Μια αληθινή ιστορία: Τι φταίει και δεν έχω διάθεση για σεξ;

Τα τελευταία 3 χρόνια είχα ολοένα και λιγότερη όρεξη να κάνω σεξ με τον σύζυγο μου. Στην αρχή έλεγα πως ήταν η κούραση, το παιδάκι που τόσο θέλαμε, αλλά που δυστυχώς δεν είχα κανέναν να με βοηθήσει όταν ήρθε, η δουλειά μου που είναι πολύ απαιτητική και τα οικονομικά μας που όπως των περισσότερων με γέμιζαν άγχος.

Έτσι από εκεί που βρισκόμασταν ερωτικά 2 με 3 φορές την εβδομάδα, οι επαφές μας περιορίστηκαν στο Σαββατοκύριακο. Μετά 1 με 2 φορές το μήνα ή και καθόλου κατά τη διάρκεια του μήνα. Εκείνος μου έκανε κάποια παράπονα στα όποια δεν δίναμε ιδιαίτερη έκταση.

Νομίζει ότι δεν τον θέλω

Μετά από ένα καβγά μας, ήρθα αντιμέτωπη με μια πραγματικότητα που με φόβισε πολύ: θα έχανα τον σύντροφο μου. Και ο λόγος; Ένιωθε ότι η σχέση μας είχε γίνει συμβατική, ότι πια δεν τον ήθελα και ότι ήμασταν μαζί μόνο για το παιδί. Άρχισα να φοβάμαι ότι θα με αφήσει και ότι θα βρει άλλη.

Όμως δεν ήξερα τι να κάνω. Δεν ήταν φυσιολογικό όλο αυτό και δεν ήθελα  να πιστέψω ότι απλά μου τελείωσε η ερωτική μου διάθεση. Έπρεπε να το αντιμετωπίσω και για αυτό επισκέφτηκα ειδικό. Μου είπαν ότι με την κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη μπορεί να βρεθεί λύση. Κάπως έτσι λοιπόν ξαναβρήκα την ερωτική μου επιθυμία έσωσα την ερωτική μου ζωή και το γάμο μου.

Στο ερώτημα απαντά η επιστημονική ομάδα από το Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών

Το σεξουαλικό πρόβλημα ή η σεξουαλική δυσλειτουργία, αναφέρεται σε ένα πρόβλημα κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε φάσης του κύκλου της σεξουαλικής ανταπόκρισης που εμποδίζει το άτομο ή το ζευγάρι να βιώσει την ικανοποίηση στη σεξουαλική επαφή.

Ενώ η έρευνα υποδεικνύει ότι η σεξουαλική δυσλειτουργία είναι συχνή. Το 43% των γυναικών και το 31% των ανδρών δηλώνουν κάποιο βαθμό δυσκολίας, είναι ένα θέμα που πολλοί άνθρωποι διστάζουν να συζητήσουν. Ευτυχώς, οι περισσότερες περιπτώσεις σεξουαλικής δυσλειτουργίας είναι θεραπεύσιμες, έτσι είναι σημαντικό να μοιραστούμε τις ανησυχίες μας με τον σύντροφο και το γιατρό μας.

Πού οφείλεται η αναστολή της σεξουαλικής επιθυμίας;

Πολλοί παράγοντες μπορούν να επιδράσουν στην έλλειψη επιθυμίας για σεξ, συμπεριλαμβανομένων των ορμονικών αλλαγών, των  παθολογικών καταστάσεων και θεραπειών, όπως για παράδειγμα η χημειοθεραπεία στον καρκίνο, η κατάθλιψη, αλλά πολύ συχνά και το στρες και η κούραση.

Ο τρόπος ζωής, οι απαιτήσεις της καθημερινότητας και η καριέρα μπορούν επίσης να προκαλέσουν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Για αυτό, υπάρχουν:

  • τα οργανικά αίτια:

καταστάσεις όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, νευρολογικές ασθένειες, ορμονικές ανισορροπίες, η εμμηνόπαυση, χρόνιες παθήσεις (νεφρική νόσος ή ηπατική ανεπάρκεια), ο αλκοολισμός, τα ναρκωτικά, οι παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων ( συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων αντικαταθλιπτικών) μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική επιθυμία και λειτουργία.

  • και τα ψυχολογικά:

αυτά περιλαμβάνουν το εργασιακό άγχος και στρες, την ανησυχία για τη σεξουαλική απόδοση, την οικογενειακή σχέση ή τα προβλήματα που προέρχονται από αυτή, τη κατάθλιψη, αισθήματα ενοχής, καθώς και ένα παρελθοντικό σεξουαλικό τραύμα.

Γιατί πολλές γυναίκες δεν μπορούν να διεγερθούν;

Για τις γυναίκες, η αδυναμία να υπάρξει διέγερση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής συνεπάγεται συχνά με ανεπαρκή λίπανση του κόλπου. Μπορεί επίσης, να σχετίζεται με το άγχος και το στρες.

Επιπλέον, οι ερευνητές διερευνούν το πώς τα προβλήματα που επηρεάζουν τη ροή του αίματος από τον κόλπο και την κλειτορίδα μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα διέγερσης.

Ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνουν;

Για τη διάγνωση του σεξουαλικού προβλήματος σε μια γυναίκα, ο γιατρός πιθανόν να αρχίσει με μια εξέταση και διεξοδική αξιολόγηση των συμπτωμάτων. Θα κάνει μια γυναικολογική εξέταση για την αξιολόγηση της υγείας των αναπαραγωγικών οργάνων και τεστ Παπ για να ανιχνεύσει αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας (για τον έλεγχο του HPV).

Ο γιατρός μπορεί να κάνει και άλλες εξετάσεις για να αποκλείσει οποιοδήποτε ιατρικό πρόβλημα που μπορεί να συμβάλει σε κάποια σεξουαλική διαταραχή. Μια αξιολόγηση της στάσης σας σχετικά με το σεξ, καθώς και άλλων πιθανών παραγόντων που συμβάλλουν, θα βοηθήσουν τον ειδικό.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Οι άγνωστες ερωτογενείς ζώνες της γυναίκας – Τόσο ευαίσθητες στο άγγιγμα!

Κάνουμε σεξ και «τελειώνει» πολύ γρήγορα! Πώς να τον… σταματήσω;

Τα 7 μεγαλύτερα λάθη των ανδρών στο σεξ

Σχετικά άρθρα