Σένγκεν: Διορία τριών μηνών στην Ελλάδα - Τί απαντά η κυβέρνηση

1 Φεβρουαρίου 2016

Η Επιτροπή Αξιολόγησης Σένγκεν επικύρωσε το προσχέδιο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ελλείψεις στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν στο koutipandoras.gr πως μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου όλες οι δεσμεύσεις της Ελλάδας θα έχουν υλοποιηθεί.

Η ίδια προσέθεσε ότι κατά την αυριανή συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, θα παρουσιαστεί ένα πρώτο πακέτο συστάσεων προς την Ελλάδα, το οποίο θα πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (σε επίπεδο υπουργών), μέσω γραπτής διαδικασίας.

Εφόσον ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία, την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να είναι έτοιμο και το δεύτερο πακέτο συστάσεων από την Επιτροπή, βάσει του άρθρου 19 του Κώδικα Σένγκεν.

Οι συστάσεις αυτές θα είναι πιο λεπτομερείς και η Ελλάδα θα έχει διορία τρεις μήνες για να ανταποκριθεί σε αυτές.

Μετά το πέρας αυτής της περιόδου, «αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ακόμη σοβαρές και συνεχιζόμενες ελλείψεις στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων», τότε θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 26 του Κώδικα Σένγκεν, το οποίο θα επιτρέπει την επαναφορά ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα για διάστημα μέχρι και δύο έτη.

«Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου όλα θα είναι έτοιμα»

Κυβερνητικές πηγές ξεκαθάρισαν πως όλες οι δεσμεύσεις της Ελλάδας θα έχουν υλοποιηθεί έως τις 15 Φεβρουαρίου και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται οι υποχρεώσεις της χώρας μας για hot-spots, κέντρα μετεγκατάστασης και επαναπροώθηση των μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλό, πίσω στην Τουρκία. «Το προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εμπεριέχει στοιχεία από το μήνα Νοέμβριο» ανέφεραν οι ίδιες πηγές, χαρακτηρίζοντάς το ως ετεροχρονισμένο.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ