Κατανάλωση ψαριών στην εγκυμοσύνη: Οφελεί τον εγκέφαλο του παιδιού

11 Φεβρουαρίου 2016

Μεγάλη Κατανάλωση ψαριών στην εγκυμοσύνη συνδέεται με οφέλη στον εγκέφαλο των παιδιών.

Γράφει ο παιδίατρος Νίκος Βουδούρης 

Νίκος Βουδούρης

(Σύμφωνα με την American Journal of Epidemiology) .Οταν οι μητέρες τρώνε τρεις μερίδες ψάρι την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης,μπορεί να ωφελήσει τους εγκεφάλους των παιδιών για τα επόμενα χρόνια.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν περίπου 2000 ζεύγη μητέρας -παιδιού απο το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μέχρι το 5ο έτος της ηλικίας του παιδιού. Βρέθηκε βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου στα παιδιά των οποίων οι μητέρες έτρωγαν τα περισσότερα ψάρια στη διάρκεια της εγκυμοσύνης . Σε σύγκριση με τα παιδιά των μητέρων που έτρωγαν τα λιγότερα.

Η κατανάλωση 150gr εώς 600gr ψάρι την εβδομάδα στην εγκυμοσύνη έχει οφέλη στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και μείωση συσσώρευσης υδραργύρου που προκαλεί νευροτοξικότητα.

Ήπια κατανάλωση κυρίως λιπαρών ψαριών όπως ο τόνος , το σκουμπρί, οι σαρδέλες , σολομός αλλά και άπαχα ψάρια όπως ο μπακαλιάρος και η γλώσσα.

Επίσης οι ερευνητές είδαν μείωση των χαρακτηριστικών του φάσματος του αυτισμού με την αυξημένη κατανάλωση ψαριών της μητέρας.

Σημαντικά είναι τα οφέλη αυτής της κατανάλωσης που γίνεται στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Τέλος προτείνουμε στις γυναίκες να αποφεύγουν τα ψάρια που είναι υψηλά σε συγκέντρωση του υδραργύρου όπως ξιφίας , σκουμπρί γίγας, καρχαρίας ή tilefish γιατί τα μεγάλα ψάρια έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και συγκεντρώνουν περισσότερο υδράργυρο στους ιστούς τους.

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ