Ασφαλιστικό: Πώς διαμορφώνονται οι νέες συντάξεις (ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ)

23 Ιανουαρίου 2016

Πίνακες με συγκριτικά παραδείγματα για το πώς διαμορφώνονται οι νέες συντάξεις με βάση την πρόταση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου σε σχέση με το νόμο 3863/2010 (γνωστός και ως νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη), με την προσθήκη όμως όλων των περικοπών που έχουν ψηφιστεί από το 2010 έως και σήμερα, δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Στους πίνακες, φαίνεται ότι για χαμηλά εισοδήματα και για λίγα έτη ασφάλισης (έως 25), τα ποσοστά αναπλήρωσης που προκύπτουν στο τελικό ποσό της σύνταξης είναι στις περισσότερες περιπτώσεις υψηλότερα από αυτά που θα προέκυπταν με τον νόμο Λοβέρδου - Κουτρουμάνη, εφόσον βέβαια ενσωματωθούν σε αυτά οι μειώσεις που επιβλήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια μέσω της επιβολής ειδικών εισφορών.

Αντίθετα, για τα υψηλά εισοδήματα, οι διαφορές μεταξύ των δύο τρόπων υπολογισμού είναι πολύ μικρές.

Βέβαια, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι, στους πίνακες που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εργασίας και που σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο απεστάλησαν και στους εκπροσώπους των θεσμών, προκειμένου να αξιολογήσουν την ελληνική πρόταση, δεν υπάρχουν παραδείγματα για ασφαλισμένους που συμπληρώνουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και που σύμφωνα με την κριτική που έχει ασκηθεί, υπάρχουν σημαντικές μειώσεις, καθώς ανατρέπεται η ανταποδοτική σχέση εισφορών - παροχών και λειτουργεί ο μηχανισμός αναδιανομής προς τα κάτω που επικαλείται η κυβέρνηση.

Επίσης, δεν διευκρινίζεται αν η σύγκριση με τον νόμο 3863 γίνεται στην πλήρη ωρίμανσή του, δηλαδή το 2048, ή όπως θα εφαρμοζόταν από το 2015.

Συγκριτικός πίνακας των κύριων συντάξεων όπως προκύπτουν με το Ν. 3863/2010 με περικοπές και το νέο σύστημα που προτείνει η κυβέρνηση.


 

Πηγή: www.real.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ