Ελπίδες στη μάχη κατά του καρκίνου - Σώθηκαν ασθενείς με λευχαιμία και λίγους μήνες ζωής

17 Φεβρουαρίου 2016

Περισσότερο φως στο μακρύ, σκοτεινό τούνελ που μας χωρίζει από την ίαση όλων των μορφών καρκίνου χαρίζει μια νέα αμερικανική έρευνα, η οποία πέτυχε το ακατόρθωτο: Να εξαφανίσει με μια νέας μορφής ανοσοθεραπεία τα καρκινικά κύτταρα από το 90% των συμμετεχόντων ασθενών με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία!

Η μελέτη που αφορά σε μια επαναστατική προσέγγιση η οποία βασίζεται στα βλαστοκύτταρα των ασθενών πραγματοποιήθηκε στο διάσημο Ερευνητικό Αντικαρκινικό Κέντρο «Φρεντ Χάτσινσον» του Σιάτλ και όπως επισημαίνουν κορυφαίοι ογκολόγοι διεθνώς, τα ευρήματά της δεν έχουν προηγούμενο στα χρονικά της Ογκολογίας. 

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Στάνλεϊ Ρίντελ, η ομάδα του απομόνωσε βλαστοκύτταρα των Τ-κυττάρων των ασθενών, που αποτελούν τους φυσικούς «εξολοθρευτές» του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι ασθενείς βρίσκονταν όλοι σε τελικό στάδιο λευχαιμίας και είχαν το πολύ δύο με πέντε μήνες ζωής ακόμα. Οι ερευνητές τροποποίησαν και επαναπρογραμμάτισαν στο εργαστήριο τα βλαστοκύτταρα, ώστε να αναγνωρίζουν και να καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα και μετά τα επέστρεψαν με έγχυση στον οργανισμό των καρκινοπαθών, οπότε και συνέβη το απίστευτο: Με μία μόνο δόση της θεραπείας, εννέα στους δέκα ασθενείς έγιναν απολύτως καλά και κάθε ίχνος καρκινικών κυττάρων εξαφανίστηκε από το αίμα τους! 

«Τα τροποποιημένα και επαναπρογραμματισμένα βλαστοκύτταρα πυροδότησαν έναν καινοτόμο θεραπευτικό μηχανισμό, κατά τον οποίο ένας χιμαιρικός αντιγονικός υποδοχέας παγιδεύει τα καρκινικά κύτταρα και τα οδηγεί σε προγραμματισμένο θάνατο», επισημαίνει ο καθηγητής Ρίντελ. Η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία είναι η συχνότερη μορφή παιδικής λευχαιμίας, αλλά πλήττει και ενηλίκους.

Σχολιάζοντας το επιστημονικό επίτευγμα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος, χαρακτηρίζει τη νέα επιστημονική εξέλιξη ως ένα μεγάλο παράθυρο ελπίδας για τη θεραπεία και άλλων μορφών καρκίνου -κατ’ αρχάς- του αιμοποιητικού συστήματος (δηλαδή για άλλες μορφές λευχαιμίας και για λεμφώματα). 

 

Πηγή: www.enikos.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Σε ποια φαγητά ξεσπάμε όταν έχουμε στρες;
Στρες, Άγχος και Διατροφή: Το στρες και το...
Εργαζόμενη μητέρα: Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο...
Κάπου στη μέση του δρόμου της ζωής μου κι...