Αληθινή ιστορία: Γυναίκα… μαριονέτα στα χέρια ενός διαστροφικού άντρα

Σε αυτό το σύντομο σημείωμα θα ήθελα να εστιάσω την προσοχή μου σε μια συγκεκριμένη ψυχολογική διαστροφική λειτουργία και στον συχνό πλέον στις μέρες μας τύπο ανθρώπου που η σύγχρονη ψυχανάλυση ονομάζει «διαστροφικό ναρκισσιστικό άτομο».

Γραφεί ο Ψυχίατρος – Ψυχαναλυτής Στέλιος Στυλιανίδης

Μια αληθινή ιστορία

Η κα Μ. συνάντησε σε πολύ νεαρή ηλικία, κατά τη διάρκεια των διακοπών της, αυτόν που πλέον είναι ο τέως σύζυγός της. Ήταν διαφορετικός από τους άλλους και εντυπωσιάστηκε με τις φιλοσοφικές αναζητήσεις του. Εκείνη πολύ ανασφαλής και χωρίς αυτοπεποίθηση, εκείνος πολύ γοητευτικός διεκδικώντας τη.

Την έκανε να αισθάνεται πως είναι ο ιδανικός σύντροφος που έψαχνε ικανοποιώντας τη σε όλους τους τομείς. Όμως, εγκλωβίστηκε στην… παγίδα του, ώσπου της αποκάλυψε το πραγματικό του πρόσωπο. Τη χαρακτήριζε «πόρνη», την έβριζε και τη χτυπούσε.

Υπέκυπτε σε οτιδήποτε τη διέταζε να κάνει

Όταν η κα Μ. έφτασε στα όρια της αντοχής της και του είπε ότι θέλει να χωρίσουν, αυτός απείλησε ότι θα αυτοκτονήσει και θα σκοτώσει τα παιδιά τους. Η ίδια χαρακτήρισε τον εαυτό της «μαριονέτα στα χέρια του, χωρίς δική της σκέψη». Υπέκυπτε σε οτιδήποτε τη διέταζε να κάνει.

Μετά από 15 χρόνια ταπείνωσης και απαξίωσης, η κα Μ. βρήκε το κουράγιο να φύγει από αυτή την «κόλαση». Ο διαστροφικός ναρκισσιστής κινείται και λειτουργεί πάντα μεταμφιεσμένος. Ανιχνεύει και βρίσκει το θήραμά του και μετά δεν το αφήνει ποτέ.

Πώς λειτουργεί ο διαστροφικός άντρας;

«Παιχνιδιάρης», σαγηνευτικός, προσεκτικός, δίνει την εντύπωση ότι κατανοεί. Αφουγκράζεται τις επιθυμίες και τις ανάγκες της συζύγου ή της ερωμένης και την πείθει να κάνει ό,τι ζητήσει. Λατρεύει να ταπεινώνει το… θήραμά του, το απαξιώνει, το ενοχοποιεί και συχνά το κακοποιεί.

Τι σημαίνει ο όρος «ηθική διαστροφή»;

Η Marie-France Hirigoyen, Γαλλίδα ψυχίατρος και ψυχαναλύτρια, χρησιμοποιεί τρεις λέξεις – κλειδιά για να ορίσει τη βία του διαστροφικού ναρκισσιστή: σαγήνη, επι-κυριαρχία, χειριστικότητα. Συναντούμε δηλαδή σε αυτά τα άτομα τα χαρακτηριστικά της ηθικής διαστροφής, σε αντίθεση με τη σεξουαλική διαστροφή, με μια βασική διαφορά.

Αυτά τα άτομα είναι πολύ πιο υπολογιστικά και διαθέτουν μια ικανότητα καταστροφικότητας πολύ μεγαλύτερη από τις άλλες διαστροφικές προσωπικότητες. Αντλούν ευχαρίστηση όταν θέτουν σε δοκιμασία την ηθική του άλλου ή όταν τον πείθουν να διαπράξει μαζί τους παραβιάσεις των αρχών του ή του νόμου.

Στέλιος Στυλιανίδης
Ψυχίατρος – Ψυχαναλυτής
Kαθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Οι 6 πιο ντροπιαστικές καταστάσεις στο σεξ! Σου έχει συμβεί;

Στάσεις για να κάψεις θερμίδες στο σεξ!

Μπορούν όλες οι γυναίκες να κάνουν squirting την ώρα του σεξ;

Τα 5 παιχνίδια στο σεξ που ΠΡΕΠΕΙ να δοκιμάσεις

Το πρωινό σεξ: Τα πλεονεκτήματά του και η ιδανική στάση

Σεξουαλικά φετίχ: Η Χρυσή Βροχή και γιατί δεν πρέπει να βάλεις… αδιάβροχο!

Σχετικά άρθρα