Γιατί στους άνδρες δεν αρέσουν τα προκαταρκτικά;

Είμαι σε μια καινούρια σχέση εδώ και λίγους μήνες μόνο. Με τον σύντροφό μου τα πάμε καλά. Αλλά υπάρχει ένα θέμα στη σεξουαλική μας ζωή που με προβληματίζει.

Τις περισσότερες φορές που κάνουμε σεξ παρακάμπτει τα προκαταρκτικά, φαίνεται ότι δεν τα απολαμβάνει. Εμένα όμως μου προσφέρουν ευχαρίστηση. Δεν ξέρω πώς να του μιλήσω για αυτό. Από τη μια ντρέπομαι, φοβάμαι μήπως με παρεξηγήσει. Από την άλλη σκέφτομαι μήπως προσβληθεί.

Το έχω συζητήσει με κάποιες φίλες μου και έχουμε καταλήξει ότι πολλοί είναι οι άνδρες που δεν δίνουν σημασία στα προκαταρκτικά. Γιατί; Τι πρέπει να του πω για να καταλάβει;

Στο ερώτημα απαντά η ψυχοθεραπεύτρια – σεξολόγος Ελεάννα Ελευθερίου

Τα προκαταρτικά πριν τη σεξουαλική επαφή αποτελούν σημαντική παράμετρο για την ευχαρίστηση και την ικανοποίηση όχι μόνο  της γυναίκας αλλά και του άνδρα. Μιλώντας όμως για τη γυναίκα, συνήθως η έλλειψη των προκαταρκτικών παιχνιδιών, ή η  ελάχιστη παρουσία τους πριν τη σεξουαλική πράξη, δεν βοηθά στην κατάλληλη προετοιμασία της για να δεχτεί τη διείσδυση και να ικανοποιηθεί συνολικά από τη σεξ.

Συχνά αποτελούν συμπαράγοντα για τη δυσκολία της γυναίκας να φτάσει σε οργασμό. Ο άνδρας ιδίως παλαιότερα υποτιμούσε τη σημασία των προκαταρκτικών. Δεν έδειχνε ενδιαφέρον για αυτά, επικεντρώνοντας συνήθως τη προσοχή του στο «κυρίως μέρος» του σεξ, από τη διείσδυση δηλαδή και μετά.

Πώς μια γυναίκα θα απολαύσει περισσότερο το σεξ;

Βέβαια, οι νεότερες γενιές ανδρών τείνουν να δίνουν βάρος στη σημαντική θέση των προκαταρκτικών όχι μόνο διότι κατανοούν πως μια γυναίκα θα απολαύσει περισσότερο το σεξ αν ασχοληθούν μαζί της και με το σώμα της πριν την διείσδυση, κάτι που σαφώς παίζει ρόλο και στο κατά πόσο νιώθουν επαρκείς οι ίδιοι ως προς την ικανοποίηση της συντρόφου τους, αλλά γιατί και οι ίδιοι απολαμβάνουν την προκαταρκτική διαδικασία.

Επίσης ας μην ξεχνάμε πως η αυτοπεποίθηση ενός άνδρα ως προς το αν θεωρεί τον εαυτό του καλό εραστή, συχνά είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ικανοποίηση της γυναίκας και τον οργασμό της. Τι γίνεται όμως όταν ένας άνδρας δεν εκτιμά τα προκαταρκτικά; Κάποιες φορές ακόμα και όταν η σύντροφος τα ζητά εκείνος δείχνει να μην καταλαβαίνει.

Ο εγωιστής άνδρας

Η εγωιστική και η ατομιστική συμπεριφορά μπορεί να προεκτείνεται ή να εκδηλώνεται μόνο μέσα από τη σεξουαλική συμπεριφορά ενός άνδρα. Όμως προτού βιαστεί μια γυναίκα να χαρακτηρίσει τον σύντροφο της  εγωιστή, ότι σκέφτεται αποκλειστικά τον εαυτό του και τη δική του ευχαρίστηση και ότι κατ’ επέκταση υπολείπεται «σεξουαλικής ενσυναίσθησης», καλό θα είναι πρώτα να αναλογιστεί εάν η ίδια είναι σε θέση να αναγνωρίσει τι είναι αυτό που την ικανοποιεί και αν ναι τότε αν ξέρει τον τρόπο να το ζητήσει.

Η ντροπή, οι αναστολές αλλά και η άγνοια μιας γυναίκας μπορεί να παρασύρουν το σύντροφο της στη βιασύνη, να τον παραπληροφορούν ή να τον αφήνουν να πιστεύει ότι και εκείνη είναι ευχαριστημένη, ειδικά όταν υπάρχει προσποίηση οργασμού.

Γιατί τα αποφεύγει;

Ένας σημαντικός λόγος που μπορεί ένας άνδρας να αποφεύγει τα προκαταρκτικά παιχνίδια πέραν της άγνοιας, της συνήθειας και του πως έχει μάθει, είναι ο φόβος της απώλειας στύσης και της πρόωρης ή γρήγορης εκσπερμάτισης. Ο άνδρας που υποφέρει από άγχος επίδοσης κάθε φορά που φορά που έρχεται αντιμέτωπος με ένα σεξουαλικό ερέθισμα και στη συνέχεια πρόκειται να κάνει σεξ, ενδεχομένως να αποφεύγει τα πολλά προκαταρκτικά για να επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες του.

Είναι μια τακτική βέβαια που εν τέλει έχει αρνητική έκβαση αφού ούτε η σύντροφος του ικανοποιείται αλλά και ο ίδιος απογοητεύεται αφού πιθανότατα ο φόβος του γίνεται πραγματικότητα. Η αποφυγή των προκαταρκτικών δεν αποτελεί λύση για τη δυσκολία της στύσης ή για τα προβλήματα εκσπερμάτισης.

Πώς θα του μιλήσεις;

Ο τρόπος που η γυναίκα θα ζητήσει, θα διεκδικήσει και θα καθοδηγήσει τον σύντροφο της για τα προκαταρκτικά  είναι πολύ σημαντικός. Η δυσφορία, ο θυμός, η περιφρόνηση και η υποτίμηση μπορεί όχι μόνο να οδηγήσουν  στην αντίθετη κατεύθυνση αλλά και να ευνουχίσουν τον άνδρα. Δεν χρειάζονται προστάγματα, εντολές και διαταγές.

Σε αυτή την επικοινωνία κάτι που πρέπει να προσέχουμε είναι να μην γίνεται υπερανάλυση. Ο διάλογος είναι μεν εποικοδομητικός αλλά στα ζητήματα του σεξ μια υπερανάλυση μπορεί να αποπροσανατολίσει τη σεξουαλική επικοινωνία του ζευγαριού.

Πάντα υπάρχει κάτι νέο

Αυτό που στη πραγματικότητα χρειάζεται είναι να κατανοήσουν και οι δυο σύντροφοι πως ανεξάρτητα πόσο καλά θεωρούν πως γνωρίζουν το σώμα τους αλλά και το τι χρειάζεται ο άλλος για να ευχαριστηθεί το σεξ και να φτάσει στην κορύφωση, πάντα υπάρχει κάτι καινούργιο να επικοινωνηθεί μεταξύ τους.

Πάντα υπάρχει κάτι νέο να μάθουν και οι δύο μέσα σε μια σχέση και να πειραματιστούν με αυτό. Δεν αρέσουν σε όλους τα ίδια πράγματα, δεν είναι όλες οι στιγμές ίδιες . Το σεξ δεν αποτελεί ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με συγκεκριμένους κανόνες. Αντιθέτως είναι ένα παιχνίδι αυτοσχεδιασμού, που επιτρέπονται οι καινούργιοι «κανόνες» φτάνει να συμφωνούν με αυτούς και οι δυο.

Ελεάννα Ελευθερίου
Ψυχοθεραπεύτρια – σεξολόγος
Συνεργάτης με το Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Προσοχή! Αυτοί είναι οι πιο συχνοί τραυματισμοί στο σεξ

Τα σημάδια που δείχνουν ότι έκανες σεξ χθες το βράδυ!

Γιατί «πρέπει» να κάνετε στοματικό σεξ; Οφέλη και για τους δύο!

Πρωί, μεσημέρι ή βράδυ; Ποια είναι η καλύτερη ώρα για σεξ;

Σχετικά άρθρα