Θεραπεύεται η στυτική δυσλειτουργία ανώδυνα;

 

Ο κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, χειρουργός, ουρολόγος- ανδρολόγος, πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, παραθέτει τις θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν σήμερα στο «οπλοστάσιο» της επιστήμης.

Η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνδρας τα τελευταία 20 χρόνια. Το 30% των σεξουαλικά ενεργών ανδρών αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Τι προκαλεί στυτική δυσλειτουργία;

Ο όρος στυτική δυσλειτουργία αναφέρεται στην αδυναμία να επιτευχθεί ή διατηρηθεί στύση επαρκής για ικανοποιητική σεξουαλική συνεύρεση. Τα αίτια σ’ ένα ποσοστό 85% είναι οργανικά: σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά προβλήματα, τραύμα ή χειρουργική επέμβαση στον προστάτη, βλάβες στη σπονδυλική στήλη, σκλήρυνση κατά πλάκας, ορμονικές διαταραχές, αλκοολισμός κ.ά.

Υπάρχουν φάρμακα αντιμετώπισης της διαταραχής;

Σήμερα έχουμε αποτελεσματικά φάρμακα αντιμετώπισης του προβλήματος. Τα φάρμακα αυτά δρουν απευθείας στο πέος,ομαλοποιώντας τις διαταραγμένες παθοφυσιολογικές αντιδράσεις. Η εμφάνιση, πριν από 10 χρόνια, των φαρμάκων από το στόμα – της σιλδεναφίλης (Viagra),ταδαλαφίλης (Cialis), βαρδεναφίλης (Levitra)- για την αντιμετώπιση του προβλήματος της στυτικής δυσλειτουργίας  έφερε στην επιφάνεια την έκτασή του αλλά και τη σοβαρότητα των ιατρικών, προσωπικών και συναισθηματικών διαταραχών που προκαλεί.  Μελέτες δείχνουν ότι το 30 %των σεξουαλικά ενεργών ανδρών πάσχει από στυτική δυσλειτουργία.

Σαφέστατα, εκατομμύρια άνδρες σε όλο τον κόσμο έχουν επωφεληθεί από τα αποτελέσματα της δράσης των φαρμάκων αυτών.Πάνω από 150.000.000 συνταγές σιλδεναφίλης έχουν πραγματοποιηθεί ανά τον κόσμο.

Η φαρμακευτική αγωγή είναι μονόδρομος;

Η τάση της σύγχρονης ιατρικής είναι η ανεύρεση ανώδυνων, αποτελεσματικών και μη επεμβατικών μεθόδων για την αντιμετώπιση κάθε ιατρικού προβλήματος. Η επέμβαση πεϊκής πρόθεσης προσφέρει μόνιμη και αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας.

Στο πεδίο αυτό όμως υπάρχουν συνέχεια ανακαλύψεις. Στο πρόσφατο Αμερικανικό Ουρολογικό Συνέδριο στο SanFranciscoτον περασμένο Ιούνιο, ανακοινώθηκε και επίσημα η κυκλοφορία του μηχανήματος ED1000. Πρόκειται για την κλινική εφαρμογή μιας πρωτοποριακής ιδέας για την ανάπτυξη καινούργιων αγγείων («νεοαγγειογένεση») σε πάσχοντα όργανα, μια ιδέα που ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία για τη θεραπεία της ισχαιμίας του μυοκαρδίου. Η νέα αυτή θεραπευτική προσέγγιση για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας με κρουστικά κύματα (ErectileDysfunctionShockWaveTherapy)δίνει ουσιαστικές ελπίδες για μια μόνιμη θεραπευτική λύση στο πρόβλημα αυτό.

Σε τι συνίσταται η νέα μέθοδος;

Μέχρι σήμερα οι θεραπευτικές επιλογές για τη στυτική δυσλειτουργία αντιμετώπιζαν μόνο το σύμπτωμα αλλά όχι την αιτία,δηλαδή τη μείωση της αιματικής ροής στο πέος. Η νέα μέθοδος βασίζεται στην  ανάπτυξη νέων αγγειακών κλάδων στο πέος.  Χορηγούνται κρουστικά κύματα στο πέος μη επεμβατικά, με μια ειδική συσκευή που εκπέμπει χαμηλής έντασης κρουστικά κύματα βάθους διείσδυσης μέχρι 8 εκατοστά. Δεν απαιτεί καμίας μορφής αναισθησία, αφού είναι εντελώς ανώδυνη. Μέχρι σήμερα δεν καταγράφηκαν παρενέργειες. Η θεραπεία διαρκεί 9 εβδομάδες και το τελικό αποτέλεσμα αξιολογείται στις 13 εβδομάδες. Οι θεραπευτικές συνεδρίες διαρκούν περίπου 15 λεπτά, εφαρμόζονται δύο φορές την εβδομάδα για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες και επαναλαμβάνονται μετά την πάροδο τριών εβδομάδων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα