Ψητές μοσχαρίσιες μπριζόλες με μαύρη μπίρα

7 Ιανουαρίου 2016

Υλικά
2 μοσχαρίσιες σπαλομπριζόλες (περίπου 550 γρ. η μία)

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1 κ.σ. πικάντικη μουστάρδα
ή 1 κ.γ. σιναπόσπορο (κόκκοι μουστάρδας)*
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
½ ματσάκι φρέσκο θυμάρι, τα φυλλαράκια, ψιλοκομμένα ή 4-5 κ.σ. ξερό, τριμμένο
½ ματσάκι φρέσκια ρίγανη, τα φυλλαράκια, ψιλοκομμένα ή 4-5 κ.σ. ξερή, τριμμένη
1 κουτάκι (330 ml) μαύρη μπίρα
4 κ.σ. πετιμέζι
2 κ.σ. μέλι
χυμός από 1 πορτοκάλι
ξύσμα από ½ πορτοκάλι, ακέρωτο
αλάτι & πιπέρι

 

Εκτέλεση
ΣΑΛΤΣΑ: Σε ένα μικρό βαθύ τηγάνι ή κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το λάδι σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τον σιναπόσπορο για 1-2 λεπτά. Δυναμώνουμε τη φωτιά (από χαμηλή σε μέτρια) και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το θυμάρι και τη ρίγανη για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε την μπίρα, το πετιμέζι, το μέλι, τον χυμό, το ξύσμα, αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε για 15 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα. Μεταφέρουμε σε μεγάλο μπολ (αν επιλέξουμε μουστάρδα αντί σιναπόσπορο την προσθέτουμε), ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει για 10-15 λεπτά.

ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ: Στο μπολ με τη σάλτσα τοποθετούμε τις μπριζόλες και τις αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστούν για 24 ώρες. Στραγγίζουμε καλά τις μπριζόλες και ψήνουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 15 λεπτά από κάθε πλευρά, αλείφοντάς τες παράλληλα με τη σάλτσα (με ένα πινέλο), ώστε να πάρουν γεύση και να καραμελώσουν.


*Σιναπόσπορος: Σπόρος που προέρχεται από το ποώδες φυτό σινάπι και χρησιμοποιείται για την παρασκευή μουστάρδας. Θα τον βρείτε σε παντοπωλεία και ντελί, χύμα ή συσκευασμένο. Αν δεν βρείτε ή δεν σας αρέσει, αντικαταστήστε με σκόνη μουστάρδας.

 

TIPS:Εναλλακτικά, ψήστε τις μπριζόλες σε ηλεκτρικό φούρνο, στο γκριλ, στη μεσαία σχάρα, για 15-17 λεπτά από κάθε πλευρά.


Οι χρόνοι που δίνονται αντιστοιχούν σε μέτριο ψήσιμο. Αν τις θέλετε καλοψημένες, συνεχίστε το ψήσιμο για 4-5 λεπτά (από κάθε πλευρά) ακόμη.

 

alatikaipiperi.gr

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ