Τζορτζ Έλιοτ

Τζορτζ Έλιοτ είναι το λογοτεχνικό ψευδώνυμο της Μαίρη Ανν Έβανς (22 Νοεμβρίου 1819 – 22 Δεκεμβρίου 1880), Αγγλίδας μυθιστοριογράφου. Ήταν μια από τις κορυφαίες συγγραφείς της Βικτωριανής εποχής. Τα μυθιστορήματά της, που συνήθως αφηγούνταν τη ζωή στην επαρχιακή Αγγλία, είναι γνωστά για τον ρεαλισμό και την ψυχολογική οξυδέρκειά τους.

To 1851 γνώρισε τον Τζορτζ Χένρι Λιούις, κριτικό λογοτεχνίας και φιλόσοφο, με τον οποίο άρχισε να συζεί το 1854. Ο Λιούις ήταν παντρεμένος με άλλη γυναίκα και είχαν τρία παιδιά, μα είχαν αποφασίσει να έχουν ανοιχτό γάμο. Η απόφαση της Έβανς να ζήσει μαζί του ως ερωμένη του ήταν αρκετά επίπονη, και οδήγησε στη διάλυση αρκετών κοινωνικών και οικογενειακών δεσμών της, και κυρίως στην αποξένωσή της από τον αδερφό της, ο οποίος δεν της ξαναμίλησε ποτέ.

Ο Λιουίς την ενθάρρυνε να ασχοληθεί συστηματικά με τη λογοτεχνία, και το 1857 άρχισε να δημοσιεύεται τμηματικά το «Scenes of Clerical Life». Το ψευδώνυμο «Τζορτζ Έλιοτ» δημιούργησε την εντύπωση πως επρόκειτο για άνδρα συγγραφέα. Το 1859 ακολούθησε το μυθιστόρημα «Adam Bede», που έγινε αμέσως ιδιαίτερα δημοφιλές, και το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού για την ταυτότητα του συγγραφέα εντάθηκε.

Σχετικά άρθρα