Υπάρχει… ζωή σεξουαλική μετά τον προστάτη;

Ο κ. Θανάσης  Παλλαντζάς, χειρουργός, ουρολόγος-ανδρολόγος και συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου μας «συστήνει» τον αδένα του ανδρικού γεννητικού συστήματος και εξηγεί ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις του στη σεξουαλική ζωή του άνδρα.

Παρότι μικρός, στο μέγεθος καρυδιού, ο προστάτης αδένας αναδεικνύεται σε ρυθμιστή της σεξουαλικής ισορροπίας των ανδρών.

Τι είναι ο προστάτης, που βρίσκεται και ποια είναι η λειτουργία του;

Ο προστάτης αδένας ανήκει  στο ουροποιογεννητικό σύστημα του άνδρα. Στη θέση του οφείλει και την ονομασία του καθώς προΐσταται της ουροδόχου κύστεως. Ο προστάτης εκκρίνει μία γλυκοπρωτεΐνη -ονομάζεται PSA-  η οποία «ρευστοποιεί» το σπέρμα, επιτρέποντας έτσι στα σπερματοζωάρια την ελεύθερη και απρόσκοπτη κίνησή τους. Συνεπώς, όταν νοσεί ο προστάτης επηρεάζει την σεξουαλικότητα, τη γονιμότητα και την ποιότητα ζωής του άνδρα.

Από πότε αρχίζει να λειτουργεί;

Ο προστάτης αρχίζει να έχει ενεργό ρόλο στη σεξουαλικότητα και τη στυτική λειτουργία από τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα στην εφηβεία και τις πρώτες ερωτικές πράξεις. Συνεχίζει όμως  να συμβάλλει ή να αποτελεί τροχοπέδη και στις μεγαλύτερες ηλικίες. Οι δε παθήσεις του επηρεάζουν την σεξουαλικότητα του άνδρα από την επιθυμία για σεξ μέχρι τη δυνατότητα διατήρησης μιας καλής στύσης και από τη δυνατότητα εκσπερμάτισης και οργασμού μέχρι και τη γονιμότητά του.

Ποιες είναι οι πιο συχνές λοιμώξεις του προστάτη;

Είναι οι προστατίτιδες. Στην μορφή της οξείας προστατίτιδας τα συμπτώματα είναι έντονα με υψηλό πυρετό, πόνο στο περίνεο και ενοχλήσεις στην ούρηση (πόνο τσην ούρηση, δυσκολία στην έναρξή της, συχνουρία μέχρι και επίσχεση της ούρησης). Η οξεία αυτή φλεγμονή του προστάτη χρήζει άμεσης ιατρικής παρέμβασης με ισχυρή αντιβιοτική αγωγή (που μπορεί ανάλογα με την περίσταση να χορηγηθεί και ενδοφλεβίως). Η επίπτωση στη στύση και γενικά στη σεξουαλικότητα είναι άμεση: Πτώση της ερωτικής επιθυμίας (libido), ισχνές έως και επώδυνες στύσεις, διαταραχή της εκσπερμάτισης. Τα συμπτώματα διαρκούν μέχρι την πλήρη ίαση της φλεγμονής.

Πιο συχνή μορφή είναι η χρόνια προστατίτιδα, που θεωρείται και ιδιαίτερα ύπουλη. Μπορεί να έχει ήπια συμπτώματα για αρκετά χρόνια, κι αυτό λειτουργεί παραπλανητικά για τον ασθενή καθώς όταν φτάνει στον ειδικό έχει χάσει πολύτιμο χρόνο. Μπορεί πχ να έχει ο ασθενής ελαφρά δυσκολία στην ούρηση, πόνο στο περίνεο ή και αίμα στο σπέρμα, ακόμη και πτώση της ερωτικής επιθυμίας. Μακροπρόθεσμα δε μπορεί να πληγεί και η γονιμότητα.

Πώς θεραπεύονται οι προστατίτιδες;

Η θεραπεία της προστατίτιδας, ιδίως εάν πρόκειται για χρόνια, απαιτεί υπομονή και επιμονή (ισχυρά αντιβιοτικά στην κατάλληλη χρονική στιγμή για μακρά χρονικά περίοδο), ενώ και η υποτροπή της είναι συχνή.

Τι είναι η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη;

Πρόκειται για μια πάθηση, που αν και εξελίσσεται αργά, επηρεάζει την ποιότητα ζωής του άνδρα και την σεξουαλικότητά του. Ο όγκος του προστάτη αυξάνεται σταδιακά συμβαδίζοντας με την ηλικία. Η διόγκωση αυτή αρχίζει να επηρεάζει αρχικά την ούρηση. Το γεννητικό σύστημα όντως άμεσα συνδεδεμένο με το ουροποιητικό σύστημα νοσεί και αυτό, με εκδηλώσεις όπως οι διαταραχές εκσπερμάτισης, η αδυναμία συντήρησης μιας καλής στύσης και η πτώση της ερωτικής επιθυμίας. Η παρέμβαση με φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βελτιώσει την ούρηση αλλά οι ανεπιθύμητες παρενέργειές της βλάπτουν και ελαττώνουν τόσο την ερωτική επιθυμία όσο και την στυτική λειτουργία και εκσπερμάτιση.

Πότε και πώς εκδηλώνεται ο καρκίνος του προστάτη;

Ο καρκίνος του προστάτη χαρακτηρίζεται πλέον ως ένα πολύ σοβαρό ιατρικό πρόβλημα: περί τους2,6 εκατομμύρια ασθενείς με καρκίνο του προστάτη διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη και αποτελεί τον πιο  συχνός καρκίνος στον άνδρα, «συναγωνιζόμενος» εκείνον του μαστού στις γυναίκες. Δυστυχώς, είναι ασυμπτωματικός, δηλαδή δεν δίνει συμπτώματα εκτός και αν συνυπάρχει και διόγκωση του προστάτη.

Θεραπεύεται ο καρκίνος του προστάτη;

Τα εντοπισμένα καρκινώματα του προστάτη αντιμετωπίζονται πολύ καλά με ριζική προστατεκτομή ή με ακτινοθεραπεία. Θεωρείται ένας ιάσιμος καρκίνος. Ωστόσο, τόσο η διάγνωση της νόσου όσο και  οι θεραπείες του αντανακλούν στην σεξουαλικότητα του άνδρα.

Ποιος είναι ο αντίκτυπος της νόσου στην ερωτική ζωή του άνδρα;

Ήδη από τη στιγμή της διάγνωσης αρχίζει η πτώση της ερωτικής επιθυμίας μπροστά στο βαρύ τίτλο του καρκίνου. Η χειρουργική θεραπεία σε οποιαδήποτε μορφή είτε είναι ριζική προστατεκτομή  (ανοικτή,λαπαροσκοπική , ρομποτική ακόμη και με διατήρηση του αγγειονευρώδους δεμάτιου)είτε βραχυθεραπεία  είτε εξωτερική ακτινοβολία θα επηρεάσει την libido και θα επιφέρει στυτική δυσλειτουργία.  Αυτό θα φανεί όταν πια ξεπεραστεί ο φόβος του καρκίνου και θα αρχίσει η αναζήτηση της χαμένης στύσης. Τότε θα «χτυπηθεί»  για άλλη μια φορά η ερωτική επιθυμία διαπιστώνοντας την αδυναμία έναρξης, αλλά και διατήρησης ικανοποιητικής στύσης για διείσδυση.

Με ποιο τρόπο μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα;

Όταν η αναζήτηση λύσεων γίνεται έγκαιρα βοηθάει τον άνδρα  να ξεφύγει ο άνδρας από το τέλμα της σεξουαλικής του ζωής. Υπάρχουν φαρμακευτικές  και χειρουργικές  θεραπείες (τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης) που μπορεί να δώσουν πίσω την χαμένη ποιότητα ζωής που προσφέρει η υγιής σεξουαλικότητα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα