Η βιταμίνη D: Μειώνει τον κίνδυνο αλλεργιών στα παιδιά

24 Φεβρουαρίου 2016

Διατροφή πλούσια σε βιταμίνη D προγεννητικά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργιών στα παιδιά.

Από τον παιδίατρο Νίκο Βουδούρη 

 Τα παιδιά που γεννήθηκαν απο γυναίκες που κατανάλωναν τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν μειωμένο κίνδυνο αλλεργικής ρινίτιδας.

 Μελέτη έχει αναφέρει ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

 Η μελέτη αυτή περιελάμβανε περισσότερες από 1.200 μητέρες και τα παιδιά τους. Τα παιδιά αυτά παρακολουθήθηκαν εώς 7 ετών περίπου.

 Μια δίαιτα με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D κατα τη διάρκεια της εγκυμοσύνης , μπορεί να μειώσει μέχρι και 20% τον κίνδυνο για αλλεργική ρινίτιδα σε παιδια σχολικής ηλικίας.

 Σύμφωνα με το δρ. Supinda Bunyavanich Καθηγητή του Mount Sinai της Ιατρικής σχολής της Νέας Υόρκης  , η μελέτη αυτή μας δείχνει πόσο σημαντικό είναι να εξεταστεί η πηγή θρεπτικών συστατικών στη διατροφή της μητέρας. Καθώς οι μέλλουσες μητέρες έχουν ερωτήσεις σχετικά με το τι πρέπει να τρώνε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 Η μελέτη αυτή μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές συμβουλές και συστάσεις που δίνονται στις μέλλουσες μαμάδες , έτσι ώστε να περιλαμβάνουν τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D.

 Ψάρια , αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, τα μανιτάρια και τα δημητριακά περιέχουν βιταμίνη D, η οποία θεωρείται πως οφελεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ερευνητές αναφέρουν για τον εν δυνάμει ρόλο της στο άσθμα και στην αλλεργία.

 Ωστόσο , αν και η μελέτη διαπίστωσε συσχέτιση μεταξύ της ποσότητας της βιταμίνης D στη διατροφή των γυναικών κατά τη διάρκεα της εγκυμοσύνης και του κινδύνου για αλλεργική ρινίτιδα στα παιδιά τους,  δεν έχει αποδειχθεί σχέση αίτιου και αποτελέσματος.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ