Σύνδρομο Οβελιαίας Ανισσοροπίας Κορμού (Sagital Imballance S.)

9 Ιανουαρίου 2016

Το ανωτέρω σύνδρομο  είναι αποτέλεσμα της απώλειας της λόρδωσης της σπονδυλικής στήλης με αποτέλεσμα ο ασθενής να αδυνατεί να σταθεί όρθιος χωρίς να λυγίσει τα γόνατά του, τα ισχία του και χωρίς να έχει κλήση του κορμού προς τα εμπρός. Με τα παλαιότερα υλικά σπονδυλοδεσίας, το σύνδρομο flat-back ήταν πολύ συνηθισμένο, αλλά σήμερα είναι αποτέλεσμα κακής τεχνικής κατά την διάρκεια απλής σπονδυλοδεσίας στην οσφυϊκή μοίρα. Επίσης διάφορες ρευματοπάθειες ή και η απλή δισκοπάθεια μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια της λόρδωσης και σε σύνδρομο ανάλογο με το flat-Back. Κατά κανόνα η κακή στάση του ασθενούς οδηγεί σε πόνο τύπου κούρασης της πλάτης, πόνο στον λαιμό από την προσπάθεια και την υπερέκταση και πόνο στην οσφυϊκή μοίρα.

 Η συντηρητική αγωγή βοηθάει στα αρχικά στάδια του συνδρόμου. Συνίσταται κυρίως σε ασκήσεις ενδυνάμωσης των ραχιαίων μυών και απόκτησης φυσικής κατάστασης.
 Η χειρουργική αντιμετώπιση συνίσταται σε προχωρημένα στάδια της νόσου όπου εκτελείται σπονδυλοδεσία με  πολλαπλές οστεοτομίες στην σπονδυλική στήλη για η διόρθωση της λόρδωσης  με εντυπωσιακά συνήθως αποτελέσματα στην ποιότητα της ζωής των ασθενών.
 
Γράφει ο Ιωάννης Γ. Παππαδάς, Ορθοπαιδικός Χειρουργός στο iator.gr

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ