Η ζήλεια του άνδρα μου είναι αφόρητη τι να κάνω;

Αληθινές Ιστορίες

Η Άννα Μαρία είναι αναγνώστριά μας. Μας έστειλε μια επιστολή στην οποία μας διηγείται το πρόβλημα που αντιμετωπίζει στη σχέση της. Από την αρχή της γνωριμίας της με τον σύντροφό της, αντιμετωπίζει το θέμα της έντονης ζήλιας…

Είμαι  και έναν χρόνο είμαι με έναν άνδρα 3 χρόνια μικρότερο μου. Γνωριστήκαμε ένα βράδυ σε ένα πάρτι στο οποίο είχαμε πάει με διαφορετικές παρέες και δεν είχαμε κανένα κοινό γνωστό. Κατευθείαν υπήρξε χημεία αφού ανταλλάξαμε αμέσως κινητά. Πήγαμε διακοπές με τις παρέες μας για 8 μέρες στο εξοχικό ενός φίλου. Εκεί, μετά από δυο μέρες, ολοκληρώσαμε τη σχέση μας. Και ενώ όλα πήγαιναν καλά, ξαφνικά μετά από μια εβδομάδα μου είπε πως δεν θέλει να με ξανά δει και ότι δεν θέλει να είμαστε μαζί. Εγώ αντέδρασα πολύ χαλαρά και το δέχτηκα. Μετά από μία μέρα μου στέλνει ένα μήνυμα ότι θέλει να με δει και εγώ του έδωσα μια δεύτερη ευκαιρία. Όμως μετά που ουσιαστικά ήταν σαν να είμαστε μαζί, δεν επιχείρησε ούτε μια φορά να βγούμε έξω μαζί σαν ζευγάρι, συνεχώς το απέφευγε. Έπειτα μαθαίνω από ένα φιλικό μου πρόσωπο ότι μια φίλη μου με κακολόγησε σε εκείνον, -δεν  θέλω να μπω όμως σε λεπτομέρειες… Και μετά από αυτό το γεγονός, χάθηκε η εμπιστοσύνη εντελώς και άρχισε να με ζηλεύει παθολογικά. Να τονίσω πως όλα αυτά συνέβησαν στην αρχή της σχέσης μας.

Μέχρι και σήμερα τσακωνόμαστε καθημερινά για το παραμικρό και ο τσακωμός μπορεί να είναι για άλλο θέμα κάθε φορά αλλά πάντα καταλήγουμε στην ίδια κουβέντα. Συστηματικά μου λέει, όταν τσακωνόμαστε πως «εσύ δεν είσαι τέλεια» και γενικά, προσπαθεί να με μειώνει και να με κρίνει. Πλέον, κάθε μέρα με παίρνει τηλέφωνο, με ρωτάει συνεχώς, αν τον αγαπάω, αν του είμαι πιστή, με ποιους μίλησα αν έγινε κάτι με κάποιον άλλον άνδρα που ο ίδιος δεν γνωρίζει. H ζήλια του έχει γίνει αφόρητη τι να κάνω; Από την άλλη όταν είμαστε καλά, είναι πολύ τρυφερός και μεταμορφώνεται στον πιο τέλειο άντρα του κόσμου. Είναι πολύ όμορφος, έξυπνος, πετυχημένος στη δουλειά του και πάρα πολύ επικοινωνιακός. Όλα αυτά τα θετικά χαρακτηριστικά δεν τα έχω ξαναδεί ποτέ σε άντρα.

Πριν από μένα, έκανε πολύ άστατη ζωή και άλλαζε τις γυναίκες σαν τα πουκάμισα. Η μοναδική σχέση που είχε κάνει διήρκεσε μόνο 6 μήνες. Από την πλευρά μου τώρα, σε αυτό που θέλω να μου δοθεί μια απάντηση είναι αν αξίζει να είμαι με αυτόν τον άνδρα από την στιγμή που ο ίδιος δεν μου προσφέρει ασφάλεια για το μέλλον μου. Δηλαδή, αν κάποια στιγμή τα θέλω τα δικά μου (να κάνω οικογένεια και παιδιά) θα ταυτιστούν με τα δικά του θέλω. Κι από την άλλη επειδή εγώ είμαι πολύ επικοινωνιακή και θέλω να βγαίνουμε και δεν μου το επιτρέπει γιατί πιστεύει ότι κινδυνεύει και ότι θα βρω άλλον, θα μπορέσει ποτέ να ξεπεράσει αυτόν το φόβο του;

Στο ερώτημα της αναγνώστριάς μας, απαντά η ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, κυρία Μαριέττα Πεπελάση. 

Πολλές φορές τα λόγια κάποιων φιλενάδων ή γνωστών προσώπων μπορεί να δηλητηριάσουν μια σχέση. Και είναι πολύ σημαντικό όπως φαίνεται, σε αυτή την περίπτωση, να δούμε τι ακριβώς έχει πει η φίλη αυτής της κοπέλας. Η φίλη μπορεί να είπε πώς η κοπέλα φλερτάρει και με άλλου άνδρες και να έβαλε τον φίλο της σε υποψίες. Δεν ξέρουμε τι ακριβώς του είπε και ποιο είναι το κίνητρο αυτής της συνομιλίας. Το είπε για να τα χαλάσουν και να πάρει η φίλη τη θέση της κοπέλας; Αυτός ήταν ο λόγος που ήθελε να κλονιστεί η εμπιστοσύνη του;

Αυτό που θα πρότεινα για το συγκεκριμένο ζευγάρι είναι να συζητήσει πιο αναλυτικά το τι είπε αυτή η φίλη και να δει  ποια ήταν τα κίνητρα αυτής της κοπέλας που γέννησαν την αμφιβολία. Γιατί αυτή η κοπέλα με δόλιο μάλλον τρόπο πήγε να καταστρέψει τη σχέση.

Τι σημαίνει η έντονη ζήλια; 

Πολλές φορές η ζήλια όταν μπαίνει στα όρια του παθολογικού είναι και μια διάθεση ελέγχου. Δηλαδή να μην είναι το θέμα αυτός είναι ζηλιάρης αλλά ότι μπορεί να είναι ένα αυταρχικό άτομο το οποίο να θέλει να ξέρει τα πάντα, να γνωρίζει και να ελέγχει τα πάντα. Η κοπέλα πρέπει να εξετάσει το κατά πόσο ο άνδρας που είναι κοντά της δεν είναι ένας καθαρά ερωτευμένος άνθρωπος αλλά είναι ένας άνδρας που θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο και κρύβει μια αυταρχική συμπεριφορά.

Μπορεί να τον θέλει επειδή την ακυρώνει και την απορρίπτει και τόσο πιο πολύ αυτή να κολλάει επάνω του επειδή ας πούμε μπορεί να αισθάνεται ότι ή θέλει να αποδείξει ότι είναι καλή και άξια εμπιστοσύνης. Συμβαίνει σε πολλές γυναίκες να κηνυγούν έναν άνδρα μόνο και μόνο για να αποδείξουν αυτά τα πράγματα στον εαυτό τους. 

Ξέρετε πολλές γυναίκες έχουμε υποστεί είτε απορρίψεις στο παρελθόν από παιδιά, είτε απορρίψεις από τους γονείς μας, είτε από τους δασκάλους μας, από τα αδέλφια μας και από πολλές  φιγούρες… Κι όταν στην ερωτική μας ζωή μας απορρίπτει ο σύντροφός μας ή μας αμφισβητεί ή δείχνει ότι κλονίζεται η εμπιστοσύνη του ή δεν αισθάνεται ή δεν σκέφτεται καλά λόγια για εμάς, εκεί αναβιώνουμε μη συνειδητά παλιές μνήμες απόρριψης και ακύρωσης και έλλειψης εμπιστοσύνης και αυτό, μέσα στο εσωτερικό μας παιδί, μας κάνει να θέλουμε να συμπεριφερθούμε ως πληγωμένα παιδιά της εποχής εκείνης.

Σαν ενήλικες πια όταν ένας άνδρας μας απορρίπτει νιώθουμε ότι φταίμε. Σκεφτόμαστε και λέμε «έκανα λάθος, ότι είσαι καλό και άξιο πρόσωπο, χίλια συγνώμη για αυτό που συμβαίνει». Και όσο λοιπόν ο άλλος μας ακυρώνει και μας απορρίπτει, τόσο χαλάει η εικόνα του εαυτού μας, τόσο αισθανόμαστε μειονεκτικά, τόσο το πληγωμένο παιδί μέσα μας εμφανίζεται ξανά και ξανά και επομένως δεν είναι εύκολο να φύγουμε από την σχέση, γιατί θέλουμε να δώσουμε σε αυτόν τον άνθρωπο να καταλάβει ότι δεν είμαστε κακοί άνθρωποι αλλά ότι είμαστε καλοί, ότι αξίζουμε, ότι είναι καλό να μας έχει εμπιστοσύνη και αντί να θυμώσουμε και να φύγουμε, θυμώνουμε και υποτασσόμαστε ακόμη περισσότερο σε αυτή τη σχέση. Και ξέρετε, αυτό μπορεί να είναι ολέθριο τελικά γιατί δημιουργεί σχέσεις υποταγής και εξουσίας και εκεί καταστρέφονται τα πάντα

Και κάτι ακόμα. Η απόρριψη δε λειτουργεί πάντα αρνητικά. Και πρέπει να μάθουμε να το ξεχωρίζουμε αυτό.  Μπορεί να είναι ένα ερωτικό παιχνίδι και εκεί να κρύβεται μια επιθυμία του άνδρα ή και της γυναίκας ακόμα, μέσα από την «απόρριψη» να δοκιμάσει και να δει αν μπορεί κατά πόσο είναι αποφασισμένος  ο σύντροφος να το παλέψει και να διεκδικήσει. Μπορεί να είναι μια δοκιμασία μέσα στην σχέση.

Αληθινές Ιστορίες:Αν θέλετε και εσείς να μοιραστείτε μαζί μας τη δική σας ιστορία ή το δικό σας πρόβλημα μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο [email protected]!

Σχετικά άρθρα