Στέλλιος Μπουτάρης - Διάδοχος της αυτοκρατορίας, γιος του δημάρχου και σύζυγος της Λαλαούνη

21 Ιανουαρίου 2016

Το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει. Γιος του επιχειρηματία, Οινοποιού και Πολιτικού Γιάννη Μπουτάρη, ο Στέλλιος (έτσι γράφει τ΄όνομά του) Μπουτάρης διακατέχεται από το πνεύμα της δημιουργικής ανησυχίας του πατέρα του, έχοντας καταφέρει μέσα σε λίγα χρόνια να έχει ένα πλούσιο βιογραφικό που θα ζήλευαν πολλοί συνομήλικοι του.

Αποτέλεσμα εικόνας για στέλλιος μπουτάρης

Πριν παρουσιάσουμε όμως τον Στέλλιο θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε πως εξελίχθηκε η ονομαστή παγκοσμίως εταιρεία κρασίων Μπουτάρη.

Η ιστορία θέλει το πρώτο οινοποιείο της οικογένειας Μπουτάρη να δημιουργείται στη Νάουσα το 1879, αν και σύμφωνα με την προφορική παράδοση της οικογένειας η παρουσία της στο κρασί χρονολογείται από το 1865. Η καταγωγή της οικογένειας εντοπίζεται στο Νυμφαίο της Φλώρινας, στη Δυτική Μακεδονία και στη Μοσχόπολη της Ηπείρου. Ο Γιάννης Μπουτάρης ­ ο φερόμενος ως ιδρυτής ­ γεννημένος το 1854 μετεγκαθίσταται από το Νυμφαίο στη Νάουσα. Την εποχή εκείνη «κύρια αντικείμενα της δραστηριότητας της ήταν τα φημισμένα κρασιά της Νάουσας και των γύρω περιοχών αλλά και η ρακή. Από το 1879 ως και περίπου το 1900 ο Μπουτάρης ασχολείται κυρίως με το εμπόριο του κρασιού και οινοποιεί μικρές ποσότητες σταφυλιών, παράγοντας κυρίως ρακή.

Το 1906 κτίζεται η πρώτη ιδιόκτητη αποθήκη-οινοποιείο στη Νάουσα. Η έδρα της οικογενειακής επιχείρησης μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη. Από τα πρώτα κιόλας βήματα της επιχείρησης η εξαγωγική δραστηριότητα αποτελεί μία από τις βασικές συνιστώσες στην ανάπτυξή της. Το κρασί της μεταφέρεται στη Μασσαλία, στην Αίγυπτο, στην Κωστάντζα, στην Κωνσταντινούπολη και σύμφωνα με το οικογενειακό αρχείο ως και την Ιαπωνία!

Ο Γιάννης Μπουτάρης το 1912 χάνει και τα τρία παιδιά του και αποκτά το τέταρτο, τον Στέργιο, το 1913. Άμεσος συνεργάτης του είναι ο αδελφός της γυναίκας του Κ.Νιτσιώτας, ο οποίος διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο στη διατήρηση της συνέχειας, καλύπτοντας έτσι το κενό της δεύτερης γενιάς. Η οινοποιητική εταιρεία ονομάζεται «Ι. Μπουτάρη & Σία - Παλαιοί Οίνοι Νάουσας & Ρακή».  Το 1935 επικεφαλής της εταιρείας αναλαμβάνει ο Στέλιος Μπουτάρης, σε νεαρή ηλικία, μόλις 22 χρόνων.

Η επωνυμία της εταιρείας αλλάζει και πάλι. Τώρα πια μετονομάζεται σε «Ιωάννου Μπουτάρη Υιός - Οίνοι - Ποτά». Ο νεαρός Μπουτάρης επεκτείνει τις δραστηριότητες της επιχείρησης τόσο προς την Αθήνα όσο και προς το εξωτερικό. Το 1939 πεθαίνει ο πατέρας του και δύο χρόνια αργότερα έρχεται η Κατοχή. Οι Γερμανοί κατάσχουν τα κρασιά που βρίσκονταν στις αποθήκες και η εταιρεία ουσιαστικώς υπολειτουργεί. Μετά την απελευθέρωση η παραγωγή της εταιρείας Μπουτάρη μοιράζεται σε ούζο και κρασί. Από το μέσον της δεκαετίας του 1950 γίνονται οι πρώτες εξαγωγές στις ΗΠΑ και στον Καναδά και περιορισμένων ποσοτήτων ούζου στη Γερμανία.

 Η δεκαετία του 1950 όμως είναι ίσως η πιο παραγωγική για την επιχείρηση Μπουτάρη. Το κρασί κερδίζει σημαντικό μέρος στις προτιμήσεις των καταναλωτών έναντι του ούζου. Ο Στέλιος Μπουτάρης κατορθώνει να στήσει πανελλαδικό δίκτυο διανομής κρασιού και να κερδίσει τη φήμη που ακολουθεί την εταιρεία του ως σήμερα. 

 

Παρακάτω η φωτογραφία που αφιέρωσε ο Στέλλιος στον πατέρα του Γιάννη με αφορμή τα γενέθλιά του με τη σημείωση: "Χρόνια Πολλά στον Πατερούλη μου! Όπως πάντα απλόχειρος, με το Morgan που χάρισε στη μανούλα μου! Νέα παραλία Θεσσαλονίκης, διπλής κατεύθυνσης και άδεια! Να μια vintage φωτογραφία! Και τι στύλ, παρακαλώ!"

Η δεκαετία του 1980 είναι καθοριστική για την εξέλιξη της επιχείρησης. Κερδίζει την πρώτη θέση στην αγορά του εμφιαλωμένου κρασιού, το 1987 εισάγεται η εταιρεία στο Χρηματιστήριο και ως το 1991 μέσω της United Distillers Boutari κερδίζει το 30% της αγοράς των αλκοολούχων ποτών.

Το 1991 αποκτά την ιστορική οινοποιία Καμπά μέσω της Εθνικής Τράπεζας ­ τον ίδιο χρόνο πεθαίνει ο Στέλιος Μπουτάρης ­ και το 1992 αποχωρώντας από τη United Distillers Boutari δραστηριοποιείται στην αγορά της μπίρας, εξαγοράζοντας τη Henninger από την BSN.

 Στο διάστημα 1995-98 η επιχείρηση Μπουτάρη βρίσκεται σε σοβαρή κρίση, η οποία κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα προσπάθειες πολλών δεκαετιών. Από τον Μάιο του 1997 αλλάζει η στρατηγική στον τομέα των κρασιών, η εταιρεία αποκτά αμπελώνες και οινοποιεία σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, δημιουργείται η Ζυθοποιία Βορείου Ελλάδος αλλά και χωρίζουν οι δρόμοι των δύο αδελφών, Γιάννη και Κωνσταντίνου.  Η επιχείρηση με τα δικά της brands παραμένει στον Κωνσταντίνο Μπουτάρη (Όμιλος Μπουτάρη Α.Ε.).

Ο Στέλλιος Μπουτάρης, που είναι σήμερα 50 ετών, είναι γιός του Γιάννη και της Αθηνάς Μιχαήλ μετά τις σπουδές του αναλαμβάνει να στήσει τη νέα επιχείρηση.  

Είναι απόφοιτος του Αnatolia College Θεσσαλονίκης, πήρε το πρώτο του πτυχίο (BA) στα Μαθηματικά & Οικονομικά από το Wesleyan University στις ΗΠΑ το 1987, έχει μεταπτυχιακό (M.Sc.) και Diploma στην Οικονομετρία & Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το London School of Economics(1989) και μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων (MBA) από τη σχολή INSEAD στο Fontainebleau της Γαλλίας(1994). Συγχρόνως κατά τη διάρκεια παραμονής του στο Λονδίνο απέκτησε και το Diploma του Wine & Spirit Education Trust( και είναι μέχρι σήμερα ένας από τους ελάχιστους Έλληνες που το έχουν αποκτήσει.)

Για μια τετραετία(1989-1993), εργάστηκε ως District Manager και αργότερα Brand Manager, στη Νέα Υόρκη και Σικάγο αντίστοιχα, ως υπεύθυνος πωλήσεων της Paterno Imports’ ,διευρύνοντας τη διανομή, οργανώνοντας προωθήσεις προϊόντων της εταιρείας και εκτελώντας στρατηγικά σχέδια πωλήσεων και μάρκετινγκ, για τα κρασιά Μπουτάρη στις ΗΠΑ.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα ανέλαβε αντιπρόεδρος της Ι. ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ & ΥΙΟΣ (Holding) Α.Ε., συμμετέχοντας στην οικονομική αναδιοργάνωση του ομίλου, και το 1997 από τη θέση του Διευθυντή πωλήσεων- και μέλους του Δ.Σ.- της MYTHOS Α.Ε. οργάνωσε το λανσάρισμα της πρώτης Ελληνικής μπύρας, εκτοξεύοντας τις πωλήσεις της σε σύντομο χρονικό διάστημα, στα 30 εκατ. €uro και καταγράφοντας μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στο χώρο της ελληνικής ζυθοποιίας.

Σήμερα είναι Διευθύνων Σύμβουλος και μέτοχος στην ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ Α.Ε. και σύμβουλος σε θέματα κρασιού της εταιρίας Β.Σ. Καρούλιας, ενός από τους μεγαλύτερους διανομείς κρασιών και αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα.

Είναι παντρεμένος με τη Μαρία Λαλαούνη και έχουν τρία παιδιά.

Η Μαρία είναι η τρίτη κόρη του κορυφαίο έλληνα χρυσοχόου Ηλία Λαλαούνη και είναι η υπεύθυνη παραγωγής της επιχείρησης.

 

Η αθηναία χρυσοχόος και ο θεσσαλονικιός οινοποιός εξακολουθούν να μοιράζονται βαθιά αγάπη μεταξύ τους, θαυμασμό και λατρεία ο ένας για τον άλλον! Μπορεί η Μαρία να μην κατάγεται απ’ τη Θεσσαλονίκη, ωστόσο έχει πολλές όμορφες αναμνήσεις φυλαγμένες απ’ την πόλη. Η Μαρία Λαλαούνη λέει για τη Θεσσαλονίκη ότι μόνο εκεί καταλαβαίνει ότι πλησιάζουν οι γιορτές. Τα πρώτα δώδεκα χρόνια του γάμου τους τα πέρασαν εκεί με τα παιδιά και τα πεθερικά, στο διαμέρισμά τους στην παραλία. Χαρακτηρίζει την πεθερά της επιβλητική και τρυφερή που τους φρόντιζε με αγάπη.

Περιγράφει ένα μικρό δέντρο στολισμένο και σπιτικές μυρωδιές απιο φαγητά. Με θέα το Θερμαϊκό στη βεράντα και -βέβαια - μ’ ένα ποτήρι κρασί. Το πιο αναπάντεχο δώρο που δέχθηκε ποτέ ήταν όταν γέννησε την πρώτη της κόρη. Ο Στέλλιος της χάρισε ένα πιάνο! τώρα λέει προτιμάει να είναι στο Νυμφαίο της Φλώρινας όπου αισθάνεσαι ότι  βρίσκεσαι στην κορυφή του κόσμου.

Ο Στέλλιος χαρακτηρίζει ως την καλύτερή του επαγγελματική στιγμή την επιτυχία του Μύθου. Πιστεύει ότι με ορίζοντα 10 ετίας θα υπάρχει μία μεγάλη εταιρεία, πάνω από 1.000 οινοποιεία, 30 με 40 μεγάλα ελληνικά κρασιά που θα απευθύνονται σε περισσότερους καταναλωτές, μιας και θα ανεβεί η κατά κεφαλή κατανάλωση. Επίσης πιστεύει ότι θα αυξηθούν οι εξαγωγές και κυρίως ότι το κρασί και το λάδι είναι τα προϊόντα που μπορούν να τραβήξουν την Ελλάδα προς τα πάνω, να τη βγάλουν απο την κρίση. Ως αγαπημένα του κρασία ξεχωρίζει τον Διάπορο και τις Δύο Ελιές.

Στις 15 Ιουλίου δήλωσε ευτυχής πενηντάρης. Γράφει λοιπόν παραθέτοντας αυτή την φωτογραφία:

 "Ευχαριστω πολυ για όλες τις ευχές!!!
Ευτυχισμένος πενηντάρης με τα κορίτσια του! Τωρα ξεκινάει η ζωή!
Thank you very much for all your wishes!!! 
Here is a happy 50year old man with his girls!!!
Life just begins!"

 


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ