Τραχανάς με καλαμπόκι, σύγκλινο, εστραγκόν και γαρίδες

14 Ιανουαρίου 2016

ΥΛΙΚΑ

  • Για τον πουρέ καλαμπόκι
    • 25 γρ. μπέικον, σε μικρά καρέ
    • 150 γρ. καλαμπόκι, κόκκους
    • 160 γρ. κρέμα γάλακτος
    • 25 γρ. βούτυρο
    • αλάτι
  • Για τον τραχανά και το τελείωμα του πιάτου
    • 20 γρ. ελαιόλαδο
    • 50 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
    • 5 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
    • 80 γρ. κρασί λευκό
    • 150 γρ. τραχανάς
    • 700 γρ. ζωμός κοτόπουλου
    • 160 γρ. καλαμπόκι, κόκκους
    • 160 γρ. πουρές καλαμπόκι
    • 200 γρ. γαρίδες καθαρισμένες (μόνο το σώμα, σε μικρά κομμάτια)
    • 20 γρ. σύγκλινο, σε μικρά καρέ
    • 40 γρ. βούτυρο
    • 30 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
    • τσάιβς, ψιλοκομμένο
    • εστραγκόν, ψιλοκομμένο
    • αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τον πουρέ καλαμπόκι

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το μπέικον. Σοτάρουμε μέχρι ν' αρχίσει να ροδίζει και να γίνεται έντονο το άρωμά του. Προσθέτουμε το καλαμπόκι, αλατίζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 1-2 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε την κρέμα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει το καλαμπόκι και να συμπυκνωθεί η κρέμα κατά το ήμισυ. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλέθουμε, περνάμε από ψιλή σήτα και προσθέτουμε το βούτυρο.  

Για τον τραχανά και το τελείωμα του πιάτου

Ζεσταίνουμε τον ζωμό και τον διατηρούμε ζεστό καθ’ όλη τη διάρκεια παρασκευής.

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ιδρώνουμε το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσει καλά και να πάρει ελαφρώς ξανθό χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να μυρίσει. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.

Προσθέτουμε τον τραχανά και ρίχνουμε τον ζεστό ζωμό σε δόσεις, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς, περιμένοντας να απορροφηθούν όλα τα υγρά πριν ξαναρίξουμε. Αλατίζουμε και, αφού έχουμε χρησιμοποιήσει τα ¾ της ποσότητας του ζωμού, προσθέτουμε το καλαμπόκι. Προσθέτουμε τον υπολειπόμενο ζωμό και ανακατεύουμε.

Μερικά λεπτά (2-3) πρίν θεωρήσουμε οτι ο τραχανάς είναι έτοιμος, προσθέτουμε τον πουρέ του καλαμποκιού, τις γαρίδες και το σύγκλινο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να έρθει το επιθυμητό χύλωμα και να μαγειρευτούν οι γαρίδες.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, την παρμεζάνα και τα μυρωδικά. Σερβίρουμε τον τραχανά ζεστό.

yiannislucacos.gr

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Νέα επίθεση του ISIS αναμένει η ΕΕ
Τα νέα της ημέρας
11:39 Νέα επίθεση του ISIS αναμένει η ΕΕ