Οι 7 «καυτές» ερωτήσεις μιας γυναίκας για το πέος

Υπάρχουν πολλά πράγματα που οι γυναίκες δεν γνωρίζουν για το πέος και σχετίζονται με την ικανοποίηση του συντρόφου μας.

Πόσο ευαίσθητο είναι το πέος; Πόσο αυξάνεται ένα χαλαρό πέος με τη στύση; Ποια σημεία ερεθίζονται πιο εύκολα και προσφέρουν στον άνδρα μεγαλύτερη απόλαυση;

Γράφει ο Ουρολόγος – Ανδρολόγος Αθανάσιος Παλλαντζάς

  • Γιατί είναι σημαντικό να έχουν συχνές στύσεις οι άνδρες;

Είναι πολύ σημαντικό για έναν άνδρα να έχει συχνές στύσεις. Για να διατηρήσει το μυϊκό του τόνο ο μυς του πέους, πρέπει να εμπλουτίζεται περιοδικά με οξυγόνο μέσω του αίματος που εισέρχεται σε αυτό και προκαλεί τη στύση.

Αν ένας άνδρας μπορεί να πετύχει στύση, αλλά δεν έχει στύσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, ίσως γιατί κινείται για μεγάλο διάστημα σε περιβάλλον με ερεθίσματα που δεν ευνοούν την σεξουαλική διέγερση, δεν πρέπει να ανησυχεί. Ο εγκέφαλος έχει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα διατήρησης της λειτουργία του πέους .

Εγκεφαλικές παρορμήσεις μπορούν να προκαλέσουν στύσεις και κατά τη διάρκεια του ύπνου και πιο συγκεκριμένα στη φάση του παράδοξου ύπνου (REM), κατά την οποία τα άτομα ονειρεύονται. Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για ένα όνειρο σεξουαλικού περιεχομένου ή έναν εφιάλτη, το πέος μπορεί να έρθει σε στύση σε αυτή τη φάση του ύπνου.

  • Ένα πέος μικρό σε κατάσταση χαλάρωσης μπορεί να είναι αρκετά μεγάλο όταν βρεθεί σε στύση; 

Δεν φαίνεται να υπάρχει μια σταθερή σχέση ανάμεσα στο μέγεθος του πέους σε κατάσταση χάλασης και στο μέγεθος του πέους σε στύση. Σύμφωνα με μελέτη στην οποία συμμετείχαν 80 άνδρες, η διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγέθη ποικίλει από ¼ της ίντσας μέχρι 3.5 ίντσες.

Αυτό δίνει άλλο καθεστώς στο λεγόμενο Σύνδρομο του Αποδυτηρίου, από τη στιγμή που το μέγεθος ενός πέους σε χάλαση δεν είναι ενδεικτικό του μεγέθους του σε στύση. Κάποιοι άνδρες έχουν πολύ μικρό πέος σε κατάσταση χάλασης, το οποίο μεγαλώνει πολύ κατά τη στύση, ενώ σε κάποιους άλλους το μήκος του πέους είναι μεγάλο κατά τη χάλαση και δεν αυξάνεται πολύ με την επίτευξη της στύσης.

Μια ανάλυση χιλίων μετρήσεων μάλιστα, έδειξε ότι τα πέη με μικρότερο μήκος έτειναν να το διπλασιάζουν κατά τη στύση σε σύγκριση με τα πέη με μεγαλύτερο μήκος. Παράλληλα βρέθηκε ότι το 12% περίπου των οργάνων αύξησαν το μήκος του κατά 1/3 ή λιγότερο κατά τη στύση και περίπου το 7% το διπλασίασαν.

  • Ποιο είναι το πιο ευαίσθητο σημείο του πέους για μεγαλύτερη ευχαρίστηση;

Οι ερευνητές ζήτησαν από 81 υγιείς άνδρες, να αξιολογήσουν διαφορετικές περιοχές του σώματος γενικά ως προς την ευαισθησία τους αναφορικά με την σεξουαλική απόλαυση, όπως είναι οι θηλές των μαστών, το όσχεο, ο πρωκτός και ο λαιμός και βέβαια και οι διάφορες περιοχές του πέους.

Το κάτω μέρος της βαλάνου και του σώματος του πέους αξιολογήθηκαν ως τα πιο ευαίσθητα από την πλειοψηφία, ενώ ακολούθησαν το ανώτερο τμήμα της βαλάνου, η αριστερή και δεξιά πλευρά της, η άνω πλευρά του στελέχους, καθώς και η ακροποσθία σε όσους δεν είχαν υποβληθεί σε περιτομή.

  • Από ποια ηλικία μειώνεται η ευχαρίστηση από τον ερεθισμό του;

Οι μελέτες δείχνουν πως με το πέρασμα των ετών το πέος χάνει σταδιακά την ευαισθησία του. Η πτωτική τάση του βαθμού ευαισθησίας, σχετίζεται με τον ερεθισμό που μπορεί ο άνδρας να αισθανθεί, μειώνεται δηλαδή και αυτός. Η πτώση ξεκινά στην ηλικία των 25 και κορυφώνεται στο διάστημα 65-75.

Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι εάν η αλλαγή αυτή γίνεται αντιληπτή από τους άνδρες. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι πολύ σπάνια οι άνδρες παραπονιούνται γι αυτό. Τα πιο συχνά παράπονα σχετίζονται με προβλήματα στη στυτική λειτουργία και την εκσπερμάτιση.

  • Υπάρχουν δονητές για το πέος;

Η χρήση των δονητών δεν απευθύνεται μόνο στις γυναίκες αλλά και στους άνδρες. Υπάρχει μάλιστα ένας ειδικός ιατρικός δονητής, ο οποίος εφαρμόζεται στο κάτω μέρος της βαλάνου. Οι δονητές αυτοί είναι σχεδιασμένοι ώστε να ερεθίζουν τμήματα του νευρικού συστήματος που εμπλέκονται στην εκσπερμάτιση.

Χρησιμοποιείται συχνά, από άνδρες που έχουν προβλήματα στη σπονδυλική στήλη και δυσκολεύονται να φτάσουν σε οργασμό.Δεν είναι απαραίτητο όμως να συντρέχει κάποιος ιατρικός λόγος για να το δοκιμάσει κανείς.

  • Τι σχήμα έχει το πέος;

Το μισό πέος βρίσκεται στο εσωτερικό του σώματος. Ακριβώς όπως δε βλέπουμε τη ρίζα μιας μεγάλης βαλανιδιάς κάτω από το χώμα , έτσι δε βλέπουμε και τη ρίζα του πέους μέσα στην πύελο, προσκολλημένη στο ηβικό οστούν. Η μαγνητική απεικόνιση ενός πέους σε στύση, δείχνει ότι έχει το σχήμα ενός μπούμερανγκ.

  • Γιατί οι άνδρες κάνουν περιτομή;

Το δέρμα του πέους φιλοξενεί 42 διαφορετικά είδη βακτηρίων σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα. Το ανθρώπινο σώμα άλλωστε συνιστά ένα οικοσύστημα. Τα πέη που έχουν υποβληθεί σε περιτομή όμως δεν έχουν την ίδια ποσότητα και ποικιλία βακτηρίων με αυτά που δεν έχουν υποβληθεί.

Πολλά από τα βακτήρια μάλιστα που ανιχνεύονταν σε μικρότερη συγκέντρωση, ή και απουσίαζαν μετά την περιτομή, είναι αναερόβια, δηλαδή δε χρειάζονταν οξυγόνο για να αναπτυχθούν. Η εσωτερική αναδίπλωση της ακροποσθίας είναι ένας βλεννογόνος, όπως αυτός του εσωτερικού των βλεφάρων , όπου επιβιώνουν συγκεκριμένα βακτήρια που δε ζουν στο στεγνό δέρμα.

Η έρευνα που εξετάζει τη σχέση της περιτομής με τα βακτήρια του πέους, μπορεί να εξηγήσει ίσως γιατί η παραπάνω επέμβαση έχει σχετισθεί με μικρότερο κίνδυνο προσβολής από τον HIV. Σύμφωνα με μια θεωρία, τα αναερόβια βακτήρια μπορεί να παρακινήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να απαντήσει με έναν τρόπο που καθιστά τα κύτταρα πιο ευάλωτα στη λοίμωξη από τον HIV.

Αθανάσιος Παλλαντζάς
Χειρουργός
Ουρολόγος – Ανδρολόγος
Συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τι δείχνουν τα δάχτυλα του άνδρα για το πέος του;

Ποιο είναι το φυσιολογικό μέγεθος για το πέος ενός άνδρα στην αρχή της εφηβείας;

Το πέος μου έχει σταματήσει να μεγαλώνει εδώ και δύο χρόνια. Είναι φυσιολογικό;

Σχετικά άρθρα