Έφυγε ο σκηνοθέτης Νίκος Παναγιωτόπουλος - "Τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας" (ΦΩΤΟ)

12 Ιανουαρίου 2016

Την Τρίτη νωρίς το πρωί, έφυγε από την ζωή ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Νίκος Παναγιωτόπουλος σε ηλικία 74 χρονών.

Ο θάνατος του οφείλεται σε καρδιολογικά προβλήματα που τον ταλαιπωρούσαν τον τελευταίο καιρό.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 1941, στην Μυτιλήνη. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Αθήνα και ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός σκηνοθέτη σε ελληνικές αλλά και ξένες παραγωγές.

Το 1960-1973 έζησε στο Παρίσι όπου παρακολούθησε μαθήματα κινηματογράφου στο ινστιτούτο Φιλμολογίας της Σορβόνης.

Το 1973 επιστρέφει στην Αθήνα. Από τότε ζει και εργάζεται εκεί. Πλάι του καθ'όλη την διάρκεια, η σύντροφός του Μαριάννα Σπανουδάκη, η οποία, ως ενδυματολόγος συμμετέχει πιστά σε όλες του τις παραγωγές. Από το 1974 σκηνοθετεί, με ξεχωριστό αφηγηματικό στυλ, ταινίες που θεματικά προσεγγίζουν ζητήματα ερωτικής αυταπάτης και φθοράς των ανθρωπίνων σχέσεων. Ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ και έχουν τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις.("Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας", "Delivery", "Αθήνα-Κωνσταντινούπολη").

Ως ηθοποιός συμμετείχε στην παραγωγή "Πέντε λεπτά ακόμα" του Γιάννη Ξανθόπουλου

Φιλμογραφία
Τα χρώματα της Ίριδος (1974)
Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας (1978)
Μελόδραμα;(1981)
Βαριετέ (1985)

Η γυναίκα που έβλεπε τα όνειρα (1988)
Ονειρεύομαι τους φίλους μου (1993)
Ο εργένης (1997)
Αυτή η νύχτα μένει (1999)
Beautiful people (2001)
Κουράστηκα να σκοτώνω τους αγαπητικούς σου (2002)
Delivery (2004)
Αγρύπνια( 2005)
Πεθαίνοντας στην Αθήνα (2006)
Αθήνα- Κωνσταντινούπολη (2008)
Η κόρη του Ρέμπραντ (2015)

Πηγή: inews.gr

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ