Λαζάνια με σπανάκι, κουκουνάρι και κρέμα τυριών

<div class="short_text italic cf">
<p><span class="thirtyfive">Μ</span>ια χορτοφαγική αλλά χορταστική συνταγή με σπανάκι και ελαφριά κρέμα.</p>
</div>
<div class="recipe cf">
<div id="recipe_box" class="recipe_box content cf">
<div class="title">Υλικά</div>
<div class="main_text">
<ul>
<li>18 φύλλα λαζανιών (350 γρ.) (συνήθως βρίσκουμε στην αγορά προβρασμένα και τα ψήνουμε ως έχουν, χωρίς να τα βράσουμε)</li>
</ul>
<p> </p>
<p><strong>Για την κρέμα</strong></p>
<ul>
<li>
<p>850 ml φρέσκο γάλα</p>
</li>
<li>
<p>50 γρ. βούτυρο αγελάδος ή ελαιόλαδο</p>
</li>
<li>
<p>50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις</p>
</li>
</ul>
<ul>
<li>1 φύλλο δάφνης</li>
<li>
<p>1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο</p>
</li>
<li>
<p>100 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο</p>
</li>
</ul>
<p> </p>
<p><strong>Για τη γέμιση</strong></p>
<ul>
<li>
<p>700 γρ. τρυφερά φύλλα σπανακιού, χοντροκομμένα (βρίσκουμε και έτοιμο, καθαρισμένο σπανάκι σε σακουλάκια στα σούπερ μάρκετ)</p>
</li>
<li>1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια</li>
<li>650 γρ. ανθότυρο, χοντροθρυμματισμένο</li>
<li>
<p>50 γρ. κουκουνάρια (καβουρδισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι για περίπου 2 λεπτά, χωρίς λιπαρή ουσία)</p>
</li>
<li>
<p>70 γρ. μυζήθρα ξερή, τριμμένη</p>
</li>
<li>
<p>30 ml ελαιόλαδο</p>
</li>
<li>
<p>αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο</p>
</li>
</ul>
<p> </p>
</div>
</div>
<div class="recipe_box bottom_cap">
<div class="inner cf">
<div class="recipe_parts right"><span class="recipe_parts_title">Μερίδες</span> για ταψί 24χ32 εκ.</div>
</div>
</div>
<div class="recipe_info cf"><span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Προετοιμασία</span> 25΄</span> <span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Μαγείρεμα</span> 10΄</span> <span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Ψήσιμο</span> 35΄</span></div>
</div>
<div class="main_text">
<p><span class="simple_rhomb"><span class="bittersweet">Διαδικασία</span></span><strong>Κρέμα: </strong>Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, το βούτυρο, το φύλλο δάφνης και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ζεσταθεί το γάλα. Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης και ρίχνουμε το αλεύρι και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αναμειχθεί το αλεύρι, να διαλυθούν τυχόν σβόλοι και να σχηματιστεί μια ρευστή κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε απαλά.</p>
<p><strong>Γέμιση:</strong> Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σπανάκι για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς και να μειωθεί ο όγκος του. Το αδειάζουμε σε βαθύ μπολ και προσθέτουμε τα 400 γρ. από το ανθότυρο, τον άνηθο, τα κουκουνάρια, αλατοπίπερο και 1 κουτάλα της σούπας από την κρέμα και ανακατεύουμε.</p>
<p> </p>
<p>Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Απλώνουμε στο ταψί 1 κουτάλα της σούπας από την μπεσαμέλ, ώστε να καλύψει όλο τον πυθμένα. Στρώνουμε 6 από τα φύλλα λαζανιών, έτσι ώστε να καλύψουν όλη την επιφάνεια, και από πάνω απλώνουμε τη μισή ποσότητα από τη γέμιση. Στρώνουμε άλλα 6 λαζάνια, καλύπτουμε με την υπόλοιπη γέμιση και καλύπτουμε την επιφάνεια με τα τελευταία 6 λαζάνια. Απλώνουμε ομοιόμορφα την υπόλοιπη μπεσαμέλ, σκορπίζουμε το υπόλοιπο ανθότυρο και τη μυζήθρα και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν στην επιφάνεια.</p>
<p>gastronomos.gr</p>
</div>

Σχετικά άρθρα