Πες μου τι χρώματα φοράς να σου πω ποια είσαι!

Γνωρίζατε ότι τα χρώματα που επιλέγουμε να φοράμε μπορούν αποκαλύψουν πολλά τόσο για τον χαρακτήρα μας όσο και για τη διάθεσή μας; Κι όμως! Τα χρώματα έχουν τη δύναμη να στέλνουν υποσυνείδητα μηνύματα διαμορφώνοντας τον τρόπο που προβάλλουμε τον εαυτό μας και την τρέχουσα διάθεση μας στους άλλους, καθορίζοντας έτσι την δική τους στάση απέναντι σε αυτό που αντιλαμβάνονται.

Γράφει η fashion editor Στέλλα Καμπανού

Μπλε
Μπορεί για τους ψυχολόγους το μπλε και οι αποχρώσεις του να θεωρούνται συνώνυμες της χαλάρωσης, της γαλήνης και της εσωτερικής ηρεμίας, για εσάς όμως που το επιλέγετε ως βασικό χρώμα της γκαρνταρόμπας σας η σημασία είναι διαφορετική. Το μπλε είναι το χρώμα της επιτυχίας στο επιχειρησιακό dress code, το χρώμα της αξιοπιστίας σε ένα πρώτο ραντεβού, και επιλέγεται ως το πλέον αγαπητό χρώμα από την πλειοψηφία των ανθρώπων. Το μπλε φανερώνει έναν άνθρωπο φιλικό, ειλικρινή, με ήθος- έναν άνθρωπο πιστό, άξιο εμπιστοσύνης. Εσείς επιθυμείτε έναν συντηρητικό, ασφαλή τρόπο ζωής και διακατέχεστε από την ανάγκη να είστε χρήσιμοι και παραγωγικοί!

Σημείωση: Οι υποψήφιοι που επιλέγουν να φορέσουν μπλε σε συνεντεύξεις για δουλειά, έχουν περισσότερες πιθανότητες πρόσληψης από τους υπόλοιπους!

Κόκκινο
Αν σας αρέσει να ξεχωρίζετε, τότε σίγουρα το κόκκινο κυριαρχεί στην ντουλάπα σας! Ενεργητικοί και παθιασμένοι, σας αρέσει να παίρνετε αυτό που θέλετε, είστε άνθρωποι με ενθουσιασμό και ένταση, στόχο και αποφασιστικότητα. Προσοχή όμως! Το κόκκινο μπορεί να στρέψει όλα τα φώτα επάνω σας , μετατρέποντας σας παράλληλα σε κινούμενο στόχο. Όπως αποδεικνύεται από έρευνες το κόκκινο χρώμα, διεγείρει το νευρικό μας σύστημα κάνοντας μας αυτόματα περισσότερο οξύθυμους και επιθετικούς με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που φορούν κόκκινο να αντιμετωπίζονται πολλές φορές ως αλαζόνες και εγωιστές!

Σημείωση: Αποφύγετε να φορέσετε κόκκινο αν νιώθετε εκνευρισμό ή για κάποιο λόγο η αυτοπεποίθηση σας είναι χαμηλή- μετά από ελάχιστη ώρα θα νιώθετε σαν κόκκινο πανί σε αρένα ταυρομαχίας!

Ουδέτερα χρώματα

Φορώντας ουδέτερα χρώματα, όπως το μπεζ ή το γκρι, είναι σαν να φοράμε ρούχα παραλλαγής στο στρατό- γινόμαστε ένα με το περιβάλλον. Είναι τα χρώματα που επιλέγουν άνθρωποι ντροπαλοί και εσωστρεφείς, κατά τους Αμερικάνους τα Wallflowers, που προτιμούν να περνούν απαρατήρητοι καθώς νιώθουν εξαιρετικά άβολα όταν βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής. Τα ουδέτερα χρώματα τους παρέχουν την αφάνεια και την ασφάλεια που αυτή συνεπάγεται κάνοντας τους λίγο –πολύ αόρατους στο ανθρώπινο υποσυνείδητο. Πολλές φορές οι άνθρωποι που φορούν ουδέτερα χρώματα αντιμετωπίζονται ως συντηρητικοί, αδιάφοροι ακόμα και βαρετοί χωρίς αυτό να είναι αλήθεια, κι έτσι οι πιθανότητες να παραπλανήσουν ηθελημένα ή μη, τους γύρω τους είναι μεγάλες. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν περνούν κανένα ξεκάθαρο μήνυμα για το ποιοι είναι και τι μπορούν οι άλλοι να περιμένουν από αυτούς.
Σημείωση: Τα ουδέτερα χρώματα ξεκουράζουν το μάτι και αποτελούν την καταλληλότερη βάση για οποιοδήποτε χρωματικό συνδυασμό!

Μαύρο
Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ντουλάπα στην οποία δεν θα βρούμε ένα τουλάχιστον μαύρο ρούχο. Το μαύρο είναι η εύκολη, ασφαλής επιλογή όταν η διάθεση μας δεν είναι στα καλύτερά της, όταν όλα τα υπόλοιπα ρούχα μας φαίνονται πολύ παλιά, πολύ στενά, πολύ φαρδιά και τίποτα δεν μας ικανοποιεί. Το μαύρο χρώμα μας δίνει άμεσα κύρος, κομψότητα, δύναμη και γοητεία και είναι από μόνο του μια δήλωση μόδας που δεν παλιώνει ποτέ. Οι άνθρωποι που στρέφονται πολύ συχνά στο μαύρο όμως μπορεί να θεωρηθούν καταθλιπτικοί, με έλλειψη φαντασίας και δημιουργικότητας, άνθρωποι που καταφεύγουν στην εύκολη λύση ή παίρνουν βιαστικές αποφάσεις. Από την άλλη συναισθήματα όπως ο φόβος, η μελαγχολία, ο εσωτερικός θυμός ενισχύονται με την υπερβολική έκθεση στο μαύρο χρώμα.

Σημείωση: Το μάτι μας δεν μπορεί να διακρίνει τις σκιές επάνω στο μαύρο χρώμα με αποτέλεσμα να αντιλαμβανόμαστε μια ενιαία επιφάνεια καλύπτοντας έτσι κάθε ατέλεια του σώματος μας!

Πράσινο
Το πράσινο θεωρείται το χρώμα της γενναιοδωρίας και της ενέργειας στην πραγματικότητα όμως οι διαφορετικές αποχρώσεις του περνούν διαφορετικά μηνύματα. Το σκούρο πράσινο είναι συνώνυμο της δύναμης, του κύρους, της αντοχής και του συντηρητισμού. Το ανοιχτό πράσινο, από την άλλη, κάνει τους άλλους να σας θεωρούν αθλητικούς, χαλαρούς και ευχάριστους.

Ροζ
Το ροζ χρησιμοποιείται από τους ψυχολόγους για να ηρεμήσουν την επιθετική, αντικοινωνική συμπεριφορά, το αντίκτυπο όμως που έχει στο απλό μάτι είναι διαφορετικό. Στους άντρες το απαλό ροζ ή το σομόν, μεταφράζεται ως αυτοπεποίθηση, τόλμη και ανεξαρτησία ενώ οι γυναίκες φαίνονται περισσότερο προσιτές φορώντας ροζ. Από την άλλη, το έντονο ροζ, το φούξια ή το ροζ της τσιχλόφουσκας θεωρείται εξαιρετικά ενοχλητικό ειδικά φορεμένο από την κορφή ως τα νύχια.

Μοβ

Το μοβ υποδηλώνει δύναμη, κομψότητα, εξουσία και μυστήριο, είναι άλλωστε συνυφασμένο με τη βασιλεία και τη μαγεία. Το σκούρο μοβ δίνει σε αυτόν που το επιλέγει γοητεία, αυτοπεποίθηση και δυναμισμό ενώ οι ίδιοι θεωρούνται συνήθως άνθρωποι δημιουργικοί, συμπονετικοί, πιστοί φίλοι και συνεργάτες.

Κίτρινο

Το κίτρινο είναι το χρώμα της αισιοδοξίας, δείχνει στους ανθρώπους ότι είστε ευχάριστοι, χαλαροί, προσιτοί και δεν φοβάστε να πάρετε ρίσκα. Το μουσταρδί από την άλλη, μπορεί να κάνει κάθε επιδερμίδα να μοιάζει μουντή- κάποιες φορές και άρρωστη.

Καφέ & Πορτοκαλί

Τόσο το καφέ όσο και το πορτοκαλί είναι περίεργα χρώματα, μιας και το αντίκτυπο που θα έχουν για αυτόν που τα επιλέγει έχει να κάνει καθαρά με την απόχρωση και τον τρόπο που θα τα φορέσει.

Συχνά το καφέ φοριέται στη θέση του μαύρου, ακριβώς επειδή κι αυτό είναι βολικό χρώμα. Αν συνδυαστεί σωστά με άλλα χρώματα, θα δείξει σίγουρα λιγότερο αυστηρό, επίσημο ή καταθλιπτικό, χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή στους συνδυασμούς σας για να μην παραπέμπετε οπτικά σε πατάτα, σακί ή άλλα παρεμφερή.

Από την άλλη το πορτοκαλί είναι ένα χρώμα, σαν το κόκκινο, με το οποίο δύσκολα θα περάσετε απαρατήρητοι. Το κυριότερο πρόβλημα του είναι ότι αν το ρούχο δεν είναι πραγματικά καλοραμμένο, ίσως δείξει φθηνό ή φανταχτερό, συμπαρασύροντας και την εντύπωση των άλλων για εσάς. Το ροδακινί είναι μια διακριτική απόχρωση του πορτοκαλί που θα αναδείξει την καλόκαρδο και κοινωνικό εαυτό σας χωρίς να σας κάνει να μοιάζετε με σημαδούρα.

Σχετικά άρθρα