Η πρόωρη εκσπερμάτιση σχετίζεται με στειρότητα;

Υπήρχε πάντα υποψία πως  οι υπογόνιμοι άνδρες  επηρεάζονται συναισθηματικά  και σεξουαλικά  από την αδυναμία τους να κάνουν  παιδιά, ο στείρος  άνδρας  συμβολικά είναι ένας  άχρηστος  άνδρας  για κάποιες κοινωνίες  και  πολιτισμούς.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Παλιότερα δε, πριν μόλις  σαράντα χρόνια την στειρότητα  του την ταύτιζαν  και με την σεξουαλική ανικανότητα και ήταν  αιτία  χωρισμού.

Στην μελέτη αυτή που έγινε στην Κίνα  σε μεγάλο δείγμα  πληθυσμού , οι κινέζοι  έτσι  και αλλιώς  έχουν περίσσευμα πληθυσμιακό, προσπάθησαν   να δουν πως επηρεάζει  η δυσγονιμότητα   την  σεξουαλικότητα.

Για  όσους  δεν είναι εξοικειωμένοι  με τα δυo αυτά προβλήματα  να διευκρινίσουμε  πως άλλο στειρότητα  και άλλο σεξουαλική ικανότητα, ένας  στείρος άνδρας  μπορεί να είναι μια χαρά σεξουαλικά  και ένας  ανίκανος σεξουαλικά να είναι επίσης πολύ καλά στη γονιμότητα  του.

Στις  δυο ομάδες που μελετήθηκαν   δηλαδή  γόνιμοι  εναντίον στείρων  ανδρών, κριτήρια  ήσαν  ο δείκτης  σεξουαλικής  υγείας  και  εκσπερμάτισης.

Οι άνδρες με πρόβλημα γονιμότητας  φάνηκε να έχουν διπλάσια  επίπτωση  σεξουαλικής δυσκολίας  και  πρόωρης εκσπερμάτισης,   συγκριτικά με τους  γόνιμους.

Η μελέτη αυτή  δείχνει ίσως για πρώτη φορά  καθαρά πως  ένας άνδρας που  τρέχει  για εξωσωματικές  με τη γυναίκα του,  δεν θα είναι στη καλύτερη φάση της ερωτικής του  απόδοσης  και  είναι πιθανό να  μη θέλει και το σεξ μετά από την ταλαιπωρία  αυτή.

Μη ξεχνάμε  πως  στην ανδροκρατική κοινωνία  ο άνδρας  πρέπει να μπορεί να κάνει και  παιδιά,  εκτός από το να  λέει στο κρεβάτι των αναστεναγμών, « τι σου κάνω μάνα μου».

 

 

 

Σχετικά άρθρα