Με ποιο τρόπο επιδρά ο διαβήτης στη σεξουαλική ζωή;

Για πολλά χρόνια η εμφάνιση του σακχαρώδους διαβήτη σήμαινε, ταυτόχρονα, στο μυαλό ασθενών και γιατρών, την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας. Είναι όμως έτσι;

Γράφει ο Ουρολόγος – Ανδρολόγος Πέτρος Δρέττας

Το βάρος των πιθανών επιπλοκών που προκαλεί ο σακχαρώδης διαβήτης και η κοινωνική διάσταση του νοσήματος, μέχρι και πριν από μερικά χρόνια ήταν αρκετά για επηρεάσουν την σεξουαλική λειτουργία και την στύση ενός άνδρα.

Η προφανής δυσλειτουργία των αγγείων και οι πιθανές βλάβες τους, η παχυσαρκία ή η απώλεια βάρους αντίθετα, η ψυχολογική φόρτιση από την εμφάνιση ενός χρόνιου νοσήματος, ακόμα και η κατάθλιψη που συχνά συνοδεύει την εμφάνιση του διαβήτη, θεωρούνταν αρκετά για την εμφάνιση Στυτικής Δυσλειτουργίας.

Με ποιο τρόπο επιδρά ο διαβήτης στη στύση;

Η πραγματικότητα, ευτυχώς, φαίνεται να είναι πολύ διαφορετική. Αναφορές από συστηματικές επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι μόνο το 20% των διαβητικών ανδρών εμφανίζουν Στυτική Δυσλειτουργία, και μάλιστα το ποσοστό αφορά άνδρες με αρρύθμιστο διαβήτη. Αρκούν 12 εβδομάδες αρρύθμιστου διαβήτη για να προκληθούν μόνιμες βλάβες στα αγγεία του πέους!

Η διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης είναι δυνατόν να επηρεάσει μια πληθώρα μεταβολικών λειτουργιών: Από το μεταβολισμό της χοληστερίνης και των λιπιδίων έως την παραγωγή τεστοστερόνης και κατά συνέπεια τη λειτουργία των οργάνων – στόχων της ορμόνης αυτής, μεταξύ άλλων δηλαδή και το πέος.

Η μεταβολή της λειτουργίας των αγγείων, η εμφάνιση διαταραχών της σεξουαλικής επιθυμίας, η ενεργοποίηση του stress για την αντιμετώπιση του άγχους και δυστυχώς πολλές φορές η απόρριψη από την πλευρά της συντρόφου- είτε λόγω του ίδιου του προβλήματος είτε λόγω της αλλαγής στην εικόνα και τον ψυχισμό του άνδρα- αποτελούν μια πραγματικότητα που βιώνει συχνά ο διαβητικός ασθενής.

Οι σεξουαλικές διαταραχές αποτελούν αναγκαίο κακό;

Οι σεξουαλικές διαταραχές δεν αποτελούν αναγκαίο κακό για τους διαβητικούς, αλλά εάν δεν αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη αγωγή, τότε η νόσος μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στη στύση και ανικανότητα. Τα προβλήματα στην σεξουαλική λειτουργία του διαβητικού άνδρα έχουν την ίδια πιθανότητα να εμφανισθούν με τα προβλήματα στη λειτουργία των νεφρών, τη λειτουργία των ματιών και τη λειτουργία της καρδιάς.

Υπό αυτή την έννοια η αντιμετώπιση τους δεν διαφέρει σημαντικά από την αντιμετώπιση των υπόλοιπων πιθανών επιπλοκών του νοσήματος. Η σωστή φαρμακευτική, διατροφική, ψυχολογική αγωγή στον σακχαρώδη διαβήτη συνδέεται εντυπωσιακά με την σεξουαλική λειτουργία ενός άνδρα. Η καθημερινή φυσική άσκηση για παράδειγμα αρκεί από μόνη της για την ανάκτηση του 17% της πιθανής απώλειας στυτικής λειτουργίας.

Αντίστοιχα η απώλεια της κοιλιακής παχυσαρκίας, που με την σειρά της εμφανίζεται συχνά σε άνδρες με Σακχαρώδη Διαβήτη, συνοδεύεται με εντυπωσιακή βελτίωση όχι μόνο της στύσης αλλά και της ερωτικής επιθυμίας. Ο διαβήτης αντιμετωπίζεται. Η στυτική δυσλειτουργία στο πλαίσιο του διαβήτη μπορεί καν να μην εμφανισθεί. Είναι στο χέρι κάθε άνδρα με διαβήτη.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αν αδυνατίσω, θα κάνω καλύτερο σεξ;

Μπορώ να κάνω στοματικό σεξ χωρίς προφυλακτικό; Είναι επικίνδυνο;

Σχετικά άρθρα