Το άγχος από τις πολλές υποχρεώσεις: Απλές λύσεις που πιάνουν

15 Φεβρουαρίου 2016
Θεόδωρος, 22 ετών ρωτά

Αναγνώστης μας ρωτά:

Με εχει πιασει ενα αγχος ενα στρες με το πανεπιστημιο και με τα προσωπικα μου γενικα που νιωθω οτι με εχει βαλει απο κατω. Ειμαι στο 2ο ετος δεν εχω περασει το ποσο μαθηματων που θα επιθυμουσα και αγχωνομαι και μονο με την σκεψη οτι μπορει να μην βγαλω την σχολη στα 5-6 χρονια... Τι να κάνω; 

Στο ερώτημά σας απαντά ο ψυχολόγος - ομαδικός θεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός 

 

Αγαπητέ αναγνώστη:
 
Φαίνεται πως έχετε οργανώσει ένα πλάνο στο μυαλό σας το οποίο σας επιτρέπει να έχετε ελεύθερο χρόνο, τόσο ώστε να μη νιώθετε ενοχές όσον αφορά στις υποχρεώσεις που έχετε αναλάβει. Όμως μάλλον δεν είστε διατεθειμένος να κάνετε πίσω ούτε σε σχέση με τις υποχρεώσεις (δηλαδή θέλετε να τις φέρετε εις πέρας), ούτε όμως και σε σχέση με την όποια ελεύθερη δραστηριότητα έχετε. Απ'τη μία νιώθετε την υπευθυνότητα κι απ΄την άλλη διεκδικείτε πράγματα για σας. Μοιάζει να προσπαθείτε για μια ισορροπια. Όμως ο χρόνος σας μοιάζει μ'αυτό τον τρόπο ανελαστικός. Δεν έχει περιθώριο για παρέκκλιση και δημιουργεί άγχος. Όταν πάμε να οργανώσουμε την υποχρέωση το κάνουμε στον ελεύθερό μας χρόνο κι όταν διεκπεραιώνουμε την υποχρέωση ζητάμε να ξεφύγουμε σε ένα πιο ελεύθερο και όχι τόσο δομημένο χρόνο. 
Μια λύση είναι να είμαστε ανοιχτοί στη συνεργασία. Διαβάστε με παρέα, όπως βγαίνετε με παρέα. Προσπαθούμε οσο καλύτερα μπορούμε χωρίς να αμφισβητούμε τον εαυτό μας. Όμως είμαστε ανοιχτοί στην παρέμβαση και στη συμβουλή γιατί έτσι επιτρέπουμε στον εαυτό μας να βελτιωθεί. Περνάμε όσο καλύτερα γίνεται χωρίς να γινόμαστε άπληστοι. Γιατί ξέρουμε πως η πραγματική καλοπέραση πατάει σε εκπληρωμένες υποχρεώσεις.

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Friedrich Nietzsche
Η Σκέψη της ημέρας
Friedrich Nietzsche