Ο Πούτιν πιθανότατα πίσω από τη δολοφονία του κατασκόπου Λιτβινένκο στο Λονδίνο

21 Ιανουαρίου 2016

Στο συμπέρασμα ότι ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν «πιθανόν» να έδωσε εντολή για τη δηλητηρίαση που προκάλεσε το θάνατο του πρώην ρώσου κατασκόπου Αλεξάντερ Λιτβινέντο κατέληξε έρευνα των βρετανικών αρχών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

 

Ο πρώην πράκτορας της ρωσικής FSB Αλεξάντερ Λιτβινένκο αυτομόλησε στη Δύση το 2000, ενώ έως τον θάνατό του συνεργαζόταν με τη βρετανική MI6.

Ο Λιτβινένκο πέθανε στις 23 Νοεμβρίου 2006 δηλητηριασμένος από πολώνιο-210, τρεις εβδομάδες αφού είχε συναντήσει σε ξενοδοχείο του Λονδίνου τους συμπατριώτες του και επίσης πρώην πράκτορες Αλεξάντερ Λουγκοβόι και Ντμίτρι Κόβτουμ.

Οι Λουγκοβόι και Κόβτουμ θεωρήθηκαν από την αρχή κύριοι ύποπτοι, ωστόσο αρνούνται κάθε εμπλοκή και παραμένουν στη Ρωσία καθώς οι Ρώσοι αρνούνται να συνεργαστούν, αλλά και να εκδώσουν τον Λουγκοβόι, εις βάρος του οποίου έχει ασκήσει δίωξη η βρετανική δικαιοσύνη, επικαλούμενοι το ότι δεν προβλέπεται στο ρωσικό Σύνταγμα.

Ο θάνατος του Λιτβινένκο, ο οποίος είχε πλέον βρετανική υπηκοότητα, προκάλεσε προβλήματα στις ρωσοβρετανικές σχέσεις, με αμφότερες τις χώρες να απελαύνουν διπλωματικό προσωπικό από Μόσχα και Λονδίνο.

Λίγο πριν πεθάνει, ο Λιτβινένκο κατηγόρησε για τον θάνατό του τον Βλαντίμιρ Πούτιν, άποψη που υποστηρίζει και η χήρα του Μαρίνα Λιτβινένκο.

Τον Ιανουάριο του 2015 ο βρετανός δικαστής Ρόμπερτ Όουεν ξανάνοιξε την υπόθεση της δολοφονίας, ο οποίος στη σημερινή του έκθεση υποστηρίζει ότι οι δύο ύποπτοι πιθανότατα έδρασαν υπό τις εντολές των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. 

ethnos.gr/ bbcnews.co.uk


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Πότε μια γυναικά κάνει απιστία;
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννά η...