Μέθοδος καγκουρό: Μπορεί πραγματικά να σώσει ένα μωρό

19 Ιανουαρίου 2016

Η Μέθοδος Kangaroo, είναι μια παρέμβαση που διευκολύνει την επαφή δέρμα με δέρμα μεταξύ του νεογέννητου και της μητέρας. Μελέτες επιβεβαιώνουν οτι μπορεί να μειώσει την θνησιμότητα των νεογνών με χαμηλό βάρος γέννησης.

Σε μελέτη του πανεπιστημιού του Χαρβαρντ διαπιστώθηκε ότι με την εφαρμογή της μεθόδου μειώθηκε ο κίνδυνος νεογνικής σήψης -σηψαιμίας , υποθερμίας, υπογλυκαιμίας και επανεισαγωγής στο νοσοκομείο. Επίσης αυξάνει την πιθανότητα αποκλειστικού θηλασμού.

Υπολογίζεται ότι 4 εκατομμύρια βρέφη πεθαίνουν κάθε χρόνο στις 4 πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση τους. Τα βρέφη που γεννιούνται πρόωρα ή με χαμηλό βάρος γέννησης (LBW) , βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο νεογνικής θνησιμότητας και νοσηρότητας. Η Μέθοδος συμβάλλει στην αναστολή της ανάπτυξης και της εξέλιξης σε χρόνιες παθήσεις.

Είναι μια αποτελεσματική και εύκολη μέθοδος. Η μητέρα κάθεται σε αναπαυτική θέση , κρατά το γυμνό νεογνό στο στήθος της , τα πόδια του σε χαμηλότερη θέση και το κεφάλι του στο πλάϊ . Σκεπασμένο με μία ζεστή κουβέρτα για να διατηρείται η θερμοκρασία του σώματος του.Η θέση Καγκουρό λειτουργεί σαν ανθρώπινη θερμοκοιτίδα.

Στα νεογνά που εφαρμόζεται η μέθοδος Kangaroo είχαν σταθερό αναπνευστικό ρυθμο , λιγότερους κολίκους, υψηλότερο κορεσμό οξυγόνου , καλύτερη θερμοκρασία και κανονική αύξηση περιμέτρου της κεφαλής.

Συμπερασματικά η Μέθοδος Kangaroo συμβάλλει στη βελτίωση της φυσιολογικής εξέλιξης του νεογνού και επιφέρει θετικά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς.

Από τον παιδίατρο Νίκο Βουδούρη 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Εξαρτήσεις: Ποια σημάδια προδίδουν τη χρήση κοκαΐνης;
Η κοκαΐνη είναι μία λευκή, κρυσταλλική,...
Πότε μια γυναικά κάνει απιστία;
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννά η...