Έρωτας σήμερα: Οι δύο κατηγορίες ανθρώπων – Σε ποια ανήκεις;

Η οικονομική κρίση επηρεάζει τα πάντα, φανερά ή μη, στη ζωή μας. Μπορεί να είναι γενικευμένη και να αφορά το σύνολο των πολιτών, αλλά βιώνεται ως αίσθηση προσωπικής αποτυχίας που οδηγεί στην καταβαράθρωση της αυτοεκτίμησης.

Γράφει ο παιδοψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Καραγιάννης

Η απογοήτευση είναι η απώλεια της ικανότητας να γοητεύεις και να γοητεύεσαι. Και αν αφεθείς με μια αφορμή στην απογοήτευση, τότε αυτή διαχέεται στην όλη ύπαρξη. Και τότε η ζωή ισοπεδώνεται, καθώς όλα μοιάζουν δίχως νόημα.

Η γκρίνια, το παράπονο, η κατηγόρια, η κούραση, η μιζέρια, η αίσθηση αδικίας είναι τοξικά στοιχεία που δηλητηριάζουν το ερωτικό τοπίο. Όταν κάποιος νιώθει την αυτοεκτίμησή του να διαλύεται, τότε ζητά την ερωτική σχέση, ώστε να επιβεβαιώνεται.

Οι δύο κατηγορίες ανθρώπων στον έρωτα

Για αυτό όχι μόνο δεν αναδεικνύει τον σύντροφό του, αλλά αντίθετα τον υποτιμά, έστω και αν επιφανειακά τον φροντίζει. Ο έλεγχος του άλλου δημιουργεί ψευδαίσθηση προσωπικής σημαντικότητας. Η ερωτική ζωή καλλιεργείται.

Δεν είναι δοσμένη και μαγική όπως στα κινηματογραφικά έργα. Ο έρωτας είναι άθλημα που απαιτεί την διαρκή άσκηση. Σήμερα, βλέπουμε γύρω μας δύο κατηγορίες ανθρώπων, τους ερωτικούς ανθρώπους και τους «καταναλωτές» του έρωτα.

Ο «καταναλωτής» του έρωτα

Ο… καταναλωτής του έρωτα δεν αντέχει την μακρόχρονη συμπόρευση με τον ίδιο σύντροφο, γιατί δεν αντέχει ούτε τον εαυτό του. Ο έρωτας αποτελεί προσπάθεια αποφυγής του εαυτού και όχι επιθυμία συνάντησης του άλλου.
Μιλά για τον έρωτα, αλλά ως αναλώσιμο. Δεν γνωρίζει την ομορφιά της ερωτικότητας που ανανεώνεται, που εξελίσσεται, που μεταλλάσσεται, που μετουσιώνεται.

Ο ερωτικός άνθρωπος

Ο ερωτικός άνθρωπος νιώθει να αναβλύζουν μέσα του χιλιάδες διαφορετικές επιθυμίες, αλλά που όλες περικλείουν την βασική επιθυμία για ζωή. Δεν περιορίζει την ερωτική του ικανότητα μόνο στις ερωτικές σχέσεις. Το βλέμμα του αναγνωρίζει την ομορφιά και εκστασιάζεται σε διαφορετικές καταστάσεις.

Είναι αυτός που γνωρίζει να ζει αισθαντικά τη ζωή του, ανεξάρτητα από τις όποιες αντιξοότητες. Οι δυσκολίες στην ανθρώπινη ύπαρξη, θα υπάρχουν και μετά την οικονομική κρίση, αλλά όσοι θα έχουν θωρακιστεί στις δυσκολίες, θα έχουν κατακτήσει και νέα εφόδια για την κατάκτηση της σοφίας.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Υπάρχει ο έρωτας με την πρώτη ματιά; Πώς μπορώ να το καταλάβω;

Έρωτας και φλερτ: Τον θέλω αλλά πώς θα του δείξω ότι μου αρέσει;

Ζώδια και κεραυνοβόλος έρωτας: Ποια… πέφτουν με την πρώτη ματιά;

Σχετικά άρθρα