Καραμέλες γάλακτος

17 Ιανουαρίου 2016

Συστατικά

  • 125 γρ. βούτυρο (όχι μργαρίνη)
  • 100 γρ. ζαχαρη κρυσταλλική
  • 90 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 1/2 κούπα μέλι νερουλό όχι πολύ πηχτό
  • 1/2 κούπα ζαχαρούχο γάλα
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Μέθοδος Εκτέλεσης

Photo credit: G. Drakopoulos - Food Styling: T. Webb

Συνταγή πολύ απλή αλλά θέλει πολύ μεγάλη ακρίβεια. Επίσης χρειαζόμαστε ένα μεγάλο μπολ που να αντέχει στο φούρνο μικροκυμάτων, γάντια φούρνου και ΜΕΓΑΛΗ προσοχή.

Θα χρειαστούμε και ψυγείο μετά ή κατάψυξη. Μιας και το ταψάκι μας θα είναι πολύ καυτό όταν μπει στο φούρνο καλό θα είναι να έχουμε ετοιμάσει χώρο στο ψυγείο, να έχουμε βάλει μια σχάρα ήδη μέσα κ.τ.λ.

Γενικά να έχετε υπόψη σας ότι έχουμε να κάνουμε με καραμέλα και υλικά που βράζουν σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. ΔΕΝ παίζουμε με αυτό… Είναι ΠΟΛΥ εύκολη συνταγή, δεν θέλει ούτε θερμόμετρο ούτε τίποτε αλλά πρέπει να προσέξουμε τη θερμοκρασία. Γενικά με τις καραμέλες ΔΕΝ παίζουμε.

  • Καταρχήν στρώνουμε ένα τετράγωνο ταψάκι 20x20 εκ. με αλουμινόχαρτο. Αλείφουμε με αλουμινόχαρτο ελαφρά με σπορέλαιο.  Δεν βάζουμε λαδόκολλα. Μπορεί να καεί.
  • Βάζουμε το βούτυρο στο μεγάλο μας μπολ και το βάζουμε στα μικροκύματα για 90 δευτερόλεπτα μέχρι να λιώσει.
  • Αφαιρούμε από το φούρνο μικροκυμάτων και προσθέτουμε στο λιωμένο βούτυρο τις ζάχαρες και όλα τα υλικά εκτός από τη βανίλια. Ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα που να αντέχει τη θερμοτητα. Βάζουμε στα μικροκύματα για 3 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα.
  • Με το γάντι αφαιρούμε από τα μικροκύματα και ανακατεύουμε με πολύ προσοχή. Δεν πρέπει να μείνει ζάχαρη ιδίως στα πλαϊνά του μπολ γιατί μετά μπορεί όλο το μείγμα να κρυσταλλώσει.
  • Βάζουμε με προσοχή ξανά το μείγμα στα μικροκύματα και “ψήνουμε” για άλλα 3,5 λεπτά.
  • Αφαιρούμε πάλι με το γάντι και από μακριά βάζουμε την βανίλια.
  • Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε το μείγμα στο ψυγείο.
  • Αφήνουμε για τουλάχιστον μια ώρα μέχρι μια νύχτα να παγώσει καλά.
  • Αφαιρούμε από το ψυγείο, βγάζουμε την καραμέλα από το ταψί και την κόβουμε σε 64 κομμάτια με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού.
  • Αν χρειαστεί αλείφουμε λίγο το μαχαίρι με σπορέλαιο.
  • Τυλίγουμε μια μια τις καραμέλες σε λαδόκολλα.

Μερικά σημεία που πρέπει να προσέξουμε...

  1. Ο κάθε φούρνος μικροκυμάτων είναι διαφορετικός και έχει διαφορετική ισχύ.
  2. Θέλει προσοχή στο χρώμα. Το μείγμα πρέπει να πάρει ένα ελαφρύ καραμελένιο χρώμα. Δεν πρέπει να γίνει καφέ.
  3. Όταν βάλουμε το μείγμα στο ταψάκι αυτό σκληραίνει. Μην παρασυρθείτε και το “ψήσετε” παραπάνω.

http://akispetretzikis.com

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ