Κανένας μαύρος ηθοποιός στις φετινές υποψηφιότητες των Όσκαρς - Πολλές αντιδράσεις

15 Ιανουαρίου 2016
H ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τα Όσκαρ έφερε ένα sequel του hashtag #OscarsSoWhite το οποίο είχε χαρακτηρίσει την περσινή απονομή. Το hashtag #OscarsSoWhite είχε επικρατήσει στα περσινά Όσκαρ για τον πολύ απλό λόγο ότι όλες οι υποψηφιότητες για ηθοποιούς, σκηνοθέτες ή παραγωγούς είχαν δοθεί σε λευκούς.
 
 

Και αυτό γιατί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δεν υπάρχει ούτε ένας μη λευκός υποψήφιος σε οποιαδήποτε από τις 4 κατηγορίες Α’ και Β’ ανδρικού και γυναικείου ρόλου.

Πριν από το 2015 είχαν περάσει δύο δεκαετίες από την τελευταία χρονιά που η Ακαδημία είχε αγνοήσει κάθε μη λευκό υποψήφιο για τα Όσκαρ ερμηνείας. Τώρα σε μια χρονιά που έφερε ταινίες όπως το Beasts of No Nation με τη δυνατή ερμηνεία του Idris Elba και το Creed με πρωταγωνιστές τους Michael B Jordan και TessaThompson, ο αποκλεισμός των μη λευκών υποψηφίων ήλθε για δεύτερη χρονιά.

Η περσινή επιλογή των υποψηφίων ενέπνευσε το hashtag #OscarsSoWhite στο twitter όπου οι χρήστες χλεύαζαν την Ακαδημία για τους ..μονόχρωμους υποψηφίους της. Λίγο μετά τις υποψηφιότητες της Πέμπτης, το twitter πήρε πάλι φωτιά.

Θα πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι ο Chris Rock θα παρουσιάσει και πάλι τα Όσκαρ. Ωστόσο ορισμένοι χρήστες του twitter εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για την απόφαση του ηθοποιού να παρουσιάσει μια τελετή όπου θα βραβευθούν μόνο λευκοί ηθοποιοί.

Δεν είναι όμως μόνον οι κατηγορίες ερμηνείας που κυριαρχούνται από λευκούς υποψηφίους. Στην κατηγορία των καλύτερων ταινιών, οι περισσότερες έχουν σχεδόν αποκλειστικά λευκό cast ηθοποιών. Εξαίρεση μπορεί να θεωρηθεί το The Martian όπου έχει καθοριστικό ρόλο ο υποψήφιος για το Όσκαρ του 2013, Chiwetel Ejiofor και το The Big Short με την πρωταγωνίστρια του 12 Years a Slave, Adepero Oduye σε ένα μικρό αλλά σημαντικό ρόλο. Υπάρχουν επίσης Ινδιάνοι ηθοποιοί στο The Revevant του Alejandro G. Inárritu, ο οποίος είναι ο μοναδικός μη λευκός σκηνοθέτης στην κατηγορία των καλύτερων ταινιών.

Στην περσινή απονομή ακόμα και στο peak της οργής του #OscarsSoWhite  υπήρχε και η υποψηφιότητα της Selma της Ava DuVernay, η οποία έσωζε κάπως την κατάσταση. Φέτος τα πράγματα είναι ακόμα πιο ακραία.

Είναι σαφές ότι το Χόλιγουντ του 2016 έχει ένα θέμα διακρίσεων. Οι ρόλοι για γυναίκες και για έγχρωμους μπροστά και πίσω από τις κάμερες είναι λιγοστοί. Ακόμα και η πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών Cheryl Boone Isaacs- η πρώτη μαύρη πρόεδρος στην ιστορία της Ακαδημίας- έδειξε τη δυσαρέσκεια της για τον αποκλεισμό των μη λευκών υποψηφίων. 

Ωστόσο τον Σεπτέμβριο είχε δηλώσει υπερασπιζόμενη την Ακαδημία, ότι «δεν έχει καμία εξουσία στον Χόλιγουντ και δεν είναι αυτή που κάνει τις προσλήψεις στις ταινίες»

Ωστόσο, φέτος υπήρξαν αρκετοί μη λευκοί πιθανοί υποψήφιοι. Ο  Elba ήταν υποψήφιος για τη Χρυσή Σφαίρα και για το βραβείο Actors Guild. Υπήρχαν ακόμα οι Jordan και Thompson στο Creed, οι Will Smith και Gugu Mbatha-Raw στο Concussion και η MyaTaylor στο Tangerine. Όλοι τους θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι. Επίσης υπήρχε η ταινία του Spike Lee Chi-Raq, με εξαιρετικές ερμηνείες από τις Angela Bassett και Teyonah Parris.

Οι ευκαιρίες υπήρχαν φέτος. Η Ακαδημία απλά επέλεξε, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, να τις αγνοήσει.

klik/huffingtonpost/guardian


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ