Κοτόπουλο μπρεζέ με μπρόκολο και καστανό ρύζι

1 Φεβρουαρίου 2016
  • 1 κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής γύρω στα 1.700 γρ.
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι (ή 2-3 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο)
  • 2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • 1 κομμάτι ξύλο κανέλα
  • φλούδα από λεμόνι
  • 5 σκ. σκόρδο με την φλούδα τους
  • 2 φλ. γάλα φρέσκο
  • 250 γρ. μπρόκολο τρυφερό (φούντες)
  • κάστανο ρύζι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
 Αφήνουμε το κοτόπουλο για 40' στον πάγκο εργασίας για να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Το σκουπίζουμε καλά και το στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Αλατοπιπερώνουμε καλά. 
Θα χρησιμοποιήσουμε μικρή γάστρα ή μαντεμένια κατσαρόλα που μπαίνει στον φούρνο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC στον αέρα.
Θα ψήσουμε στην μεσαία σχάρα. 
Λιώνουμε το βούτυρο με το λάδι σε δυνατή φωτιά, σε βαρύ σκεύος και ροδίζουμε το κοτόπουλο ολόγυρα, να πάρει ρόδινο χρώμα. 
Προσθέτουμε μπαχαρικά, βότανα, φλούδα λεμόνι και τα σκόρδα. Τέλος περιχύνουμε με το γάλα και αφήνουμε να πάρει βράση. Σκεπάζουμε το σκεύος και μεταφέρουμε τη γάστρα στο φούρνο. Ψήνουμε για 1 ώρα και 10' με σκεπασμένο το σκεύος. Ξεσκεπάζουμε και μπήγουμε το μπρόκολο στην σάλτσα. 
Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20' επιπλέον να ροδίσει το πουλερικό. 
Αφήνουμε να σταθεί για 15' έπειτα κόβουμε σε μερίδες ή ξεκοκαλίζουμε και σερβίρουμε με κάστανο ρύζι. Περιχύνουμε με τη σάλτσα του. Με αυτή τη σάλτσα ταιριάζει τελεία λίγη οξύτητα λεμονιού. Αν σας αρέσει η λεμονάτη γεύση πρόσθετε λίγο χυμό λεμονιού, λίγο πριν τελειώσει το ψήσιμο. 

argiro.gr
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ