Μήπως είσαι asexual και το αγνοείς; Μάθε λεπτομέρειες!

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν νιώσει ποτέ σεξουαλική έλξη και πιθανότατα δεν θα νιώσουν ποτέ, που δεν έχουν συνάψει ποτέ ερωτικές σχέσεις και που νιώθουν ικανοποιημένοι με αυτό.

Αυτοί συγκαταλέγονται στους ασεξουαλικούς (asexual). Υπολογίζεται ότι περίπου το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι ασεξουαλικό, παρά το γεγονός ότι η σχετική έρευνα είναι περιορισμένη.

Πώς επηρεάζει αυτό τη ζωή τους;

Σε μια ανεπτυγμένη χριστιανική χώρα όπως η Ελλάδα είναι δύσκολο να γίνει κατανοητή η ασεξουαλικότητα καθώς το να μην επιθυμεί το άτομο να συνάψει σεξουαλικές σχέσεις αποτελεί πρόβλημα. Αρκετοί από τους ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται ως ασεξουαλικοί, αντιμετωπίζουν πολλαπλές δυσκολίες στην επικοινωνία τους και με τους οικείους τους και με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

gynaika krevati sex ntropi

Μάλιστα, τα περισσότερα νεαρά σε ηλικία άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως ασεξουαλικά, νιώθουν αποκλεισμένα από παρέες και συζητήσεις, αφού τα πιο συνηθισμένα και παράλληλα κοινού ενδιαφέροντος θέματα, είναι το σεξ και η σεξουαλική έλξη, τους αφήνουν αδιάφορα και δεν θέλουν να συμμετέχουν.

Μήπως… κρύβεται κάποιο ψυχικό πρόβλημα;

Ωστόσο, αυτό που δυναμικά απαντούν μέσω οργανώσεων οι ασεξουαλικοί άνθρωποι είναι ότι ανεξάρτητα από τον λόγο που το άτομο δεν ενδιαφέρεται ή δεν μπορεί να κάνει σεξ, η σεξουαλική αποχή δεν συνεπάγεται την κοινωνική απομόνωση και τον δια βίου αποκλεισμό από μια σχέση εγγύτητας.

Η μοναξιά μοιάζει να είναι κύριο ζήτημα των ασεξουαλικών ατόμων, που ήταν βέβαια εντονότερο πριν η χρήση του διαδικτύου γίνει ευρέως διαδεδομένη. Το σεξ φυσικά αποτελεί μόνο ένα μέρος μιας ουσιώδους σχέσης.

Αλλά αν αξιολογηθεί ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της, τότε όλοι όσοι δεν επιθυμούν τη σεξουαλική επαφή, είναι πιθανό να καταλήξουν στο ότι είναι ανήμποροι να συνάψουν μια σχέση, με όποια πιθανή δυσάρεστη επίπτωση μπορεί να έχει στο ψυχικό κόσμο του ατόμου αυτό το συμπέρασμα.

sexoualiki zoi

Πώς αποτυπώνεται αυτή τη τάση στα δύο φύλα;

Φαίνεται πως δεν υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση βάσει φύλου. Μελέτες που έχουν γίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν πως οι ασεξουαλικοί άνδρες αυτοϊκανοποιούνται περισσότερο από τις ασεξουαλικές γυναίκες.

Άλλες έρευνες για τη διέγερση των γυναικών με οπτικά ερεθίσματα έδειξαν ότι δεν υπήρχε διαφορά στις αντιδράσεις μεταξύ των γυναικών που δήλωσαν ότι είναι ασεξουαλικές και των γυναικών που ανέφεραν την ύπαρξη των σεξουαλικών τους ορμών.

Ελεάνα Ελευθερίου
Ψυχοθεραπεύτρια  – Κλινική Θεραπεύτρια Σεξουαλικών Διαταραχών, συνεργάτιδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Το πλεονέκτημα του one night stand που (ίσως) δεν γνωρίζατε!

Γιατί μια γυναίκα μπορεί να βαρεθεί το σεξ με τον άνδρα της;

Ποια είναι η πιο συχνή σεξουαλική φαντασίωση των γυναικών;

Πότε ο πόνος την ώρα του σεξ είναι σημάδι για να πας στον γιατρό;

Γιατί μια γυναίκα ντρέπεται για το σώμα της όταν κάνει σεξ;

Φοβάσαι να… δοκιμάσεις νέα πράγματα; Έτσι θα αποκτήσεις ερωτική αυτοπεποίθηση

Σχετικά άρθρα