Κέικ με κανέλα και κάστανα

12 Ιανουαρίου 2016
Συστατικά
  • 200 γρ. ρικότα
  • 70 ml ξυνόγαλα
  • 80 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 70 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 1 κρόκο
  • 450 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. μπέικιν σόδα
  • ψιλοκομμένη φλούδα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • καβουρδισμένα φουντούκια, χοντροκομμένα για το σερβίρισμα
  • λευκή κουβερτούρα για το σερβίρισμα

Για την γέμιση

  • 165 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 200 γρ. κάστανα
  • 20 γρ. ζαχαρωτά από πορτοκάλι, σε κύβους
  • 2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • 50 γρ. ρικότα, χοντροκομμένη

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Στο μίξερ μας χρησιμοποιώντας το σύρμα αναμειγνύουμε τη ρικότα, το βουτυρόγαλα, τη ζάχαρη, 50 γρ. από το βούτυρο και τον κρόκο αυγού μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, τη φλούδα και τη βανίλια μέχρι να γίνουν μία ζύμη.
  • Τοποθετούμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας μας με λίγο αλεύρι, ζυμώνουμε μέχρι να μη κολλάει η ζύμη στα χέρια μας.Αν κολλάει η ζύμη στα χέρια μας προσθέτουμε κι άλλο αλεύρι. Στη συνέχεια με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη μας σχηματίζοντας  ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμο  30 x 45 εκ. Θα μας βοηθούσε να στρώσουμε το πλάτος της ζύμης στη πλευρά του πάγκου που είναι κοντά μας γιατί θα μας είναι πιο εύκολο στη συνέχεια να το ρολάρουμε
  • Αλείφουμε με ένα πινέλο το υπόλοιπο βούτυρο που μας έχει απομείνει στη ζύμη μας που έχουμε ανοίξει.

Για την γέμιση

  • Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από τη ρικότα, και στη συνέχεια τα απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη μας με τη μεγαλύτερη πλευρά κοντά σε μας, αφήνοντας 3 εκ. κενό στην απέναντι πλευρά από μας.
  • Απλώνουμε την ρικότα από πάνω με ένα μικρό κουταλάκι και στη συνέχεια ρολάρουμε τη ζύμη προς την απέναντι πλευρά να σχηματίσουμε ένα σφιχτό κύλινδρο.
  • Κόβουμε τις άκρες απο τον κύλινδρο που έχουμε σχηματίσει και μετά τοποθετούμε τον κύλινδρο σε μια στρογγυλή φόρμα 22 εκ. διάμετρο με τρύπα στη μέση που έχουμε αλείψει με βούτυρο.Ενώνουμε καλά τις άκρες να σχηματιστεί ένας ομοιόμορφος κύκλος και ψήνουμε για 30 – 40 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να χρυσαφίσει.
  • Αφαιρούμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά στη φόρμα και μετά τοποθετούμε σε μία σχάρα να κρυώσει τελείως.
  • Σερβίρουμε με λευκή κουβερτούρα που έχουμε λιώσει πάνω από το κέικ.

http://akispetretzikis.com/

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ