Η αντιφλεγμονώδης Διατροφική Πυραμίδα του Δρ Weil

<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">Η αντιφλεγμονώδης διατροφή βοηθάει στην αντιμετώπιση της χρόνιας φλεγμονής, η οποία αποτελεί την βασική αιτία πολλών σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων οι οποίες γίνονται όλο και πιο συχνές καθώς τα χρόνια περνούν. Η επιλογή και η προετοιμασία των τροφίμων μιας αντιφλεγμονώδους διατροφής με βάση την επιστήμη, μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να επιτύχουν και να διατηρήσουν βέλτιστη υγεία σε όλη η διάρκεια της ζωής τους.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">Ας δούμε αναλυτικά ποιά είναι ένα – ένα τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα που την απαρτίζουν ξεκινώντας από την κορυφή της:</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;"><strong>1) Γλυκά</strong></span><br /><span style="color: #000000;"> ποσότητα: ελάχιστη.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">επιλογές: αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη, σορμπέ φρούτων με μαύρη ανεπεξέργαστη ζάχαρη, μαύρη σοκολάτα με 70% και πάνω, περιεκτικότητα σε κακάο και όσο το δυνατόν λιγότερη ζάχαρη.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">γιατί: επειδή και το κακάο και οι ξηροί καρποί έχουν πλήθος αντιοξειδωτικών και λιπαρών.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;"><strong>2) Κόκκινο κρασί</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">ποσότητα: όχι πάνω από ένα με δύο ποτήρια την ημέρα.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">επιλογές: οργανικά καλά κρασιά χωρίς χημικά πρόσθετα.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">γιατί: διότι έχει ευεργετική αντιοξειδωτική δράση.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;"><strong>3) Συμπληρώματα</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">ποσότητα: υψηλής ποιότητας πολυβιταμίνες και ιχνοστοιχεία που να περιλαμβάνει τα αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, καροτενοειδή και σελίνιο, συνένζυμο Q10 και ω3.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">γιατί: τα συμπληρώματα βοηθούν να καλυφθούν τυχόν κενά στη διατροφή μας όταν δεν είμαστε σε θέση να πάρουμε την καθημερινή ποσότητα των μικροθρεπτικών συστατικών.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;"><strong>4) Τσάι</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">ποσότητα: δύο με τέσσερα φλυτζάνια την ημέρα.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">επιλογές: πράσινο τσάι.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">γιατί: το τσάι είναι πλούσιο σε κατεχίνες οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες μειώνουν τις φλεγμονές.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;"><strong>5) Βότανα και μπαχαρικά</strong> </span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">ποσότητα: απεριόριστες ποσότητες.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">επιλογές: κουρκούμη, τζίντζερ, σκόρδο, καυτερές πιπεριές, βασιλικός, κανέλα, δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">γιατί: γιατί είναι τα ισχυρότερα αντιφλεγμονώδη</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;"><strong>6) Πρωτεΐνες</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">ποσότητα: μόνο μία με δύο μερίδες την εβδομάδα -μία μερίδα ισοδυναμεί με 30γρ τυρί, ένα αυγό, 90γρ μαγειρεμένα πουλερικά ή κρέας χωρίς πέτσα.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">επιλογές: υψηλής ποιότητας τυρί, γιαούρτι, αυγά, πουλερικά χωρίς πέτσα που τρέφονται με χόρτα, άπαχο κρέας.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">γιατί: σε γενικές γραμμές πρέπει να προσπαθούμε να τρώμε όσο το δυνατό λιγότερες ζωικές τροφές.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;"><strong>7) Μανιτάρια</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">ποσότητα: μεγάλες ποσότητες.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">επιλογές: άγρια μανιτάρια, μανιτάρια πλευρώτους, μανιτάρια shiitake, μανιτάρια maitake.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">γιατί: τα μανιτάρια περιέχουν ενώσεις που ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">σημείωση: δεν τρώμε ωμά τα μανιτάρια.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;"><strong>8) Οργανικά τρόφιμα σόγιας</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">ποσότητες: μία με δύο μερίδες την ημέρα -μία μερίδα είναι ίσο με μισό φλιτζάνι τόφου ,1 φλιτζάνι γάλα σόγιας.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">επιλογές: καρύδια tofu, φασόλια σόγιας, tempeh-το tempeh είναι ένα προϊόν από φασόλια σόγιας τα οποία υπόκεινται σε ελεγχόμενη ζύμωση με την προσθήκη καλλιεργειών μυκήτων, γάλα σόγιας ή άλλα προιόντα σόγιας.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">γιατί: οι τροφές από σόγια περιέχουν ισοφλαβόνες που έχουν αντιοξειδωτική δράση με υψηλή προστασία έναντι του καρκίνου.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;"><strong>9) Ψάρια και θαλασσινά</strong> </span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">ποσότητα: δύο έως έξι μερίδες την εβδομάδα.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">επιλογές: σολομός-όχι ιχθυοτροφείου, ρέγκα, σαρδέλες, βακαλάο.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">γιατί: για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε ωμέγα-3 λίπη, τα οποία είναι ισχυρά αντι-φλεγμονώδη.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">σημείωση:εάν είναι δύσκολο να τρώμε ψάρια στις απαιτούμενες ποσότητες είναι απαραίτητο να προσθέτουμε στην διατροφή μας ιχθυέλαιο.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;"><strong>10) Υγιή λίπη</strong> </span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">ποσότητα: πέντε με επτά μερίδες την ημέρα – μία μερίδα ισοδυναμεί με ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι, 2 καρύδια, 1 κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο, 30γρ του αβοκάντο.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">επιλογές: έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για μαγείρεμα και για σαλάτες, καρύδια, αβοκάντο, φρεσκοτριμμένο λιναρόσπορο, σκούρο ψητό σησαμέλαιο ως άρτυμα για σούπες και σαλάτες.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">γιατί: διότι είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά και σε ωμέγα-3 λιπαρά. Το δε ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;"><strong>11) Δημητριακά ολικής αλέσεως</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">ποσότητα: τρεις με πέντε μερίδες την ημέρα – μία μερίδα είναι ίση με περίπου μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα δημητριακά</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">επιλογές: καστανό ρύζι, ρύζι μπασμάτι, άγριο ρύζι, φαγόπυρο, πλιγούρι, κριθάρι, κινόα, βρώμη.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">γιατί: τα δημητριακά ολικής αλέσεως χωνεύονται αργά, μειώνουν το σάκχαρο του αίματος το οποίο δημιουργεί φλεγμονές</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;"><strong>12) Ζυμαρικά al dente</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">ποσότητα: δύο με τρεις μερίδες την εβδομάδα -μια μερίδα είναι ίση με περίπου μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα ζυμαρικά.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">επιλογές: βιολογικά ζυμαρικά, χυλοπίτες και ότι ζυμαρικά είναι παρασκευασμένα με ολικής αλέσεως δημητριακά όπως φαγόπυρο, κριθάρι,</span><br /><span style="color: #000000;"> σίκαλη</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">γιατί: τα ζυμαρικά μαγειρεμένα al dente έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη από τα πλήρως μαγειρεμένα ζυμαρικά και οι υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη θα πρέπει να είναι το μεγαλύτερο μέρος της πρόσληψης υδατανθράκων μας για να βοηθούν στην ελαχιστοποίηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;"><strong>13) Όσπρια</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">ποσότητα: μία με δύο μερίδες την ημέρα -μία μερίδα είναι ίση με μισό φλιτζάνι βρασμένα φασόλια ή φακές ή ρεβύθια.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">επιλογές: φασόλια όλως των τύπων π.χ μαυρομάτικα, ρεβίθια, φακές.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">γιατί: τα όσπρια είναι πλούσια σε φολικό οξύ, μαγνήσιο, κάλιο και διαλυτές ίνες, είναι τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;"><strong>14) Λαχανικά</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">ποσότητα: τέσσερις με πέντε μερίδες την ημέρα είναι η ελάχιστη ποσότητα – μια μερίδα είναι ίση με δύο φλιτζάνια χόρτα σαλάτα, μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα λαχανικά, ή χυμός.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">επιλογές: ελαφρά μαγειρεμένα σκούρα πράσινα φυλλώδη όπως σπανάκι, σέλινο, σινάπι, σέσκουλο, σταυρανθή λαχανικά όπως μπρόκολο,</span><br /><span style="color: #000000;"> λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;"><strong>επίσης</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">καρότα, παντζάρια, κρεμμύδια, μπιζέλια, κολοκύθες, ραδίκια, άγρια χόρτα.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">γιατί: τα λαχανικά είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και καροτενοειδή με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντι -φλεγμονώδεις ιδιότητες.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;"><strong>15) Φρούτα</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">ποσότητες:τρεις με τέσσερις μερίδες την ημέρα – μία μερίδα είναι ίση μισό φλιτζάνι ψιλοκομμένα φρούτα ή ¼ του φλιτζανιού αποξηραμένα φρούτα.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">επιλογές: μήλα, αχλάδια, σμέουρα, βατόμουρα, φράουλες, ροδάκινα, νεκταρίνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, ροζ γκρέιπφρουτ, κόκκινα σταφύλια, δαμάσκηνα, ρόδια, βατόμουρα, κεράσια.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">γιατί: τα φρούτα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και καροτενοειδή τόσο με αντιοξειδωτική όσο και αντιφλεγμονώδη δράση.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">σημείωση: τρώμε πάντα οργανικά φρούτα εποχής και όχι κατεψυγμένα</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;"><strong>επιπλέον:</strong> νερό και νερό με λεμόνι</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">ποσότητα: όλη την ημέρα</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">επιλογές: πίνουμε καθαρό νερό ή ροφήματα και ποτά με βάση το νερό όπως τσάι, πολύ αραιωμένο χυμό φρούτων, ανθρακούχο νερό με λεμόνι καθ ‘όλη της ημέρας.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">γιατί: το νερό και το λεμόνι είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική λειτουργία του οργανισμού μας.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">Αυτή είναι λοιπόν η περίφημη αντιφλεγμονώδης διατροφική πυραμίδα του Δρ Weil που μας προστατεύει από τις φλεγμονές, αυτό τον ύπουλο εχθρό του οργανισμού μας και αν δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε επακριβώς αυτή την πυραμίδα τουλάχιστον ας εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή τα περισσότερα από τα τρόφιμα που μας παρουσιάζει.<br />enallaktikidrasi.com<br /></span></p>

Σχετικά άρθρα