Πρέπει να φοράμε τελικά μάσκα και γάντια; Οι ειδικοί απαντούν…

Συνηθισμένη και εύλογη απορία εκατομμύρια πολιτών είναι αν και πότε φοράμε μάσκα και γάντια, εκτός σπιτιού, λόγω του κορωνοϊού και της καραντίνας.

Την ξεκάθαρη άποψη ότι δεν συστήνεται η γενικευμένη χρήση μάσκας και γαντιών μιας χρήσης εκτός σπιτιού εξέφρασε σε ενημέρωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Σωτήρης Τσιόδρας. Ωστόσο, τόνισε ότι η χρήση μάσκας ίσως επαναξιολογηθεί ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως αυτά διαμορφώνονται στη χώρα μας κυρίως για την πιθανή μετάδοση του ιού από ασυμπτωματικούς ή ασθενείς με ήπια συμπτώματα.

Μάλιστα, ο κος Τσιόδρας συμπλήρωσε ότι δεν συστήνεται ή μπορεί ακόμη να είναι και επικίνδυνη η χρήση ιατρικών μασκών με βαλβίδα (μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας), από τον γενικό πληθυσμό. «Οι μάσκες αυτές δεν κάνουν για τον γενικό πληθυσμό. Μπορεί να είναι ακόμη και επικίνδυνες γιατί μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο. Είναι χρήσιμες για τους γιατρούς που εργάζονται στις ΜΕΘ και τους αναισθησιολόγους».

Φοράμε γάντια ή όχι;

Όσον αφορά στα γάντια και τη χρήση τους από τον γενικό πληθυσμό, τόνισε ότι «υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι η  χρήση τους προστατεύει από τη μόλυνση με τον ιό. Ενώ οι προθέσεις είναι καλές από τη χρήση γαντιών, η χρήση γαντιών μιας χρήσης αδιακρίτως, είναι σε μεγάλο βαθμό μάταιη και μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη βλάβη παρά καλό».

Όπως εξήγησε, «πολλοί φοράμε γάντια πιστεύοντας ότι μας προστατεύουν με κάποιον τρόπο. Τα γάντια όμως μιας χρήσης δεν είναι σχεδιασμένα για εκτεταμένη χρήση. Επίσης, η υπερβολική εξάρτηση από τα γάντια μπορεί να οδηγήσει σε ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Ο ιός μπορεί να επιμολύνει τα γάντια με τον ίδιο τρόπο που μολύνει τα χέρια», τόνισε και κατέληξε ότι με τα γάντια μπορούμε να μεταφέρουμε τον ιό σε άλλες επιφάνειες.

Απλή χειρουργική μάσκα, μαντήλι ή οτιδήποτε από τα δύο;

«Δεν φοράμε μάσκα όταν είμαστε σε εξωτερικό χώρο. Αυτό είναι κάθετο και δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοράμε μάσκα όταν είμαστε έξω και μακριά από οποιονδήποτε», ξεκαθάρισε στο ΑΠΕ η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ και στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου.

«Ποιον θα προφυλάξουμε, τον εαυτό μας από τον αέρα;», αναρωτήθηκε μάλιστα η κα Κοτανίδου. Από την άλλη πλευρά τονίζει, πως «όταν είμαστε σε εσωτερικό χώρο με κόσμο και δεν έχουμε τη δυνατότητα να κρατάμε αποστάσεις μεταξύ μας. Για αυτό φοράμε απλή χειρουργική μάσκα», όταν ρωτήθηκε αν η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιείται στο φαρμακείο, το σούπερ μάρκετ ή στην εργασία μας.

Επίσης, εξηγεί ότι σε περίπτωση που δεν έχουμε απλή χειρουργική μάσκα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απλό μαντήλι, ωστόσο, αν κάποιος είναι άρρωστος, το μαντήλι κρατάει υγρασία και μπορεί να διατηρήσει ενδεχομένως τον ιό για εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, «αν πλύνουμε το μαντήλι σε υψηλή θερμοκρασία και το σιδερώσουμε, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Πρέπει να κάνω το τεστ;» Ο απαραίτητος οδηγός με 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον κορωνοϊό!

Αλλεργία ή κορωνοϊός; Πώς θα καταλάβεις τι έχεις; Όλα τα συμπτώματα!

Μπορείτε να δείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, πατώντας εδώ.

Σχετικά άρθρα