O άνδρας μου έχει προστατίτιδα είναι σοβαρό;

“Ο άνδρας μου, 47 ετών είχε τις τελευταίες μέρες πόνο και δυσκολία στην ούρηση ενώ ανέβασε και πυρετό. Κάνοντας ουρολογικές εξετάσεις ο γιατρός είπε ότι μάλλον πάσχει από προστατίτιδα και πρέπει να επισκεπτούμε έναν ουρολόγο. Πριν πάμε στο γιατρό ήθελα να ενημερωθώ, να πάρω κάποιες πληροφορίες. Γνωρίζετε κάτι γι΄αυτή την πάθηση; Είναι κάτι σοβαρό;”

Χρύσα, Θεσσαλονίκη

Επικοινωνήσαμε με τον ειδικό μας συνεργάτη χειρούργο- ανδρολόγο και Πρόεδρο του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, κύριο Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη.  Μας μίλησε για τα συμπτώματα, τα είδη της προστατίτιδας αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισής της.

Η προστατίτιδα είναι μία από τις πιο συνηθισμένες ουρολογικές παθήσεις, αλλά ταυτόχρονα μία νόσος της οποίας η αντιμετώπιση συχνά αποτελεί πρόκληση ακόμη και για έμπειρους γιατρούς. Κι αυτό διότι ο όρος «προστατίτιδα» συμπεριλαμβάνει διαφορετικές κλινικές οντότητες, καθεμία από τις οποίες έχει τη δική της αιτιοπαθογένεια και συνεπώς αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο.

-Τι εννοούμε λέγοντας προστατίτιδα και πού οφείλεται;

Με τον όρο προστατίτιδα εννοούμε γενικά τη φλεγμονή του προστάτη αδένα. Ωστόσο το είδος και τα αίτια της φλεγμονής καθορίζουν τον τύπο της προστατίτιδας και συνεπώς και τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί. Σήμερα η προστατίτιδα χωρίζεται σε «οξεία βακτηριακή», «χρόνια βακτηριακή», «χρόνια μη βακτηριακή» (ή «σύνδρομο χρόνιου πυελικού άλγους») και «ασυμπτωματική» (ή «ιστολογική») προστατίτιδα. Εκτός από τις βακτηριακές μορφές, οι οποίες οφείλονται σε βακτήρια, η αιτιολογία των υπόλοιπων μορφών δεν έχει αποσαφηνιστεί και θεωρείται σήμερα ότι είναι αποτέλεσμα φλεγμονωδών, ανοσολογικών, ορμονικών και άλλων παραγόντων, σε συνδυασμό πιθανώς με διαταραχές της ούρησης. Είναι προφανές ότι οι μορφές αυτές της προστατίτιδας παρουσιάζουν δυσκολίες στη διάγνωσή τους, ενώ πολλές φορές και τα συμπτώματα των ασθενών μπορεί να παραπλανούν τον κλινικό γιατρό.

-Ποια είναι τα συμπτώματα της οξείας βακτηριακής προστατίτιδας; Πώς θεραπεύεται ανάλογα με την περίπτωση; 

Η οξεία βακτηριακή προστατίτιδα διαγιγνώσκεται σχετικά εύκολα με βάση την κλινική εικόνα η οποία περιλαμβάνει δυσουρικά ενοχλήματα, πόνο και δυσκολία στην ούρηση καθώς και συχνουρία, συνήθως σε συνδυασμό με πυρετό.Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με γενική και καλλιέργεια ούρων, ενώ η θεραπεία συνίσταται στη λήψη των κατάλληλων αντιβιοτικών σε συνδυασμό με φάρμακα που υποβοηθούν την ούρηση.

Από την άλλη, η διάγνωση των χρονίων μορφών απαιτεί επιπλέον εξετάσεις, όπως η λήψη προστατικού υγρού για καλλιέργεια (καλλιέργεια Stamey-Meares), ενώ στις μη βακτηριακές μορφές αυτές οι εξετάσεις είναι αρνητικές. Έτσι, στο σύνδρομο του χρόνιου πυελικού άλγους η διάγνωση συχνά μπαίνει μετά από αποκλεισμό άλλων πιθανών νοσημάτων του ουροποιητικού, που γίνεται με απεικονιστικές εξετάσεις όπως ο υπέρηχος, η ενδοφλέβια πυελογραφία ή η αξονική τομογραφία, ενώ μπορεί να χρειαστούν και πιο εξειδικευμένες εξετάσεις όπως ο ουροδυναμικός έλεγχος.

Σε αμφίβολες περιπτώσεις η πιθανότητα καρκίνου στο ουροποιητικό θα πρέπει να εξετάζεται. Ωστόσο το PSA παρουσιάζει αύξηση σε κάθε περίπτωση φλεγμονής του προστάτη και θα πρέπει κανείς να είναι πολύ προσεκτικός όταν μετρά το PSA σε ασθενείς με συμπτώματα πιθανής προστατίτιδας, γιατί μπορεί να οδηγηθεί εσφαλμένα σε μία ανούσια και πολλές φορές επικίνδυνη βιοψία προστάτη.

-Ποια η μέθοδος θεραπείας της  οξείας  βακτηριακής προστατίτιδας;

Οι χρόνιες βακτηριακές μορφές αντιμετωπίζονται με αντιβιοτική αγωγή που μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, ακόμη και μήνες. Στις μη βακτηριακές μορφές όμως οι θεραπευτικές επιλογές δεν είναι ξεκαθαρισμένες, γι’ αυτό και κατά περίπτωση δοκιμάζονται απλά αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη, φάρμακα που βοηθούν την ούρηση σε ασθενείς με υπερπλασία προστάτη, μυοχαλαρωτικά, ακόμη και αντικαταθλιπτικά, ενώ συστήνεται και η δοκιμαστική χρήση αντιβιοτικών αφού φαίνεται ότι σε συγκεκριμένους ασθενείς μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα.

-Πότε επιβάλλεται το χειρουργείο;

Για κάποιους ασθενείς στους οποίους έχουν αποτύχει όλες οι θεραπευτικές μέθοδοι συστήνεται η χειρουργική αφαίρεση του προστάτη.  Η θεραπευτική στρατηγική σε τέτοιες περιπτώσεις είναι κατά μεγάλο μέρος εμπειρική και εξατομικεύεται για κάθε ασθενή.

Καθημερινά οι ουρολόγοι αντιμετωπίζουν ασθενείς οι οποίοι πιστεύουν ότι πάσχουν από κάποια μορφή προστατίτιδας, ενώ η λήψη ενός καλού ιστορικού μπορεί να δείξει ότι η διάγνωση αυτή έχει τεθεί μάλλον αυθαίρετα κάποια στιγμή στο παρελθόν και έκτοτε τους ακολουθεί. Με βάση όσα προαναφέρθηκαν γίνεται σαφές ότι η διάγνωση μίας προστατίτιδας μπορεί να αποδειχθεί ένα δύσκολο ιατρικό πρόβλημα και δεν θα πρέπει να τίθεται αβίαστα, ενώ η αντιμετώπισή της μπορεί να είναι επίπονη, μακροχρόνια και να αναθεωρηθεί πολλές φορές πριν βρεθεί η πιο αποτελεσματική μορφή θεραπείας.

 

Σχετικά άρθρα