Πού θα βρω φθηνά δερμάτινα υφάσματα;

Ο χειμώνας είναι εδώ και μια από τις κυρίαρχες τάσεις του για φέτος, είναι το δέρμα.

Δερμάτινα φορέματα, δερμάτινα παντελόνια, δερμάτινα jacket κάθε είδους.

Ακολουθώντας τις επιταγές της μόδας αλλά και τις δυνατότητες της τσέπης μας, ας δούμε πως μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα δερμάτινο μπουφάν από την αρχή, εύκολα και κυρίως οικονομικά!

Από την Στέλλα Καμπανού, fashion editor.

 

 

 

 

 

 

Το πρώτο βήμα είναι να επιλέξουμε το σχέδιο της αρεσκείας μας. Μπορούμε να διαλέξουμε όποιο μας αρέσει από κάποιο περιοδικό, το ίντερνετ ή ακόμα και να το σχεδιάσουμε μόνοι μας.

Αφού έχουμε το σχέδιο είναι ώρα για τις μετρήσεις. Είτε το φτιάχνουμε για εμάς είτε για κάποιον άλλο, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε το νούμερο και απαραίτητα να μετρήσουμε το μήκος του βραχίονα, το στήθος (θώρακα) περιμετρικά και το συνολικό μήκος του ρούχου, δηλαδή από τον ώμο μέχρι το επιθυμητό στρίφωμα.

Πού θα βρώ φθηνά υφάσματα για να φτιάξω δερμάτινο; 

Έπειτα αγοράζουμε το δέρμα ή τη δερματίνη. Τα δέρματα ξεκινούν από 15 ευρώ το μέτρο ενώ οι δερματίνες είναι ακόμα πιο οικονομικές, αφού ξεκινούν από 6 ευρώ το μέτρο και το φάρδος  τους συνήθως είναι 1.40 εκατοστά. Δέρματα και δερματίνες θα βρείτε στην Αθήνα, στην οδό Μιαούλη και στου Ψυρρή, ενώ καταστήματα με δέρματα μπορείτε να βρείτε επίσης στο Ρέντη, στη Βούλα και στον Ασπρόπυργο.

Αφού έχουμε το υλικό μας, κατασκευάζουμε και κόβουμε το πατρόν μας ώστε στο τέλος να έχουμε τα εξής τρία βασικά κομμάτια: Το κορσάζ μπροστά, το κορσάζ πίσω (αν το θέλουμε χωρίς ραφή, το κόβουμε ολόκληρο) και το μανίκι. Αυτά τα τρία κομμάτια είναι ο σκελετός του ρούχου μας και σε αυτόν θα προσθέσουμε τις λεπτομέρειες που έχουμε στο σχέδιο μας (τσέπες, γιακάς, διακοσμητικά εξώραφα, κλπ.).

Συμβουλή: Είναι πάντα καλύτερο να αφήνουμε τα περιθώρια ραφών στο πατρόν μας, δηλαδή να βγαίνουμε +2 ή +3 εκατοστά από το αρχικό σχέδιο!

Πώς θα το φτιάξω; 

Κόβουμε προσεχτικά το δέρμα μας αφού έχουμε τοποθετήσει πάνω του το πατρόν μας και το έχουμε καρφιτσώσει ή σχεδιάσει περιμετρικά με ένα σαπουνάκι για υφάσματα. Συγκεντρώνουμε τα κομμάτια που θα πρέπει απαραίτητα να είναι 2 μπροστινά κορσάζ (αντικριστά), 2 μανίκια, 1 πλάτη (αν δεν έχει ραφή), συν τις δικές σας σχεδιαστικές προσθήκες.

Για να ράψουμε τώρα το δέρμα μας θα χρειαστεί να αγοράσουμε ειδικές βελόνες για δέρματα, οι οποίες κοστίζουν περίπου 3 ευρώ για να τοποθετήσουμε στην οικιακή μας ραπτομηχανή. Βελόνες για δέρματα σε διάφορα μεγέθη θα βρούμε στο ίντερνετ ή σε ειδικά καταστήματα που πωλούν είδη ραπτικής και χειροτεχνίας από όπου θα προμηθευτούμε και κερωμένα νήματα για τις ραφές τα οποία κοστίζουν λιγότερο από 1 ευρώ/10 μέτρα.

Ράψτε πρώτα το μπροστινό και το πίσω μέρος και τα μανίκια ξεχωριστά. Δοκιμάστε το jacket πριν ράψετε τα μανίκια για να είναι πιο εύκολο να κάνετε διορθώσεις. Αφού σιγουρευτείτε πως όλα είναι καλά, ράψτε τα μανίκια και στην συνέχεια το γιακά αν υπάρχει, τις τσέπες, τα κουμπιά, κλπ, και έτοιμο!

Αν όμως όλα αυτά σας φάνηκαν δύσκολα, μπορείτε να απευθυνθείτε σε επαγγελματία. Τα περισσότερα μοδιστράδικα μπορούν να ράψουν δερμάτινα και συνήθως οι τιμές είναι προσιτές.

Εμείς σας αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια καταστήματα που μπορούν να σας βγάλουν απο το κόπο του ραψίματος.

Καρανάσος Leathers, Μιαούλη 12, Αθήνα – Μοναστηράκι , 10554, ΑΤΤΙΚΗΣ. Τηλ. 2103250988, 2103218552

Plasteldeco, Αγίου Δημητρίου 4Α, Πλατεία Ψυρρή, 10554, ΑΤΤΙΚΗΣ. Τηλ. 210-3218360

Παπαβασιλείου και Σια Ε.Ε, Προφήτη Δανιήλ 10, Ταύρος , 17778, ΑΤΤΙΚΗΣ. Τηλ. 2103457063

Πάλλης Μιχαήλ, Καρύστου 6, Άγιος Ιωάννης Ρέντης, 18233, ΑΤΤΙΚΗΣ. Τηλ. 211 800 8159

Μόσχος Στυλιανός, Ασκληπιού Μπότσαρη Μάρκου, Βούλα , 16673, ΑΤΤΙΚΗΣ. Τηλ. 2108953211

ΔΕΡΜΑ ΕΛΛΑΣ ΕΠΕ, Ποταμιά, Ασπρόπυργος , 19300, ΑΤΤΙΚΗΣ. Τηλ. 2105576462

 

 

Σχετικά άρθρα