Ανάκαμψη στύσης: Πόσες ημέρες… πρέπει να κάνεις αποχή από το πορνό;

Ολοένα και περισσότεροι νέοι άνδρες αναζητούν την ερωτική διέγερση και ευχαρίστηση μέσω του πορνό και του αυνανισμού.

Παγκοσμίως νέα άτομα από διάφορους πολιτισμούς, με διαφορετικό επίπεδο εκπαίδευσης, θρήσκευμα, στάσεις, αξίες, διατροφή και διαφορετικές προσωπικότητες, ζητούν βοήθεια. Το ιστορικό όλων παρόμοιο: Βλέπουν πολύ πορνό στο διαδίκτυο και αναζητούν συνεχώς καινούριο και πιο «ακραίο» υλικό. Άραγε η θέαση πορνό δημιουργεί σεξουαλικά προβλήματα;

Γράφει η επιστημονική ομάδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

Πολλοί έχουν επισκεφθεί ιατρούς, έχουν υποβληθεί σε διάφορες δοκιμές και έχουν χαρακτηριστεί «μια χαρά» σωματικά. Ούτε οι ίδιοι, ούτε οι γιατροί τους θεωρούν την υπερβολική χρήση πορνό ως πιθανή αιτία για το πρόβλημα της απόδοσής τους.

Οι περισσότεροι ήταν σίγουροι ότι «ο αυνανισμός δεν μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία». Η τελική διάγνωση ήταν σε γενικές γραμμές το «άγχος απόδοσης». Οι επιστήμονες θέτουν το εξής απλό τεστ στους άνδρες:

Το πιο απλό τεστ για τη στύση

«Προσπαθήστε να αυνανιστείτε  χωρίς τη χρήση πορνό και χωρίς να φαντασιωθείτε, μόνο με το αισθησιακό άγγιγμα. Χρησιμοποιήστε την ίδια ταχύτητα και την πίεση, όπως θα κάνατε κατά τη συνουσία. Πώς είναι η στύση σας, χωρίς πορνό; Αν το πέος σας δεν είναι πλήρως όρθιο ή χρειάζεται προσπάθεια για να έχει στύση, τότε πιθανότατα το άγχος δεν είναι η πηγή των προβλημάτων σας».

Και ενώ  τα επίμονα προβλήματα απόδοσης δημιουργούν άγχος, φαίνεται να είναι δύσκολο να καθορίσει το άτομο που τελειώνει ο εθισμός και που αρχίζει το άγχος. Ο  συνδυασμός και των δύο εμπλέκεται σε πολλές καταστάσεις. Πρόσφατα, Ιταλοί ουρολόγοι επιβεβαίωσαν την σύνδεση της Στυτικής Δυσλειτουργίας με το πορνό μέσω μιας μεγάλης έρευνας.

Ο ουρολόγος Carlo Foresta (επικεφαλής της Ιταλικής Εταιρείας Ανδρολογίας και Σεξουαλικής Ιατρικής και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας) αναφέρει ότι το 70% των νεαρών ανδρών που αναζητούν κλινική βοήθεια για σεξουαλικά προβλήματα απόδοσης παραδέχονται ότι χρησιμοποιούν την πορνογραφία στο διαδίκτυο.

Πόσες ημέρες… πρέπει να κάνεις αποχή από το πορνό;

Για ανάκαμψη χρειάζονται 6 – 12 εβδομάδες, κατά την διάρκεια των οποίων πρέπει να αποφεύγεται η ακραία ερωτική διέγερση μέσω Ίντερνετ. Πολλοί αποφεύγουν και τον αυνανισμό για ένα διάστημα, συνήθως επειδή δεν μπορούν να αυνανιστούν χωρίς να βλέπουν πορνό.

Οι άνδρες συνήθως αναφέρουν ότι στην αρχή η έντονη σεξουαλική τους όρεξη που είχαν χάνεται, η λίμπιντό τους πέφτει κατακόρυφα και το πέος τους φαίνεται «άψυχο», «συρρικνωμένο» ή «κρύο». Αυτά τα συμπτώματα συνήθως συνεχίζονται για μέχρι και έξι εβδομάδες, κατά μέσο όρο. Σημαντικός παράγοντας είναι και η ηλικία και η ένταση της χρήσης πορνό.

Σταδιακά, οι πρωινές στύσεις επανέρχονται, όπως και η λίμπιντο και ίσως περιστασιακά οι αυθόρμητες στύσεις. Τέλος, υπάρχει η πλήρης αποκατάσταση της υγείας της στύσης και της σεξουαλικής επιθυμίας για τις συντρόφους τους. Το σεξ γίνεται εξαιρετικά ευχάριστο. Ακόμα και πολλοί άνδρες που αναφέρουν πώς αντιμετώπιζαν θέμα με τη διέγερσή τους όταν φορούσαν προφυλακτικό πλέον, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να το φορέσουν!

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Μύθος» ή πραγματικότητα; Δεν έχει στύση επειδή δεν με θέλει;

Προβλήματα στύσης: Πότε ένας άνδρας πρέπει να μιλήσει με ειδικό;

Δεν έχω όρεξη για σεξ και η στύση μου είναι χαλαρή… Τι να κάνω;

Σχετικά άρθρα