Μια φώκια με το όνομα Κοσμάς, στις ακτές των Νοτίων Προαστίων. (Photos)

17 Ιανουαρίου 2016

Αίσθηση έχει προκαλέσει σε κατοίκους των νοτίων προαστίων η εμφάνιση μίας φώκιας τις τελευταίες ημέρες. Ομως, η MOm παρακαλεί τους πολίτες «Μην πειράζετε τον Κοσμά!».

Ετσι έχει ονομάσει η οργάνωση τη φώκια, η οποία είναι ταλαιπωρημένη, έχει ένα πρόσφατο άσχημο τραύμα στο πίσω αριστερό του πτερύγιο, έχει χάσει πολύ βάρος και είναι μάλλον προχωρημένης ηλικίας.

Η MOm παρακολουθεί την κατάστασή του,σε συνεργασία με την υπεύθυνη κτηνίατρο Νατάσα Κομνηνού και ήδη χορηγήθηκε στο ζώο κατάλληλη δόση αντιβίωσης μακράς διάρκειας. Οι φώκιες βγαίνουν τακτικά στη στεριά για να ξεκουραστούν, για αυτό η οργάνωση παρακαλεί τους πολίτες αν αντιληφθούν την παρουσία του «Κοσμά» σε κάποια παραλία, να τηρήσει τις εξής οδηγίες:

- Μην πλησιάσετε τη φώκια σε απόσταση μικρότερη των τριάντα μέτρων. Αν το επιθυμείτε παρατηρήστε την από απόσταση με ησυχία και φωτογραφίστε την, καθώς έχετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε ένα από τα σπανιότερα θηλαστικά στον πλανήτη και το μοναδικό είδος φώκιας της Μεσογείου.

- Σε καμιά περίπτωση μην προσπαθήσετε να την αναγκάσετε να γυρίσει πίσω στη θάλασσα και προπάντων μην τη βρέξετε. Το ζώο έχει επιλέξει να βρίσκεται στη στεριά γιατί έχει ανάγκη από ξεκούραση και ησυχία.

- Μην αφήσετε παιδιά να τρέξουν κοντά στη φώκια και να την αγγίξουν. Είναι επικίνδυνο, καθώς το ζώο θα ενοχληθεί και θα τρομάξει και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να προσπαθήσει να δαγκώσει. Σκεφθείτε ότι το άσχημο τραύμα που έχει το ζώο (λείπει ολόκληρο κομμάτι από το πίσω του πτερύγιο) πιθανότατα προκλήθηκε από το δάγκωμα άλλου αρσενικού ζώου, άρα έχετε έτσι μια εικόνα για τη ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν τα δόντια μιας ενήλικης φώκιας.

- Μην αφήσετε κατοικίδια ζώα να το πλησιάσουν.

- Διώξτε αδέσποτα ζώα μακριά του.

- Ενημερώστε μας για τη θέση του.

inews.grΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ