Χρήση νευροδιεγέρτη στη χειρουργική του θυρεοειδούς και των παραθυρεοειδών αδένων

4 Φεβρουαρίου 2016

Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται όλο και συχνότερα η διεγχειριτική νευροπαρακολούθηση στην θυρεοειδεκτομή. Στόχος είναι η ελαχιστοποίηση της συχνότητας εμφάνισης της κάκωσης του παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου, του υπεύθυνου νεύρου δηλαδή για την κινητικότητα των φωνητικών χορδών.

Η σωστή χρήση του νευροδιεγέρτη για τον εντοπισμό και την αξιολόγηση της λειτουργικότητας του παλίνδρομου λαρυγγικού και πνευμονογαστρικού νεύρου είναι μεγάλης σημασίας στη χειρουργική του θυρεοειδούς και των παραθυρεοειδών αδένων, ειδικά σε περιπτώσεις επανεπεμβάσεων όπου λόγω συμφύσεων και μετεγχειρητικών αλλοιώσεων έχει διαταραχθεί η ανατομική τάξη και η αναγνώριση των ανωτέρω στοιχείων καθίσταται προβληματική.
Κατά συνέπεια η χρήση του νευροδιεγέρτη σε πρώτες επεμβάσεις αλλά και σε επανεπεμβάσεις λόγω καρκίνου θυρεοειδούς καθώς επίσης και σε λεμφαδενικούς καθαρισμούς τραχήλου μπορεί να μειώσει σημαντικά τις επιπλοκές από κακώσεις του παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου (απαραίτητο για την κίνηση των φωνητικών χορδών).
Στους λεμφαδενικούς καθαρισμούς τραχήλου ο νευροδιεγέρτης μπορεί να φανεί χρήσιμος και στη διέγερση άλλων νεύρων όπως το φρενικό νεύρο, υπογλώσσιο νεύρο κ.λ.π.

Γράφει ο Κυριάκος Βαμβακίδης Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων στο Περιοδικό Υγείας Ιάτωρ


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Απιστία: Για ποιους λόγους συμβαίνει και τι δείχνει
Στην περίπτωση της απιστίας, η πρώτη...
Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση;
Γιατί χάνουμε την αυτοπεποίθηση μας;...
Πρόβλημα στη σχέση: Τι να κάνεις όταν ο άλλος απομακρύνεται;
Δεν επικοινωνούμε με τον σύντροφό μου....