Η βιταμίνη D: Μειώνει τον κίνδυνο αλλεργιών στα παιδιά

24 Φεβρουαρίου 2016

Διατροφή πλούσια σε βιταμίνη D προγεννητικά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργιών στα παιδιά.

Από τον παιδίατρο Νίκο Βουδούρη 

 Τα παιδιά που γεννήθηκαν απο γυναίκες που κατανάλωναν τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν μειωμένο κίνδυνο αλλεργικής ρινίτιδας.

 Μελέτη έχει αναφέρει ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

 Η μελέτη αυτή περιελάμβανε περισσότερες από 1.200 μητέρες και τα παιδιά τους. Τα παιδιά αυτά παρακολουθήθηκαν εώς 7 ετών περίπου.

 Μια δίαιτα με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D κατα τη διάρκεια της εγκυμοσύνης , μπορεί να μειώσει μέχρι και 20% τον κίνδυνο για αλλεργική ρινίτιδα σε παιδια σχολικής ηλικίας.

 Σύμφωνα με το δρ. Supinda Bunyavanich Καθηγητή του Mount Sinai της Ιατρικής σχολής της Νέας Υόρκης  , η μελέτη αυτή μας δείχνει πόσο σημαντικό είναι να εξεταστεί η πηγή θρεπτικών συστατικών στη διατροφή της μητέρας. Καθώς οι μέλλουσες μητέρες έχουν ερωτήσεις σχετικά με το τι πρέπει να τρώνε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 Η μελέτη αυτή μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές συμβουλές και συστάσεις που δίνονται στις μέλλουσες μαμάδες , έτσι ώστε να περιλαμβάνουν τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D.

 Ψάρια , αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, τα μανιτάρια και τα δημητριακά περιέχουν βιταμίνη D, η οποία θεωρείται πως οφελεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ερευνητές αναφέρουν για τον εν δυνάμει ρόλο της στο άσθμα και στην αλλεργία.

 Ωστόσο , αν και η μελέτη διαπίστωσε συσχέτιση μεταξύ της ποσότητας της βιταμίνης D στη διατροφή των γυναικών κατά τη διάρκεα της εγκυμοσύνης και του κινδύνου για αλλεργική ρινίτιδα στα παιδιά τους,  δεν έχει αποδειχθεί σχέση αίτιου και αποτελέσματος.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Καλός καιρός με ηλιοφάνεια!
Τα νέα της ημέρας
Καλός καιρός με ηλιοφάνεια!