Ο γάμος μιας 12χρονης μ΄ έναν 50χρονο που προκάλεσε

17 Φεβρουαρίου 2016

Στην παραλία της Βηρυτού οι περαστικοί κοντοστέκονται σοκαρισμένοι, φωνάζουν σχόλια και στο τέλος πλησιάζουν το παράδοξο ζευγάρι. Ένας περαστικός μάλιστα, αποκαλεί τον γαμπρό «εγκληματία» ενώ ο 50χρονος γαμπρός απαντάει ότι είναι δικαίωμά του να παντρευτεί αφού έχει την άδεια των γονιών της 12χρονης.

Όχι δεν πρόκειται για αληθινός γάμος, αλλά για δυο ηθοποιούς που επιχειρούν με το σκηνικό που στήνουν να καταγγείλουν ένα φαινόμενο.

Οι δύο ηθοποιοί έχουν προσληφθεί από την ΜΚΟ kafa (στα αραβικά σημαίνει «Αρκετά!») και με αυτό το βίντεο κατηγορούν το Λίβανο ότι επιτρέπει τον γάμο παιδιών.

Οι γονείς έχουν το νόμιμο δικαίωμα να δεχτούν τον γάμο του παιδιού τους από την ηλικία των 9 ετών. Αν δεν δώσουν την άδεια, ο μελλοντικός γαμπρός πρέπει να περιμένει ώσπου το κοριτσάκι να κλείσει τα 14.

Η Kafa είναι μια ΜΚΟ που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών.

Actors in video about child brides in Lebanon

Η σκηνή του γάμου σοκάρει τους περαστικούς οι οποίοι αγνοούν ότι πρόκειται για διαφημιστική καμπάνια με στόχο να γνωρίσουν ένα υπαρκτό και φρικαλέο φαινόμενο.

Με το μακρύ, λευκό νυφικό της, το πέπλο της από δαντέλα και το μπουκέτο λουλούδια στο χέρι, η νύφη στηρίζεται στο γαμπρό και παίρνουν την κλασική πόζα για μια γαμήλια φωτογραφία.

Το βίντεο έχει γίνει viral και μετρά περισσότερες από 2 εκατομμύρια θεάσεις στο Youtube.

Heartbreaking campaign video of child bride being photographed in Lebanon shines spotlight on 37,000 child marriages every day

Σύμφωνα με την ΜΚΟ του Λιβάνου η προσφυγική κρίση αύξησε τον αριθμό των πρόωρων γάμων. Προκειμένου να μπορέσουν να ξεφύγουν από τον εμφύλιο της Συρίας, πολλά ανήλικα κορίτσια παντρεύονται δια της βίας.

Όπως αναφέρει η Kafa, ο γάμος ανηλίκων αφορά 37.000 κοριτσάκια καθημερινά, σε όλο τον κόσμο. Ως το 2050, τα ανήλικα κορίτσια-νύφες θα είναι 1,2 δις, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ο ΟΗΕ σε σχετική έκθεσή του ανέφερε ότι ο γάμοι ανηλίκων αποτελούν και κίνδυνο θανάτου για τα κοριτσάκια γιατί υφίστανται ενδοοικογενειακή βία και πεθαίνουν κατά τη γέννα.

Heartbreaking campaign video of child bride being photographed in Lebanon shines spotlight on 37,000 child marriages every day


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ