Τι συμβαίνει όταν ο άνδρας δεν έχει διάθεση για σεξ;

Είμαι 45 ετών και τον τελευταίο καιρό δεν έχω διάθεση να κάνω σεξ με τη γυναίκα μου. Είναι περίπου τρεις μήνες που μου συμβαίνει αυτό, μπορεί να οφείλεται στην πίεση που νιώθω λόγω της δουλειάς και των οικονομικών. Σκέφτομαι βέβαια μήπως έχω κάτι οργανικό. Επίσης, η γυναίκα μου δε δείχνει να πολυκαταλαβαίνει και κατά καιρούς μου κάνει ερωτήσεις σχετικά με το γιατί δεν έχω διάθεση, με ρωτά αν την θέλω ακόμα, μέχρι και αν θέλω κάποια άλλη με ρώτησε και δεν θέλω να κάνω έρωτα μαζί της. Τι μπορεί να μου συμβαίνει; Θεραπεύεται το πρόβλημα; Χρήστος. 

Αγαπητέ αναγνώστη. Σας παρουσιάζουμε κάποιες συμβουλές της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας και του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, του Χειρουργού, Ουρολόγου-Ανδρολόγου Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη.

 Το σεξ είναι σημαντικό σε μια σχέση και γι’ αυτό η  έλλειψη ερωτικής διάθεσης μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις.  Μια καλή ερωτική ζωή δημιουργεί έναν χαρούμενο δεσμό μεταξύ του άνδρα και της γυναίκας και η έλλειψη της ερωτικής διάθεσης μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη σχέση. 

Όταν αυτό συμβαίνει, οι γυναίκες συχνά τείνουν να πιστεύουν αρνητικά πράγματα όπως: 
•    ο άνδρας τους δε τις αγαπά πια,
•    δεν τις βρίσκει ενδιαφέρουσες ή
•    έχει σχέση με κάποια άλλη.

Επειδή λοιπόν τέτοια θέματα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στις σχέσεις, αν δεν έχετε ερωτική διάθεση, πρέπει πρώτα να καθησυχάσετε τη σύντροφό σας πως δεν έχετε χάσει το ενδιαφέρον σας γι’ αυτή αλλά πως περνάτε μια φάση στη ζωή σας και να επισκεφτείτε το γιατρό σας για θεραπεία το συντομότερο.

Η έλλειψη ερωτικής διάθεσης μπορεί να προκληθεί από οργανικούς, ψυχολογικούς ή συναισθηματικούς παράγοντες.
Έχει παρατηρηθεί πως οι άνδρες μπορεί να έχουν μειωμένη λίμπιντο, έστω και παροδικά λόγω κατάθλιψης, στρες, κακού ύπνου, θυμού, διαμάχης στη σχέση και απιστίας. 

Η έλλειψη ερωτικής διάθεσης μπορεί να συμβεί λόγω σωματικής ασθενείας: 
•    Καρδιακά νοσήματα,
•    προβλήματα στο θυρεοειδή ή
•    ανισορροπία σε άλλες ορμόνες,
•    διαβήτης και υπέρταση
μπορεί να προκαλέσουν μείωση της επιθυμίας για σεξ. Εκτός αυτών, χρόνιες παθήσεις και η Parkinson’s  μπορεί να προκαλέσουν μείωση της λίμπιντο. Επιπροσθέτως, η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείται για να θεραπευθεί αυτή η ασθένεια μπορεί επιπλέον να ρίξει την ερωτική επιθυμία, ακόμα και να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία. Γι’ αυτό, είναι επιτακτικό να επισκεφθείτε το γιατρό και να βρείτε την αιτία του προβλήματος, ενώ παράλληλα μπορεί να αλλάξει τη φαρμακευτική αγωγή ή να σας προτείνει τρόπους να θεραπευθούν τα προβλήματα της λίμπιντό σας.

Επίσης η έλλειψη ερωτικής διάθεσης μπορεί να συμβεί λόγω χαμηλών επιπέδων τεστοστερόνης.

Η τεστοστερόνη είναι σημαντική ανδρική ορμόνη που ενισχύει την ερωτική επιθυμία στον άνδρα. Γνωρίζουμε πως τα επίπεδα τεστοστερόνης αρχίζουν να πέφτουν σταδιακά στους άνδρες όταν φτάσουν τα 50, έτσι κάποιοι μπορεί να έχουν μειωμένη ερωτική επιθυμία εξαιτίας της πτώσης των επιπέδων τεστοστερόνης.

Άλλα πιο κοινά συμπτώματα χαμηλής τεστοστερόνης περιλαμβάνουν στυτική δυσλειτουργία, λέπτυνση των οστών, κατάθλιψη, λήθαργο και σωματική κατάπτωση, ενώ έχει αναφερθεί πως πολύ λίγοι άνδρες έχουν τόσο χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης που να προκαλούν τέτοια συμπτώματα. Η θεραπεία αποκατάστασης τεστοστερόνης είναι μια αποτελεσματική θεραπεία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ανεβάσει τα επίπεδα τεστοστερόνης και να αυξήσει την ερωτική επιθυμία.

Η έλλειψη ερωτικής επιθυμίας δεν πρέπει να θεωρείται λανθασμένα στυτική δυσλειτουργία αφού οι άνδρες που πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία είναι πιθανό να έχουν μειωμένη ερωτική διάθεση, γι’ αυτό, συχνά μπερδεύονται με το σεξουαλικό τους πρόβλημα.

Όμως η στυτική δυσλειτουργία είναι ξεχωριστό πρόβλημα. Σημαίνει πως ο άνδρας δεν μπορεί να έχει ή να διατηρήσει στύση για αρκετό χρονικό διάστημα για να έχει σεξουαλική επαφή. Συνιστάται λοιπόν να συμβουλευθείτε ένα γιατρό το συντομότερο για να διαγνωσθείτε. Γιατί η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα με τη βοήθεια φαρμάκων και σε συνδυασμό με ψυχολογική υποστήριξη και ψυχοθεραπεία. Επομένως μπορείτε εύκολα να αντιμετωπίσετε τουλάχιστον τη μειωμένη ερωτική επιθυμία που προκαλείται από τη στυτική δυσλειτουργία.

Σχετικά άρθρα