Μεταλλαγμένος σολομός: Μία νέα απόφαση που προκαλεί αντιδράσεις

20 Ιανουαρίου 2016

Την έγκρισή του έδωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) στην παραγωγή γενετικά τροποποιημένου σολομού, όπως διαβάσαμε σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο από το gastronomos.gr. Στο νέο είδος έχουν προστεθεί γονίδια τα οποία αυξάνουν στο διπλάσιο την ταχύτητα με την οποία μεγαλώνουν οι σολομοί. Προφανώς, η τροποποίηση αυτή γίνεται για εμπορικούς λόγους ωστόσο έχει προκαλέσει και αντιδράσεις. Αρχικά των περιβαλλοντιστών για τη διασφάλιση του άγριου σολομού αλλά και επαγγελματιών υγείας και τροφίμων για την απόφαση να μην υπάρχει η σήμανση στο προϊόν ότι είναι γενετικά τροποποιημένο! 

Η αλήθεια είναι ότι η απόφαση αυτή μας δημιουργεί αρκετά ερωτήματα.

  1. Τι θα συμβεί αν ο σολομός διαφύγει της ζώνης καλλιέργειας και πολλαπλασιαστεί στη συνέχεια με άγριους σολομούς και τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στην τροφική αλυσίδα; Η συνεχόμενη αύξηση του αριθμού των σολομών σε ελεύθερα ύδατα προϋποθέτει και μεγαλύτερη κατανάλωση μικρότερων ψαριών που σε βάθος χρόνου μπορεί να οδηγήσει στη μείωση ή την εξαφάνιση τους. Αντίστοιχα, θα αυξηθεί ο πληθυσμός αυτών που καταναλώνουν το σολομό. Θα υπάρχει λοιπόν η κατάλληλη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος;
  2. Απο την άλλη, αν και τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα δε φαίνεται να έχουν προκαλέσει κάποιο πρόβλημα υγείας, ο καταναλωτής έχει δικαίωμα να γνωρίζει τι αγοράζει και να κάνει συνειδητά την επιλογή του. Ως διαιτολόγοι, η ετικέτα των τροφίμων είναι ένα βασικό εργαλείο για την εκπαίδευση των καταναλωτών. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά στην Αμερική που συμβαίνει κάτι τέτοιο καθώς ούτε για τη σόγια είναι απαραίτητο αναγράφεται αν είναι ή όχι τροποποιημένη. Ευτυχώς η νομοθεσία στην  Ευρώπη είναι διαφορετική και επιβάλει αυτή τη σήμανση.
  3. Σε οικονομικό επίπεδο η αποφαση αυτή ευνοεί την επιχειρηματικότητα των μεγάλων εταιριών, αυξάνοντας την ποσότητα του εμπορεύσιμου προϊόντος με δυνατότητα χαμηλότερης τιμής με αποτέλεσμα να μειωθούν κατά πολύ τα κέρδη των μικρότερων επιχειρήσεων.

Θεωρώ ότι η γενετική τροποποίηση μπορεί να είναι χρήσιμη πχ για να αποδώσουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά ή για να καλύψουν ανάγκες συγκεκριμένων ομάδων ατόμων, αλλά ως το σημείο που δεν αποτελεί κίνδυνο για το οικοσύστημα και τον άνθρωπο. Ποιο είναι αυτό το σημείο, επιδέχεται πολλή συζήτηση.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο από την πηγή του εδώ και την επίσημη ανακοίνωση του FDA εδώ.

mednutrition.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Απιστία: Για ποιους λόγους συμβαίνει και τι δείχνει
Στην περίπτωση της απιστίας, η πρώτη...
Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση;
Γιατί χάνουμε την αυτοπεποίθηση μας;...
Πρόβλημα στη σχέση: Τι να κάνεις όταν ο άλλος απομακρύνεται;
Δεν επικοινωνούμε με τον σύντροφό μου....