Ο Μητσοτάκης μπλοκάρει τη συναίνεση για ΕΣΡ και τηλεοπτικές άδειες

19 Ιανουαρίου 2016

Σε αδιέξοδο οδηγείται, όπως όλα δείχνουν, η προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ που θα εποπτεύσει τη διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών καθώς η ΝΔ άλλαξε  στάση και ουσιαστικά προανήγγειλε ότι δεν θα συναινέσει προβάλλοντας ως αφορμή την τροπολογία του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά που αυξάνει τον αριθμό των μελών του ΕΣΡ από 7 σε 9. Στον αντίποδα, όμως, κυβερνητικοί κύκλοι αλλά και ο Πρόεδρος της Βουλής έδειξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως υπαίτιο του "ναυαγίου" και  καταλόγισαν στη ΝΔ ότι επιχειρεί να μπλοκάρει τη διαδικασία χορήγησης των αδειών.

Οι δύο πλευρές βρίσκονται πλέον σε θέσεις μάχης καθώς η ΝΔ όχι μόνο δήλωσε ότι καταψηφίζει την τροπολογία για την αύξηση των μελών του ΔΣ του ΕΣΡ από 7 σε 9 αλλά κατέθεσε και αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας και παράλληλα προανήγγειλε ότι δεν συναινεί στην κυβερνητική προσπάθεια. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, έδωσε μάλιστα ένα σαφές δείγμα των προθέσεων του κόμματος καταγέλλοντας την κυβέρνηση ότι μετέτρεψε την προσπάθεια οικοδόμησης συναίνεσης σε «γύφτικο παζάρι του αισχίστου είδους». Κατήγγειλε, μάλιστα, την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να «εξαγοράσει» ουσιαστικά τη στάση των άλλων κομμάτων και μίλησε μάλιστα, για διάταξη «ντροπής». Αργότερα, μάλιστα, ο κ. Δένδιας μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες δήλωσε ότι η ΝΔ «δεν θα αφήσει την Ελλάδα να γίνει Πολωνία» προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ότι δεν θα επιτευχθεί συναίνεση στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής την Τετάρτη όπου θα συζητηθεί το θέμα του ΕΣΡ και το υπουργείο Επικρατείας θα μεταφέρει αρμοδιότητες στην κυβέρνηση για την χορήγηση των αδειών.

AdTech Ad

Στον αντίποδα, όμως, τόσο κυβερνητικοί κύκλοι όσο και το Προεδρείο της Βουλής ουσιαστικά «στοχοποίησαν» τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως υπεύθυνο της αλλαγής στάσης της ΝΔ. Συγκεκριμένα του καταλόγισαν ολιγωρία στην κατάθεση των δικών του προτάσεων για τη σύνθεση του συμβουλίου. Επίσης άφησαν αιχμές ότι η ΝΔ ζητεί από την κυβέρνηση να τροποποιήσει τον ψηφισμένο νόμο για την χορήγηση των αδειών. «Όποιος θεωρεί ως προϋπόθεση της συναίνεσης το να απεκδυθεί ο ήδη ψηφισμένος νόμος των όποιων αρμοδιοτήτων δίνει στον υπουργό αφήνει εκτεθειμένη τη διαδικασία» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης καλώντας την ΝΔ καλώντας την ΝΔ να διαψεύσει ότι ζητεί «αποψίλωση» του νόμου για τον έλεγχο των ΜΜΕ. Κάλεσε, μάλιστα, τη Συγγρού να μη θέτει εμπόδια στην προσπάθεια αντιμετώπισης της διαπλοκής. «Θα δεχθούμε να  μπλοκαριστεί η διαδικασία και να παραμείνει το σημερινό θολό και σε ένα βαθμό διαπλεκόμενο τηλεοπτικό τοπίο;» διερωτήθηκε απευθυνόμενος στα έδρανα της ΝΔ ο κ. Βούτσης. Ο κ. Βούτσης αλλά και ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς υπερασπίστηκαν την τροπολογία για την αύξηση των μελών λέγοντας ότι διευκολύνει τη συναίνεση καθώς δίνει τη δυνατότητα να προταθούν πρόσωπα από περισσότερα κόμματα.

Κατά της τροπολογίας τάχθηκε και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι προβάλλοντας επιχειρήματα κυρίως επί της διαδικασίας. Αντίθετα η Ένωση Κεντρώων δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει. Το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή θα δηλώσουν «παρών». Η τροπολογία θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τετάρτη στις 18:00 και αμέσως μετά θα διεξαχθεί η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για το ΕΣΡ.

 

Πηγή: Με πληροφορίες από news247.grΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Εξαρτήσεις: Ποια σημάδια προδίδουν τη χρήση κοκαΐνης;
Η κοκαΐνη είναι μία λευκή, κρυσταλλική,...
Πότε μια γυναικά κάνει απιστία;
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννά η...