Τι πρέπει να κάνω για να ξανακερδίσω τον άντρα μου;

Γιατί ζηλεύουμε; Πότε η ζήλια ξεπερνά το όριο του φυσιολογικού και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και χωρισμό στο ζευγάρι; Τι πρέπει να κάνει μια γυναίκα όταν νιώθει ότι η σχέση της απειλείται; Και όταν ο άνδρας κοιτά μικρότερες; Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσει για να ξεπεράσει  τη ζήλια και να ανανεώσει ουσιαστικά τη σχέση της; Πώς μπορεί να παραμείνει ερωτική παρά τη φθορά του χρόνου;

Ο Ψυχίατρος-Νευρολόγος κύριος Παύλος Σακκάς μας απαντά.

Η ζήλεια είναι ανασφάλεια. Ένας άνδρας που ζηλεύει νιώθει ότι η γυναίκα του θα βρει καλύτερο εραστή. Πολλές φορές προσπαθεί να την κλειδώσει στο σπίτι, να την μειώσει, να της θέσει απαγορεύσεις. Όλα αυτά σημαίνουν πως αυτός στο βάθος είναι απόλυτα ανασφαλής. Ένας άνθρωπος που αισθάνεται ασφαλής με τον εαυτό του δεν έχει λόγο να ζηλέψει. Δυστυχώς όμως είναι πολύ σπάνιο να βρεθεί άνθρωπος ασφαλής με τον εαυτό του. Χρειάζεται πολύ μεγάλη ωριμότητα για να έχεις την ασφάλεια ότι «δεν έχω να φοβηθώ τίποτα».

 -Πότε η ζήλεια γίνεται σοβαρό πρόβλημα;

Όταν η συμπεριφορά του ατόμου που ζηλεύει ξεφύγει από κάποια όρια. Όταν δεν επιτρέπουμε στον άλλο να έχει χώρους ιδιωτικότητας και συνέχεια υποψιαζόμαστε ότι πίσω από την ιδιωτικότητα κρύβονται άλλα πράγματα. Όταν για παράδειγμα, αρχίζουμε να ψάχνουμε το κινητό του συντρόφου. Όταν κάποιος ψάχνει παλιά γράμματα και σημειώσεις, ανοίγει τα συρτάρια, ψάχνει πιθανές κρύπτες, και σε δεύτερο στάδιο παρερμηνεύει καταστάσεις. «Πήρε κάποιος  στο τηλέφωνο και ήταν λάθος, όχι δεν ήταν λάθος. Πήρε για εσένα και στο έκλεισε».

 Μπαίνουμε λοιπόν, σε έναν κύκλο παρερμηνείας και παρανοϊκότητας, ο οποίος και αυτός ο κύκλος είναι σαν ένα σπιράλ που συνέχεια μεγαλώνει. Και δύσκολα μπορεί να ελεγχθεί γιατί αυτό που λέω. Είναι να μην ξεκινήσει, γιατί αν ξεκινήσει, μετά δύσκολα ελέγχεται.

Σε ένα περιστατικό που έχω συναντήσει μια γυναίκα ένιωθε αρχικά να απειλείται από κάποια μηνύματα που ο σύζυγός της λάμβανε στο κινητό. Η συγκεκριμένη γυναίκα ένιωθε μεγάλη ανασφάλεια. Και όταν μπεις στη διαδικασία να ψάξεις, μπορεί και να αποκαλύψεις κάτι, το οποίο ίσως να είναι και πραγματικό, μπορεί όμως, να μην είναι και τίποτα το σοβαρό αλλά να γίνεται επειδή εσύ του δίνεις μεγάλες διαστάσεις.

Η συγκεκριμένη γυναίκα έφτασε στο γραφείο μου με τον αναλυτικό λογαριασμό του κινητού, με τον κατάλογο των κλήσεων που είχε ζήτησε από την εταιρεία τηλεφωνίας. Πώς είχε συμπεριφερθεί; Είχε αρχίσει να ψάχνει ένα ένα τα νούμερα να δει που ανήκουν. Με αυτό τον τρόπο όμως, έμπαινε σε μια διαδικασία αμφισβήτησης της αξίας της, λόγω πάντα του αισθήματος της ανασφάλειας. Πήρα τον κατάλογο και τον πέταξα κατευθείαν στον κάλαθο των αχρήστων, χωρίς καν να τον δω. Αντέδρασε, έκανα τόσο κόπο να τον βρω και να σας τον φέρω, είπε.  

«Όχι, δεν με ενδιαφέρει το τεκμήριο» της απάντησα. Έχει ερωμένη. Πάμε παρακάτω. Πρέπει να φύγεις από αυτό, να απαγκιστρωθείς από αυτό το σπιράλ του να βρεις την αλήθεια. Δεν με ενδιαφέρει η αλήθεια, με ενδιαφέρει ο άνθρωπός μου, να έχω μια σχέση μαζί του.  Άυτός πρέπει να είναι ο στόχος σου».

 Στην αρχή δε με άκουσε. Αρχίζει να παίρνει τηλέφωνα, να δει  ποια από αυτά τα κινητά ανήκαν σε γυναίκες. Έτυχε να πέσει σε κάποια συνεργάτιδα του συζύγου της. Άρχισε να τον κατηγορεί.  «Τα χεις με αυτή, όχι δεν τα χω με αυτήν, πες μου την αλήθεια… Ο άλλος έλεγε τι είναι αυτά που μου λες, τι ιστορίες κάθεσαι και φτιάχνεις…».

 -Που οδήγησε η ζήλια τη συγκεκριμένη γυναίκα; Πώς αντιμετωπίζεται η έντονη ζήλια;

 Η παράφορη ζήλια δεν οδηγεί πουθενά. Στο τέλος, κατάντησε να μην μπορεί να κοιμηθεί, να έχει προβλήματα η ίδια. Ο σύζυγος προσπαθούσε μάταια να την πείσει να σταματήσει το ψάξιμο. Εκείνη συνέχιζε, «γιατί να μην σου πειράξω την τσάντα, προφανώς κάτι έχεις μέσα». Και οδηγήθηκαν στα πρόθυρα του χωρισμού και ήταν πολύ λογικό να φτάσουν σε αυτό το σημείο.

Και ένα βήμα πριν το χωρισμό ήρθαν σε εμένα. Η ζωή τους είχε γίνει κόλαση. Της μίλησα και της εξήγησα ότι ναι, δέξου ότι έχει ερωμένη ο σύζυγος. Δεν βγαίνει τίποτα να του ζητάς να σου απολογηθεί και να σου πει την αλήθεια. Δέξου λοιπόν ότι έχει ερωμένη, ωραία. Θέλεις να διατηρήσεις τον γάμο σου ή όχι; Το θέλω. Ε, άμα το θέλεις πρέπει κάτι να του κάνεις που να τον προσελκύσεις. Να γίνεσαι εσύ πιο ελκυστική και να έρχεται προς εσένα και όχι να γίνεσαι καταπιεστική και άρα να τον σπρώχνεις στην πιθανή ερωμένη που πιθανόν λέμε ότι έχει. Διότι μια γυναίκα η οποία τον ψάχνει συνέχεια είναι καταπιεστική και είναι αποκρουστική και άρα αυτός, και να μην θέλει να φύγει, θα φύγει.

Όταν το συνειδητοποίησε όλο αυτό το σκηνικό στο οποίο είχε μπλέξει και στο οποίο δεν βλέπεις τον πιο μακρινό στόχο, βλέπεις τον πιο κοντινό, το «να μάθω την αλήθεια» αλλά αλήθεια δεν υπάρχει, άλλαξε στάση. Ο μακρινός σου στόχος είναι το να διατηρήσεις το γάμο σου. Θες να τον διαλύσεις; Όχι. Άρα πρέπει κάτι να κάνουμε για να προχωρήσει η σχέση, να πάει πιο μπροστά. Και με αυτή τη λογική ξέφυγε από αυτή την ιστορία.

-Τι θα συμβουλεύατε έναν άνθρωπο που ζηλεύει; Ποια βήματα ακολουθεί για να ξεφύγει από την ζήλια του;

Να δει τα θετικά του στοιχεία. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να σκεφτεί είναι: «Γιατί με έχει επιλέξει ο σύντροφός μου;» Γιατί προφανώς κάτι έχει δει ο  σύντροφός σου, έχει δει κάποια θετικά σημάδια. Κι εσύ αυτά τα σημάδια πρέπει απλώς να τα αυξήσεις και όχι να γίνεις πιο αποκρουστικός.

Να αποκτήσει αυθυπαρξία. Πρέπει να πιστέψεις ότι μπορείς να σταθείς στα πόδια σου, και αν χρειαστεί μπορείς να βρεις και άλλον. Με απλά λόγια να θυμηθείς έχεις μία αξία στην αγορά των σχέσεων, που το χάνουμε αυτό πολλές φορές. Πιστεύουμε ότι μόνο ένας σύντροφος υπάρχει για εμάς. Και είναι αυτός ή κανένας. Αυτό το pathetic που γίνεται, που τρέχεις πίσω από έναν άνθρωπο που νομίζεις ότι απιστεί να γίνει αυθυπαρξία. Ξέρετε, αυτό αλλάζει το concept των σχέσεων και βλέπεις ότι αποδίδει.

-Σε ποια ηλικία η γυναίκα αρχίζει να νιώθει απειλή και ξεκινάει η ζήλεια;

 Προφανώς, η γυναίκα που μεγαλώνει νιώθει μεγαλύτερη απειλή. Βέβαια, η ανασφάλεια ξεκινά από την εφηβική ηλικία. Δυστυχώς η κοινωνία μας έχει βάλει και στα αγοράκια και στα κοριτσάκια πάρα πολύ υψηλά standards ομορφιάς, σεξουαλικότητας. Άλλωστε, μέσα σε αυτά τα πλαίσια συναντάμε και την ψυχογενή ανορεξία. Βλέπουμε μια αγωνία να εκφράζεται με μια επιμονή στον καλλωπισμό, ασκήσεις για το σώμα, βάψίμο μαλλιού κτλ. Δηλαδή, προσπαθείς να δείξεις κάποιος άλλος που δεν είσαι!

-Η αγωνία της γυναίκας που μεγαλώνει σχετίζεται και με το ότι ο άνδρας μπορεί να θελήσει μια μικρότερη;  

Οι γυναίκες, όταν ξεπεράσουν τα 40, συνειδητοποιούν ότι οι άνδρες οι οποίοι τους ταιριάζουν οι οποίοι είναι 45άρηδες-50άρηδες. Αυτοί όμως μπορεί να ενδιαφέρονται για πολύ πιο «φρέσκες» όπως, συνηθίζουμε να λέμε.

Και τότε πώς θα δει τα θετικά της στοιχεία, όταν νιώθει μη επιθυμητή;

Μπορεί να παλέψει και να κερδίσει αυτό το «επιθυμητή», ένα αυτό και δεύτερον, παράλληλα υπάρχουν και άλλες δεξιότητες που μπορεί να έχει μία γυναίκα.

Τι πρέπει να κάνει μια γυναίκα για να είναι επιθυμητή από τον άντρα της;

Είναι θεμιτή η ομορφιά και ο καλλωπισμός, χωρίς όμως να καταλαμβάνει μια γυναίκα τόσο πολύ που να φτάνει σε υπερβολικά σημεία γελοιότητας. Δεν είναι μόνο η εμφάνιση που μετρά. Ο άντρας της δεν την έχει πάρει για κούκλα. Είναι και άλλα πράγματα που πρέπει να δει μία γυναίκα πέρα από την εμφάνισή της, μην αποκτήσει καμία ρυτίδα…

Τα υπόλοιπα που πρέπει να κάνει η γυναίκα είναι να συμμετέχει σε αυτή την εταιρεία που λέγεται γάμος, να μην την εγκαταλείπει, να μην εγκαταλείπει τον άντρα, να τον φροντίζει. Να οργανώνει εξόδους, να επεμβαίνει με τον δικό της τρόπο στο πρόγραμμα της οικογένειας και να δίνει κάποιες νότες χαράς

-Πώς θα συνεχίσει μια γυναίκα να είναι ερωτική; Να είναι και σύζυγος και ερωμένη;

Το να είναι ερωμένη δεν σημαίνει να είναι φρέσκια σωματικά μόνο. Άλλωστε, οι πιο πετυχημένες ερωμένες είναι αυτές που πλησίαζαν τον άντρα περισσότερο, ήταν τρυφερές μαζί του. Είναι μια ολόκληρη ομπρέλα πραγμάτων, δεν είναι μονοσήμαντο αυτό. Δεν είναι ανάγκη να είναι η ωραιότερη. Ίσα- ίσα. Αυτό είναι μύθος. Οι πάρα πολύ ωραίες γυναίκες είναι ψυχρές, είναι απόμακρες, είναι μη ερωτεύσιμες. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν πάρα πολλές γυναίκες που μπορεί να μην έβγαιναν πρώτες στα καλλιστεία, όμως να σαρώνουν στους άνδρες.

-Και όταν οι άνδρες αναζητούν σε μια μικρότερη γυναίκα τη χαμένη νιότη τους;

 Μια ώριμη γυναίκα μπορεί να και πρέπει να κάνει τον άνδρα της να νιώθει νέος. Αν πει στον σύζυγο  «δεν βαριέσαι, ας καθίσουμε μέσα, ας δούμε  τηλεόραση, ή να παίξουμε μπιρίμπα και να μην κάνουμε τίποτα άλλο», τότε ναι, εκείνος θα ψάξει να βρει μία άλλη που θα θέλει να βγει το βράδυ. Και σε αυτή την περίπτωση δεν φταίει ούτε το σώμα ούτε η ρυτίδα που δεν ανανεώνεται η σχέση.

Σχετικά άρθρα