Κοτόπουλο μπρεζέ με μπρόκολο και καστανό ρύζι

<div class="time">
<ul class="ingredients">
<li><span><strong>1</strong> <span>κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής γύρω στα 1.700 γρ.</span></span></li>
<li><span><strong>1 κ.σ.</strong> <span>βούτυρο</span></span></li>
<li><span><strong>4 κ.σ.</strong> <span>ελαιόλαδο</span></span></li>
<li><span><strong></strong><span>αλάτι</span></span></li>
<li><span><strong></strong><span>φρεσκοτριμμένο πιπέρι</span></span></li>
<li><span><strong>1 κ.σ. </strong><span>πάπρικα γλυκιά</span></span></li>
<li><span><strong>1 κλωνάρι </strong><span>φρέσκο θυμάρι (ή 2-3 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο)</span></span></li>
<li><span><strong>2-3 πρέζες </strong><span>μοσχοκάρυδο</span></span></li>
<li><span><strong>1 κομμάτι </strong><span>ξύλο κανέλα</span></span></li>
<li><span><strong></strong><span>φλούδα από λεμόνι</span></span></li>
<li><span><strong>5 σκ. </strong><span>σκόρδο με την φλούδα τους</span></span></li>
<li><span><strong>2 φλ.</strong> <span>γάλα φρέσκο</span></span></li>
<li><span><strong>250 γρ. </strong><span>μπρόκολο τρυφερό (φούντες)</span></span></li>
<li><span><strong></strong><span>κάστανο ρύζι για το σερβίρισμα</span></span></li>
</ul>
</div>
<div class="time"><span>Εκτέλεση</span></div>
<div id="fragment-1" class="news_body"><span> Αφήνουμε το κοτόπουλο για 40' στον πάγκο εργασίας για να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Το σκουπίζουμε καλά και το στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Αλατοπιπερώνουμε καλά. <br />Θα χρησιμοποιήσουμε μικρή γάστρα ή μαντεμένια κατσαρόλα που μπαίνει στον φούρνο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC στον αέρα.<br />Θα ψήσουμε στην μεσαία σχάρα. <br />Λιώνουμε το βούτυρο με το λάδι σε δυνατή φωτιά, σε βαρύ σκεύος και ροδίζουμε το κοτόπουλο ολόγυρα, να πάρει ρόδινο χρώμα. <br />Προσθέτουμε μπαχαρικά, βότανα, φλούδα λεμόνι και τα σκόρδα. Τέλος περιχύνουμε με το γάλα και αφήνουμε να πάρει βράση. Σκεπάζουμε το σκεύος και μεταφέρουμε τη γάστρα στο φούρνο. Ψήνουμε για 1 ώρα και 10' με σκεπασμένο το σκεύος. Ξεσκεπάζουμε και μπήγουμε το μπρόκολο στην σάλτσα. <br />Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20' επιπλέον να ροδίσει το πουλερικό. <br />Αφήνουμε να σταθεί για 15' έπειτα κόβουμε σε μερίδες ή ξεκοκαλίζουμε και σερβίρουμε με κάστανο ρύζι. Περιχύνουμε με τη σάλτσα του. Με αυτή τη σάλτσα ταιριάζει τελεία λίγη οξύτητα λεμονιού. Αν σας αρέσει η λεμονάτη γεύση πρόσθετε λίγο χυμό λεμονιού, λίγο πριν τελειώσει το ψήσιμο. </span></div>
<div class="news_body"><span><br /></span></div>
<div class="news_body"><span>argiro.gr</span></div>

Σχετικά άρθρα