Μπορώ να σώσω τον γάμο μου μετά από απιστία;

Παρότι η απιστία δημιουργεί πρόβλημα σε μια σχέση, μπορεί να βοηθήσει το ζευγάρι να βγει πιο ενωμένο μέσα από αυτή.

Οι άντρες απιστούν κατά ένα ποσοστό 90% μια και περισσότερες φορές. Οι γυναίκες πάλι απιστούν σε μικρότερο ποσοστό, περίπου 60% – 70%.

Πώς εξηγείται αυτό;

Οι άντρες βιολογικά είναι πολυγαμικοί εκ φύσεως, πρέπει να διαμοιράσουν τα γονίδιά τους. Προσπαθούν  ασυνείδητα πηγαίνοντας με πολλές γυναίκες να εξασφαλίσουν μια μορφή αθανασίας. Οι γυναίκες είναι λιγότερο πολυγαμικές σε σχέση με τους άνδρες.

apistia

Ικανοποιούνται με την απόκτηση παιδιού ή παιδιών, παύουν να αναζητούν τη συνέχειά τους. Όλα αυτά είναι ασυνείδητα βέβαια, αλλά είναι βιολογικές ανάγκες. Σημειωτέον επίσης ότι η απιστία γίνεται και για την ευχαρίστηση, την απόλαυση, την επιβεβαίωση.

Υπάρχει ουσιαστική σχέση μετά την απιστία;

Δύσκολα. Κάθε μέρα κατά μέσο όρο βλέπω δυο με τρία ζευγάρια  που έρχονται με το ίδιο πρόβλημα, όπου συνήθως η γυναίκα έχει συλλάβει τον άντρα μέσω μηνυμάτων να την απατά και ζητάει να χωρίσουν. Εγώ εξετάζω αν ο γάμος είναι καλός σε γενικές γραμμές και αν υπάρχει κάποιο περιθώριο συγχώρεσης του αμαρτωλού συζύγου, ώστε να συνεχιστεί ο γάμος.

Ο γάμος δεν είναι μόνο η απιστία, είναι  η αγάπη, το ενδιαφέρον, η φροντίδα, τα κοινά χρόνια, τα παιδιά, η σχέση που τους συνέδεε. Μπαίνουν στη ζυγαριά τα καλά στοιχεία του γάμου και η απιστία και βλέπουμε προς τα πού γέρνει η ζυγαριά.

Γιατί ο άνθρωπος φοβάται τη μοναξιά;

Ο άνθρωπος είναι ουσιαστικά ένα μονήρες ζώο, παρόλο  που ζει με ομαδικές μορφές. Ερχόμαστε μόνοι μας στη ζωή και φεύγουμε μόνοι μας. Είμαστε  ανά πάσα στιγμή ανυπεράσπιστοι απέναντι στην εξαφάνισή μας. Πάντα έχουμε τον φόβο του θανάτου, πορευόμαστε και ζούμε με αυτόν, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι.

Είναι μεγάλη η ανάγκη μας για συντροφικότητα, επιπλέον είναι η μόνη άμυνά μας απέναντι στο θάνατο. Η αγάπη είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και αν μπορούμε και να τη νιώσουμε, τότε έχουμε ένα πολύ ευτυχισμένο γάμο. Ίσως ένα καλός γάμος είναι το μόνο που χαρίζει μερικές στιγμές ευτυχίας.

Ματθαίος Γιωσαφάτ
Ψυχίατρος – Νευρολόγος

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πώς καταλαβαίνεις αν είναι άπιστος από τα χέρια

Σχέσεις: Yπάρχει τελικά άνδρας που να μην είναι άπιστος;

Ο άνδρας είναι άπιστος από τη φύση του: Μύθος ή αλήθεια;

Σχετικά άρθρα