Μοσχαράκι γιουβέτσι με καρότα και λιαστές ντομάτες

20 Ιανουαρίου 2016

Υλικά:

Για 4 άτομα

700 – 800 γρ. μοσχάρι χωρίς κόκαλο, από κιλότο ή ελιά, κομμένο σε μέτρια προς μικρά κομμάτια

100 ml ελαιόλαδο

2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες

3 μέτρια καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, κομμένα σε μικρά κομμάτια

1 φλιτζάνι κόκκινο ξηρό κρασί

4 μεγάλες ώριμες ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη

1.200 ml ζωμός κρέατος ή λαχανικών

5 μπαχάρια

1 ξυλάκι κανέλας

1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη

1 κουτ. γλυκού φρέσκο θυμάρι (τα φυλλαράκια)

1 πακέτο (500 γρ.) κριθαράκι ψιλό ή μέτριο

1 φλιτζ. τσαγιού λιαστές ντομάτες σε λάδι, στραγγισμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένω τα κομμάτια του κρέατος, τα σκουπίζω καλά και τα αλατοπιπερώνω. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βάζω τα κομμάτια του κρέατος σε μονή στρώση. Τα αφήνω να ροδίσουν για 3 - 4 λεπτά, χωρίς να τα γυρίσω. Μετά, τα ανασηκώνω προσεκτικά και τα γυρίζω από την άλλη πλευρά. Τα αφήνω να ροδίσουν για άλλα 2 - 3 λεπτά.
Προσθέτω τα κρεμμύδια και τα καρότα και σοτάρω για 2 λεπτά, ανακατεύοντας. Μόλις το κρέας ροδίσει καλά σβήνω με το κρασί και μαγειρεύω για 1 λεπτό, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτω τις τριμμένες ντομάτες και το ζωμό ο οποίος πρέπει να καλύψει τα κομμάτια του κρέατος κατά 2 - 3 εκ. Αν δεν τα καλύπτει τόσο, προσθέτω λίγο ζεστό νεράκι. Ρίχνω τα μπαχάρια, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι και αφήνω το φαγητό να πάρει μια βράση.
Χαμηλώνω τη φωτιά, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύω για περίπου 1½ ώρα, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά. Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω τη ρίγανη και το θυμάρι και ανακατεύω.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Αδειάζω το περιεχόμενο της κατσαρόλας (μαζί με το άφθονο ζωμό του) σε ένα μέτριο και βαθύ ταψί. Προσθέτω το κριθαράκι και το απλώνω ομοιόμορφα στο ζουμί με μια ξύλινη κουτάλα. Αν χρειαστεί ρίχνω άλλο λίγο ζεστό νερό (1 - 2 φλιτζάνια το πολύ). Μέσα στο κριθαράκι σκορπίζω και τις λιαστές ντομάτες.
Βάζω το ταψί στο φούρνο και ψήνω το γιουβέτσι για περίπου 30 λεπτά, μέχρι το κριθαράκι να πιει το ζωμό και να μαλακώσει, να μελώσει, αλλά όχι να στεγνώσει (είναι προτιμότερο να γίνει λίγο ζουμερό παρά να στεγνώσει). 
Το βγάζω από το φούρνο και το αφήνω να ξεκουραστεί για 5 λεπτά. Στο διάστημα αυτό το κριθαράκι συνεχίζει να σιγοψήνεται και να απορροφά υγρό από το ταψί, ακόμα και εκτός φούρνου. Γι’ αυτό φροντίζω να έχει μείνει λιγάκι ζουμερό ώστε στο στάδιο αυτό το ζυμαρικό να μην στεγνώσει και λασπώσει. 
Το σερβίρω ζεστό, πασπαλισμένο με μπόλικο πιπεράκι και, μερικές φορές, ρίχνω σε κάθε μερίδα τριμμένο κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα.

dinanikolaou.gr

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ