Κορυφώνεται η επιδημία γρίπης το επόμενο δεκαπενθήμερο

9 Φεβρουαρίου 2016

Μεγάλη προσοχή συνιστούν οι επιδημιολόγοι σε μικρούς και μεγάλους που εκδηλώνουν συμπτώματα γρίπης.


Η γρίπη γεμίζει νοσοκομεία και ιατρεία πρωτοβάθμιας φροντίδας, με το 49,4% των «ύποπτων» δειγμάτων που αναλύονται εργαστηριακά να είναι θετικά στον ιό. Συστάσεις για τήρηση των κανόνων υγιεινής

Η επίσκεψη στον γιατρό είναι επιβεβλημένη, ειδικά για όσους έχουν κάποιο χρόνιο νόσημα. Η χορήγηση ειδικών αντι-ιικών φαρμάκων πρέπει να γίνεται το συντομότερο δυνατό. Τα εν λόγω σκευάσματα χορηγούνται χωρίς συμμετοχή και από ιδιωτικά φαρμακεία, αρκεί να υπάρχει απλή ιατρική συνταγή.

Οδηγίες για τη διαχείριση περιστατικών γρίπης στα σχολεία εξέδωσε χθες και το υπουργείο Παιδείας. Παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης θα αναμένουν σε χώρο όπου δεν θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς τους, οι οποίοι θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως.

Τα θύματα του ιού διπλασιάστηκαν μέσα σε μία μόλις εβδομάδα, ενώ κορύφωση της επιδημίας αναμένεται το επόμενο δεκαπενθήμερο. Μέχρι χθες το απόγευμα, οι νεκροί με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη είχαν ανέλθει στους 60, από 34 που ήταν την περασμένη Δευτέρα.

Οι ασθενείς
Αλλοι 112 άνθρωποι νοσηλεύονταν χθες σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Από την αρχή της περιόδου, 252 ασθενείς έχουν νοσηλευτεί στην εντατική με σοβαρές επιπλοκές της γρίπης. Ενας στους τρεις είναι υγιής, δηλαδή δεν εμφανίζει κάποιο άλλο πρόβλημα. Η μέση ηλικία τους είναι τα 53 έτη, ενώ 16 από τους νοσηλευθέντες ήταν παιδιά κάτω των 16 ετών.

Η γρίπη γεμίζει νοσοκομεία και ιατρεία πρωτοβάθμιας φροντίδας. Τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) δείχνουν ότι μία στις επτά επισκέψεις στον γιατρό (14%) αφορούν συμπτώματα γρίπης. Οι μισοί από τους ασθενείς αυτούς έχουν γρίπη, καθώς το 49,4% των «ύποπτων» δειγμάτων που αναλύονται εργαστηριακά βρίσκονται θετικά στον ιό.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ προτείνουν καλή τήρηση των ατομικών κανόνων υγιεινής και μετάδοσης της νόσου. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται το τακτικό πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

Να αποφεύγεται η κοινή χρήση μολυβιών, στυλό και άλλων προσωπικών αντικειμένων στο σχολείο. Σε βήχα ή φτέρνισμα, να καλύπτεται η μύτη και το στόμα με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο.

Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση στους κάδους απορριμμάτων. Οι μαθητές δεν πρέπει να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.

Εγκαιρα τα φάρμακα
Κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού πρέπει να γίνεται έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές, ανεξάρτητα από το εάν έχουν εμβολιαστεί και χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να μειώσουν σημαντικά τους κινδύνους επιπλοκών και την εισαγωγή στο νοσοκομείο. Μεγάλες ποσότητες των εν λόγω σκευασμάτων έχουν διατεθεί στα δημόσια νοσοκομεία και από εκεί και στα ιδιωτικά φαρμακεία. ethnos.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Εξαρτήσεις: Ποια σημάδια προδίδουν τη χρήση κοκαΐνης;
Η κοκαΐνη είναι μία λευκή, κρυσταλλική,...
Πότε μια γυναικά κάνει απιστία;
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννά η...