Πώς μπορώ να γνωρίζω τις γόνιμες μέρες μου;

12 Ιανουαρίου 2016
Μαρίνα, 26 ετών ρωτά

ΕΡΩΤΗΜΑ
Καλησπέρα. Τελευταία φορά μου ήρθε περίοδος στις 23 Νοεμβρίου και μου κράτησε 5 μέρες και τώρα μου ήρθε στις 30 Δεκέμβρη. Πώς μπορώ να υπολογίσω την επόμενη περίοδο μου καθώς νομίζω πώς ο κύκλος μου δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμα και πώς μπορώ να υπολογίσω τις γόνιμες μέρες μου; Ευχαριστώ πολύ.

Στο ερώτημά απάντησε ο Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος


 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αγαπητή φίλη,

Για να μπορεί να υπολογίσει μια γυναίκα τις γόνιμες ημέρες της, πρέπει να έχει σταθερό κύκλο. Αν δεν είναι σταθερός, τότε κάθε προσπάθεια έχει πολύ μεγάλο ρίσκο αποτυχίας και ο υπολογισμός συνήθως είναι λάθος.

Αν η αστάθεια του κύκλου είναι μεγάλη, τότε μόνο με υπερηχογραφήματα μπορείτε να είστε σίγουρη. Διαφορετικά πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Αν αστάθεια είναι μικρή και ο κύκλος είναι σχεδόν σταθερός, τότε πρέπει να υπολογίσετε ποια είναι η μέση διάρκεια του κύκλου, τουλάχιστον για τους τελευταίους 6 μήνες, και να βγάλετε ένα μέσο όρο. Από αυτό, θα αφαιρέσετε 14 ημέρες και θα έχετε κατά προσέγγιση την ημέρα της ωοθυλακιορρηξίας.

Με ένα σχετικά σταθερό κύκλο, μπορείτε να έχετε μια ένδειξη για τις γόνιμες μέρες σας χρησιμοποιώντας έναν «Υπολογιστή γόνιμων ημερών», όπως αυτόν που μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.  

Καλή επιτυχία!

 Φιλικά,

Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης

Director European Association PaediatricAdolescent Gynaecology

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Πότε μια γυναικά κάνει απιστία;
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννά η...