Χταπόδι φούρνου με λαχανικά

<h3>Υλικά συνταγής</h3>
<p> </p>
<ul class="ingredients">
<li><span><strong>1</strong> <span>μεγάλο χταπόδι 1,5-2 κιλά περίπου</span></span></li>
<li><span><strong>6</strong> <span>μέτριες πατάτες</span></span></li>
<li><span><strong>2</strong> <span>ξερά κρεμμύδια</span></span></li>
<li><span><strong>2</strong> <span>ντομάτες</span></span></li>
<li><span><strong>2</strong> <span>σκ. σκόρδο</span></span></li>
<li><span><strong>1</strong> <span>δαφνόφυλλο</span></span></li>
<li><span><strong>2-3</strong> <span>κλωνάρια μαϊντανό</span></span></li>
<li><span><strong>2-3</strong> <span>κλαδάκια φρέσκο θυμάρι</span></span></li>
<li><span><strong>1 φλ. </strong><span>ταχίνι</span></span></li>
<li><span><strong>1/2 φλ.</strong> <span>ελαιόλαδο</span></span></li>
<li><span><span>αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι</span></span></li>
</ul>
<div class="time"><span>Εκτέλεση</span></div>
<div id="fragment-1" class="news_body"><span>Καθαρίζουμε το χταπόδι αφαιρώντας το στόμα του -μπήγοντας τον δείκτη μας και τραβώντας. Γυρίζουμε την κουκούλα του, τα μέσα έξω, αφαιρούμε ότι έχει μέσα (κρατώντας μόνο τον ολό, δηλαδή το αυγό). Πλένουμε πολύ καλά και κόβουμε το χταπόδι σε μεγάλα κομμάτια (αφήνουμε τα πλοκάμια ολόκληρα αν είναι μικρό ή το κόβουμε σε μπουκιές αν είναι μεγάλο).<br />Να θυμάστε όμως ότι σε ό,τι μέγεθος το κόψετε, μετά το μαγείρεμα θα έχει μικρύνει ο όγκος του κατά το 1/3.<br />Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε φέτες πάχους από 0,5 εκ. έως 1 εκ. Τις κάνουμε μία στρώση σε βαθύ ταψί. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε δαχτυλίδια-ροδέλες και τα κάνουμε στρώση πάνω στις πατάτες.<br />Κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες και τις κάνουμε στρώση. Αραδειάζουμε τα πλοκάμια του χταποδιού επάνω. Προσθέτουμε τα μυρωδικά -δάφνη, θυμάρι, μαϊντανό- και το σκόρδο.<br />Αλατοπιπερώνουμε (με προσοχή γιατί το χταπόδι αν είναι φρέσκο είναι συνήθως πολύ αλμυρό). Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και με το ταχίνι  σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και κλείνουμε γύρω γύρω καλά στο ταψί να σφραγίσει. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 30΄στους 170οC. Δεν προσθέτουμε υγρά γιατί το χταπόδι και τα λαχανικά θα βγάλουν πολλά.<br /></span><br />
<div class="time"><span>Mερίδες:</span> 6</div>
<div class="time"><span>Χρόνος Προετοιμασίας:</span> 10 λεπτά</div>
<div class="time"><span>Χρόνος Ψησίματος:</span> 90 λεπτά</div>
</div>
<div class="time"> </div>
<div class="time">argiro.gr</div>
<div class="time"> </div>
<p><span><span><br /></span></span></p>

Σχετικά άρθρα