπική ώρα) την 6η Ιανουαρίου του 2016, βάσει της στρατηγικής αποφασιστικότητας του Κόμματος των Εργατών», μετέδωσε ο κρατικός σταθμός της χώρας.

Η πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας - η τέταρτη κατά σειρά - έχει προκαλέσει την αντίδραση της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ.

Η Ιαπωνία θα δώσει μία αυστηρή απάντηση στη σημερινή πρόκληση της Βόρειας Κορέας, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Σίνζο Άμπε και χαρακτήρισε τη δοκιμή ως απειλή για την ασφάλεια της χώρας. Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι το Τόκιο δεν πρόκειται να ανεχθεί την πραγματοποίηση πυρηνικών δοκιμών.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος δεν επιβεβαίωσε την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, αν και σε κάθε περίπτωση καταδίκασε «οποιαδήποτε παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» και κάλεσε τη Βόρεια Κορέα «να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και δεσμεύσεις». Μάλιστα, οι ΗΠΑ διαμηνύουν πως θα συνεχίσουν να προστατεύουν και να υπερασπίζονται τους συμμάχους τους στην περιοχή και θα απαντήσουν όπως αρμόζει, σε οποιεσδήποτε προκλήσεις.

To απόγευμα, στις 6.00 ώρα Ελλάδας, θα συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να αποτιμήσει την κατάσταση.
ΑΠΕ


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ